Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сидеров е безрезервно предан на Борисов, но с упорството си Костов успява да наложи тезите си пред ГЕРБ.
Сидеров е безрезервно предан на Борисов, но с упорството си Костов успява да наложи тезите си пред ГЕРБ.

Юруков пак търси място под слънцето

БЕЗ грам изненада правителството на ГЕРБ оцеля след поискания вот на доверие.
Нямаше изненада и в решението на Синята коалиция да гласува "въздържал се". За всеки, който следи политическия живот у нас, съвсем логично бе и това, което последва. Броени часове след гласуването ГЕРБ склони да приеме голяма част от условията, които десните от месеци насам поставят, за да дадат доверието си на кабинета. Не само по време на вота, но и след него. Така за пореден път Иван Костов успя да надвие в политическата игра. Сега в списъка на победените се нареди и Борисов.
Естествено, лидерът на ДСБ побърза да се похвали с успеха си пред медиите. Но по начин, по който той умее. Сиреч - изтъкна, че ако досега нещо не е ставало, то видите ли, не е било по негова вина, а на отсрещната страна.
"За пръв път от доста време насам ГЕРБ ни поканиха на консултации по време на дебата за вота на доверие и те започнаха да дават резултати", заяви Костов по Би Ти Ви. Той обясни, че правителството вече

започнало да търси решения

на проблемите, които десните поставяли отдавна. Лидерът на ДСБ даде за пример гаранцията за газопровода "Набуко", въпросите с Държавна сигурност и кадрите на тройната коалиция, които в момента са на ключови позиции в управлението. По думите на Костов премиерът Борисов заявил, че не може да удовлетвори всички предложения на Синята коалиция наведнъж, но ще работи последователно по и "няма да спре". Като че ли Костов вече е купил шампанското.
В същото време за "Атака" остана чашата със студена вода, въпреки че за пореден път даде безрезервната си подкрепа на кабинета. Като че ли в недалечно бъдеще Сидеров и формацията му все повече ще заприличват на харесвана до един момент заради верността є, но в крайна сметка зарязана от принца селска мома. Само в приказките такава мома може да стане царица. В историческите хроники принцът, ще не ще, се жени за девойката, която семейството му счита за подходяща по ранг и произход. Преведено на политически език, това ще рече, че родата от Европейската народна партия, към която принадлежат ГЕРБ, СДС и ДСБ, предпочита за снаха Синята коалиция и няма никакъв шанс да приеме официално брак с "тайната любовница" "Атака". В живота Пепеляшка най-често си остава Пепеляшка, а от тиквата става най-много баница, но не и ракетоносител към светлото бъдеще. Именно бъдещето ще покаже дали Синята коалиция ще иска да се възползва от пробива в бронята на ГЕРБ. Благословията от Европа я има. От Костов и Борисов всичко може да се очаква. Командира надушва когато нещата не вървят на добре. Костов се държи като човек, който

по елегантен начин внушава

на всички, че Борисов няма сили да се справи с управлението на страната. Затова Командира постоянно настоява ГЕРБ да прави реформи, и то реформи, които със сигурност няма да се отразят добре на гражданите. Да, да затваряш губещи държавни предприятия, да се опитваш да извадиш доходите и на най-бедните на светло и да им вземеш данък, да намалиш заплатите в бюджетната сфера са неща, които са в полза на държавната хазна и един ден ще дадат резултати. Но определено не са в полза на премиера и управляващата партия, особено в година на избори. Такива стъпки оставят хора на улицата без работа и съответно изяждат процентите по време на вота. Като бивш премиер Иван Костов много добре знае това, но продължава да тласка Борисов в тази посока. ГЕРБ в момента е в положение на шах - ако не играе по свирката на Костов и разчита само на "Атака", получава жълт картон от Европа. Ако изпълни всички условия на Командира, ще получи потупване по рамото от ЕНП, но и червен картон от електората на изборите.
Какви са спасителните ходове на правителството? Като че ли не са кой знае колко много. Мераците на ДПС да се завърне във властта никога не са секвали. Напоследък хората на Сокола настойчиво дават сигнали, че са готови отново да бъдат балансьори. Въпреки че след напускането на Касим Дал ДПС се поразтресе, партията все още има достатъчно депутати, за да гарантира стабилност на управлението. Ако Борисов се пречупи и приеме този вариант, цената на Синята коалиция ще падне. Но ГЕРБ трябва да си направи много добре сметката

