Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БЕЗПРОБЛЕМНО: Бившият служител на НСО твърди, че “купувачите” може да се сдобият със записите, без дори да влизат в сградата на ДАНС.
БЕЗПРОБЛЕМНО: Бившият служител на НСО твърди, че “купувачите” може да се сдобият със записите, без дори да влизат в сградата на ДАНС.

 

 

Войната между Бойко Борисов и Алексей Петров е в интерес на определени политически кръгове, които дърпат конците.
Те ще превърнат и двамата в жертви. На Борисов това ще коства само имиджа, може би и премиерския пост. Но може да подпише смъртната присъда на Петров!"
Това заяви пред "168 часа" бившият служител на Националната служба за охрана (НСО) Николай Марков по повод скандала с изтеклите в медиите записи на разговори между видни български политици, включително и премиера Бойко Борисов. Записите се появиха във вестник, считан за близък до Алексей Петров, който беше и служител на ДАНС. Марков е убеден, че в случая Петров е само "ракетоносител" на намеренията на други хора и заради участието си в схемата може

да се прости с живота си

"Дискредитацията на лицата от политическия ни живот е метод на Държавна сигурност. Това продължава до ден днешен. Става въпрос за действията на една върхушка - шепа вече доста възрастни, но много богати хора. Хора, които продължават да дърпат конците чрез подставени лица, за да променят посоката на развитие на България. Въпросът е, че за подставените лица това не вещае нищо добро", споделя мнението си Николай Марков и разяснява: "Ако върнете времето назад, ще видите, че всички "добре облечени бизнесмени", превърнали се в даден момент в знакови имена, каквото в момента е и Алексей Петров, вече не са живи. Нима Илия Павлов не беше такава фигура? Или Емил Кюлев? В момента, в който прожекторите се насочат към някого,
следва разстрел
Това е причината, заради която ЕС препоръча националната сигурност и съдебната ни система да сработят веднага. Всяко забавяне ще доведе до още жертви. Говоря за убийства. Допускам, че Бойко Борисов знае това и прави всичко възможно то да не се случи. Което превръща и него самия в жертва."
Преди три години именно Николай Марков направи разкритието, че НСО незаконно следи политици и зададе редица неудобни въпроси на президента Георги Първанов. В единия от въпросите Марков директно питаше държавния глава дали НСО

събира и съхранява

записи на разговори на политици. С днешна дата този въпрос придобива изключителна актуалност. "На нито един въпрос не получих отговор от президента. Може би само на един, който Първанов сам ми зададе в комисията по национална сигурност. Тогава той ме попита давам ли си сметка за последствията за мен. Сега виждам какво е имал предвид.  Осъдиха ме на три години лишаване от свобода - присъда, която вече съм обжалвал в европейския съд", обобщава накратко случилото се с него през последните години бившият служител на НСО. Тогава той попита и защо няма закон за Националната разузнавателна служба (НРС) и НСО. По онова време президентът Първанов обяви, че закон за НСО ще има, но до ден днешен това не се е случило. Затова и Николай Марков допуска, че появилите се по медиите СРС-та може и изобщо да не са изтекли от ДАНС. "Има само един действащ закон за събиране на такава информация - Закона за специалните разузнавателни средства.

НРС и НСО не са под шапката

на този закон или на какъвто и да било друг. В НСО информация се събира отвсякъде и от всички. Разузнавателната служба също събира информация и не само в чужбина, както се твърди, но това е тема, която умишлено не искам да задълбочавам в момента. Тези две служби са подчинени само на президента. Каквото той им каже на ухо, това правят. Никой не може да ги съди, защото
няма закон за тях
и съответно не може да се каже какво са нарушили. Така че никой не може да каже откъде са изтекли записите. Особено след като бе обявено, че оригиналите са унищожени", развива хипотезата си бившият служител на НСО. И допълва: "Вальо Танов на стълбите на НСС обяви, че едно от тези СРС-та е унищожено. Сега всеки един, който продължава да говори за това СРС, ще попадне под удара на друг закон, което всъщност беше целта на упражнението. Но ето, сега излизат още СРС-та. Няма как всички да бъдат обявени за унищожени. Тогава ще се стигне до други въпроси, които ще са далеч по-сериозни от сегашните."
Марков споделя неща, от които косите на всеки гражданин може да настръхнат. Изтичането на подобна информация не е никак сложно, твърди бившият служител на НСО.
"Събирането на подобна информация, ако се прави по реда, определен от закона, е тежка процедура. Тя се усложни доста с цел да се дисциплинира системата. Но на практика това не се случи, защото не може да се дисциплинират полуграмотните хора, които работят в системата за национална сигурност!

