Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За пореден път, руската инсталация за президент у нас – Румен Радев, ръсеше кухи речи при отбелязването на годишнината от боевете на Шипка.

Сред многото до болка изтъркани фрази и клишета, лишени от съдържание, с които сме свикнали да свързваме българския президент, той заяви, „че похитителите на българската история нямат място в бъдещето.“

Не знам кого точно има предвид Радев за „похитители,“ но от неговите думи, става ясно, че похитителят е самият той, заедно с другите български подлоги на фашисткия путинов режим. Радев казва: “Aко днес Шипка е нашият храм на свободата, то е защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад.”

Българския президент не обелва нито дума за другите народности участвали в сраженията. Не обелва за загиналите украинци при боевете за прохода и техните полкове, които са се били за Шипка -95-и Красноярски, 96-и Омски, 132-ри бандерски, 53-та волинска пехота... Много от украинските воини са получили награди за храброст при защитата на прохода. Сред удостоените с ордена "Свети Георгий" са били командващият 33-ти елецки полк офицер Безрук, офицер Гиря и много други украинци. Десетки випускници на Полтавски кадетски корпус са воювали за България. Интересно защо президентът Радев мълчи за украинците участвали в боевете за Освобождението на България? А те са хиляди!

Не споменава и за финландци, румънци, белоруси, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци…

Над четири хиляди естнонци са участвали във войната --от 95-и Красноярски и 96-и Омски полкове… За всичко това има мнобройни исторически източници, ако човек иска да бъде обективен и исторически чистоплътен.

Десетилетия при комунизма, българската история беше изкривявана и обезобразявана от слугите на съветския режим. Тази тенденция продължава и днес. Дойде един брадат дядка в България, който го водят за руски патриарх, а той всъщност си е едно обикновено агресивно и крадливо руско ченге – Гундяев -- и започна да тропа по масата, че България “не е достатъчно благодарна на Русия“ за Освобождението. Дойде брадатото недоразумение и нашият президент започна да му мънка извинително. На кого? На един банален кагебешник! Но явно дресировката на Радев е много успешна и в аспекта на речите му за руско-турската война. (както и във всяка друга негова про-руска позиция, накърняваща българския интерес!) Пфуууу!

*Коментарът е от фейсбук