каква цена ще трябва да плати

и дали тя няма да се окаже прекалено висока. Иначе, сравнена с "Атака", ДПС така или иначе е по-приемливата формация за Европа и още повече за САЩ. ДПС е член на партията на европейските либерали, в България партията си е спечелила прозвището "етническа", но по документи и за пред света тя е "мултиетническа". Като черешка на тортата и Сокола точно преди заявения курс надясно се оказа чист като света вода ненапита по скандала с Цанков камък. Разбира се, един евентуален съюз между ГЕРБ и ДПС може и да мине някак си пред Европа, но със сигурност няма да очарова избирателите на ГЕРБ. Но когато
на избори се трупат проценти недоволството в партийните редици нерядко е губело тежест.

Справка - Тройната коалиция.

Друг вариант пред ГЕРБ евентуално би било да успее да разцепи Синята коалиция. Лидерът на СДС Мартин Димитров открай време е в сянката на Иван Костов. За такъв ход обаче се изисква много смелост, защото като нищо може да изяде главата на Димитров. От друга страна, СДС само по себе си не би могло да осигури на ГЕРБ спокойствие в парламента. Така може да се окаже, че от подобен ход Борисов само ще си спечели прозвището "убиец на дясното", а миналото му като охрана на Тодор Живков ще го съпътства и в настоящето, и в бъдещето.
Така погледнато никак не е лесно да си Бойко Борисов в днешно време. Преди година всички го обичаха, сега почнаха да обичат само себе си. Инстинкти.

Като няма хляб, яжте дюнери

"ТЕРОРИСТИЧНИ актове не подминават никоя държава. Ние разчитаме на балансираната си външна политика. С Арабския свят, с Палестина, с всички държави там сме в изключително близки, приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България - на всеки ъгъл има дюнер. Надяваме се това да бъде отчетено от хората, които вземат решенията за подобни актове."
Това заяви по БНР министър-председателят Бойко Борисов, коментирайки атентата на московското летище. Думите му се появиха няколко часа след като хлебопроизводителите заявиха, че вдигат сериозно цената на хляба. Току народът да каже: "Като няма хляб, ще ядем пасти", и дойде новината, че и сладкарите ще ни ужилят. И точно в този критичен момент премиерът Борисов внесе светъл лъч на надежда. Така България вече има нов слоган. "Като няма хляб, яжте дюнери". Хем пълните търбуха, хем работите за националната сигурност...

 

Юруков пак търси място под слънцето

Преди дни медийното пространство осъмна с новината за нов десен проект.
Според информациите в скоро време щяла да се появи формацията "ВОТ консерватори", която да обира недоволни от СДС и ДСБ избиратели с дясно мислене.
Пак според мълвата в дъното на заверата е бившият лидер на СДС Пламен Юруков. Засега той не е потвърдил публично това. "168 часа" опита да се свърже с него, но Юруков не вдигаше телефона си. По непотвърдена информация в момента той бил зад граница по дела, свързани с проекта. Към идеята бил привлечен и друг бивш син кадър - Пламен Радонов. Навремето именно Радонов бе в основата на издигането на Юруков за лидер на СДС. Сините винаги са обвинявали Радонов в поддържането на прекалено топли връзки с ДПС и особено с бившия главен секретар на СДС и настоящ депутат от партията на Сокола Христо Бисеров. В същото време Радонов е приятел и с напусналия ДПС Касим Дал. Именно по този повод се заговори, че новото дясно движение ще включва не само недоволните от десните партии, но и от Доган.

Макар и с риск за диетата си, всеки българин, похапващ дюнер, се грижи за държавната сигурност..
Макар и с риск за диетата си, всеки българин, похапващ дюнер, се грижи за държавната сигурност..
Пламен Юруков бе прогоне от СДС, но сега пак ще ухажва десните избиратели.
Пламен Юруков бе прогоне от СДС, но сега пак ще ухажва десните избиратели.