Тези хора работят на ниски заплати

Готови са срещу много малко пари, подхвърлени им от други хора, да изнесат всичко. А кандидат-купувачи не липсват. Който има интерес, ако има и пари - може да си купи всичко. Именно това е порокът, за който говорих пред президента и пред Народното събрание, но не получих подкрепа от тях", разказва бившият служител на националната служба за охрана. И продължава: "В България е изключително лесно и евтино да си купиш държавни тайни, както и да си запишеш каквото си искаш. За всеки малко грамотен технически човек не е тайна, че

се продават срещу дребни суми

технологии на много високо ниво. Да не говорим какви са тези технологии, когато са на високо ниво, купени от частни фирми и използвани или монтирани чрез подкупване на държавни служители. Цялата информация в България върви на принципа - който си плаща, получава каквато иска информация и няма закон, който може да предотврати това. Законът е текст, написан на хартия, и сам по себе си не може да те опази. Може да те пази този, който прилага закона. Но когато става въпрос за хора, които отиват на работа, само за да си вземат заплатата и да обслужват определени интереси, ситуацията става трагична." Според Марков ДАНС е далеч от образа, който трябва да има като служба, защитаваща интересите на гражданите. "В ДАНС дори касиерка, която е раздавала пари довчера, вече е началник на отдел. Вкараха се хора, които изобщо нямат представа за какво са там. Те са назначени по шуробаджанашка линия, кой на кого е човек. 70% от тях са там за заплати. Останалите 30% са хората, които оперират с цялата информация.

Това са хората, които донасят

принасят, изнасят информация, ходят по поръчки, разбиват фирми. Тези хора всичко правят по поръчки", твърди Марков. Обяснява, че изнасянето на информация не е никакъв проблем. "ДАНС не е като някаква мандра, в която служителите на входа се проверяват дали не са си откраднали за вкъщи от млякото и кашкавала. Вече
не е никакъв проблем
пренасянето безжично на информация, и то на много големи диаметри и разстояния. Има дистанционни технологии, които не се засичат."
Марков смята, че покрай скандала със СРС-тата вече може да има уволнени в ДАНС. Но не изключва и служителите, които са направили записите, вече да не работят там. "Тези хора, които са направили това, вече са богати хора. Нямат нужда да стоят на работа в система, която след 20 години служба ще им е дала 20 хил. лв. работна заплата за цялото прослужено време."
Според бившия служител на НСО технологиите са достигнали такова ниво, че е възможно шефове на служби да следят свои колеги нерегламентирано и никой да не разбере за това. Твърди, че дори Министерският съвет не е застрахован от такива

"незаконни къртици".

"Незаконното подслушване в Министерски съвет, което не е съгласувано официално със службите, е напълно възможно. МС има техника по този въпрос, но тя не открива всичко", прави шокиращото разкритие Николай Марков. Твърди, че за да се стигне дотук, вината си е на управляващите. "Убеден съм, че държавата има възможност да създаде система за сигурност, която да гарантира подслушването да се случва контролируемо,  без да застрашава националната сигурност. Но хората, които в момента ни управляват, както и тези преди тях, нямат воля да го направят. Дори да им се появи желание, не знаят механизмите. Защото са обградени от неграмотни хора и излагат националната сигурност на риск", възмущава се бившият служител на НСО. Дава като пример видеозаписите и снимките на яхти, на които се появиха бивши български управници. Не смята, че "издънката" на Борисов е нещо странно. Убеден е, че службите не са подвели премиера, че има "чиста линия" (обезопасен от подслушване телефон). "При Бойко Борисов това е форма на характер. Той се държи по един и същи начин и докато е с цървулите, и докато носи короната. А това е така, защото

в България никога не е имало училище за политици

- въпреки че депутатите си пишат професия "политик". Не мисля, че някой е подвел Борисов и му е казал, че му е гарантирана "чиста линия". Просто това си е негов начин на говорене, който ще се промени оттук нататък. Умните хора се учат от чуждите грешки. Такива като Бойко Борисов се учат от собствените."
От всичко казано дотук възниква въпросът как държавата да събира информация, след като не може да гарантира опазването є. Марков не е оптимист. "България е разпаднала се държава. Специалните служби и съдебната система са язви. У нас действа байганьовщина, но вече не с потури, а с костюм. Затова за обикновения българин всички са престъпници. Няма човек и от политическата класа, който да не е компрометиран.

Компроматната война

е постоянна, но в повечето случаи компроматите са истина. Наказани няма, защото системата гарантира на виновните винаги да излязат невинни. Накрая виновен се оказва обикновеният българин - затова, че още живее в България", обобщава бившият служител на НСО Николай Марков.

 

Изнудват със СРС и престъпниците

Николай Марков разкрива, че "под масата" СРС-тата се ползват за много повече неща, отколкото обществото подозира.
"Премиерът попадна в СРС, но да сте чули някой убиец, изнасилвач, "добре облечен бизнесмен" и прочее да е попаднал? Не сте, няма и да чуете. Знаковите убийци у нас не са тайни, знаят се и в чужбина, но само ги влачат по съдилища и все няма доказателства. Все няма записани техни разговори. Вярвате ли на това? Има голям пропуск тук, но той е умишлен. Така както се манипулират политици със СРС-та, така се манипулират със СРС-та и компромати и престъпниците. Но това не е публично и не се знае. Тези, които вземат властта, манипулират тези, които не са във властта. После ролите се обръщат. Довчерашните лица, свързвани с организираната престъпност, стават политици и започват да действат по същия начин", обяснява бившият служител на НСО.

 

Посланиците се защитили от "бръмбари"

Преди години, когато бяха открити подслушвателни устройства в апартамента на бившия главен прокурор Никола Филчев, бе обяснено, че всъщност те били предназначени за дипломати, които са живеели в същия апартамент.
Според Ники Марков в днешно време чуждите дипломати у нас са много внимателни и са намерили начин да се опазят от бръмбарите. "Няма посланици в България, които да са толкова елементарни, че да не знаят в каква държава се намират. Понеже са грамотни, не могат да си представят, че може да станат жертва на една цинична форма на управление в една малка, незначителна държава и да застрашат по този начин националната си сигурност", обяснява бившият служител на НСО и допълва: "В МС може и да се ползват незаконни подслушвателни устройства и никой да не разбере, но има доказателства - аз също имам лични наблюдения, че посолствата са намерили начин да се опазят от това. Защото в тях работят хора, които служейки на техните държави, са минали през много такива тарикатски държави като нашата и са се научили да се пазят."

ШОКИРАЩО: Според Марков всеки, койторазполага с достатъчно средства, може да се сдобие с държавни тайни, събраничрез СРС-та.
ШОКИРАЩО: Според Марков всеки, койторазполага с достатъчно средства, може да се сдобие с държавни тайни, събраничрез СРС-та.
МИШЕНА: Ники Марков смята, че сагата със СРС-тата може да подпише смъртната присъда на Алексей Петров (вдясно).
МИШЕНА: Ники Марков смята, че сагата със СРС-тата може да подпише смъртната присъда на Алексей Петров (вдясно).
ТЪМНО: Преди години в апартамента на бившия Главен прокурор Никола Филчев бяха открити "бръмбъри". Обяснението бе, че с тях навремето са подслушвани чужди дипломати, живяли в същото жилище.
ТЪМНО: Преди години в апартамента на бившия Главен прокурор Никола Филчев бяха открити "бръмбъри". Обяснението бе, че с тях навремето са подслушвани чужди дипломати, живяли в същото жилище.