Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

К-278 "Комсомолец"
К-278 "Комсомолец"

Потъналата преди 31 г. съветска подводница "Комсомолец" още изпуска радиация 100 хил. пъти над нормата

Избухването на военния полигон в Ньонокс в началото на август е третият случай за последните два месеца, в който има опасност от облъчване с радиация в Русия.

Вторият голям инцидент бе с руската секретна подводница "Лошарик", когато 14 души загубиха живота си при инцидент под водата, но спасиха ценния дълбоководен плавателен съд.

Тогава отново имаше информационно затъмнение, но се разбра, че мисията на подводницата е била да следи оптичните кабели в Баренцово море, свързващи комуникациите между САЩ и Русия. В НАТО отдавна се притесняват, че който успее да се добере до тях,

ще получи огромно предимство в шпионажа

Заедно с това обаче ще нанесе и щети за милиарди на конкурентите си.

По всичко личи, че Путин сериозно се е заел със задачата да получи надмощие над останалите страни в света.

Ядрените инциденти обаче спъват надпреварата му за първото място.

Докато се вихреше скандалът за мисията на секретната руска подводница, стана ясно, че друга ядрена съветска, потънала преди 31 години в Норвежко море, излъчва радиация.

На 7 април 1988 г. К-278 "Комсомолец" е на мисия и на 386 м дълбочина избухва пожар в едно от помещенията на дълбоководния апарат.

6 часа военнослужещите от морския флот на Русия се опитват да

спасят подводницата,

но взривовете били толкова силни, че тя накрая потънала. 42-ма души от 69-членния екипаж загиват, а ядреният реактор и двете бойни глави са все още на дъното на морето.

По тази причина се сформира екип от руско-норвежки учени, които да изследват "Комсомолец".

Една седмица след като секретната руска подводница се запали, изследователите изпратиха дистанционно управляван апарат да събере проби от района около потъналия преди 3 десетилиетия апарат.

Първоначалните резултати от изследването показаха, че нивата на радиация във водата около вентилационните отвори на съветската подводница са около

800 000 пъти по-високи,

отколкото се очаква в морска вода, което предполага, че може би ефектите от скорошното потъване ще се усещат още десетилетия напред.

Новите анализи показаха, че на места тя е над нормата, но засега ръководителят на норвежкия екип казва в репортаж, че

няма директна опасност за хората

на изследователския кораб G. O. Sars, както и че, изглежда, може да се лови риба в тази част на Норвежко море.

Интересното е, че учените и преди са засичали по-висока от нормалната радиация около останките на К-278 "Комсомолец", която е потънала на около 420 км от норвежкия бряг на километър и половина дълбочина.

Този път е използван подводен робот Еgir 6000 за по-прецизни манипулации. Предишните две проби не са показали сериозно отклонение, но третата е отчела 100 бекерела на литър.

Малко преди вземането на пробата от тръбата се е издигнал "облак" от частици и учените допускат, че това се случва периодично вероятно под влияние на морските течения в района. Тази тръба вече ще бъде следена много по-внимателно.

"Взехме проби специално от този отвор, защото руски учени са документирали изпускане оттам през 90-те и през 2007 г. - обяснява ръководителят на експедицията Хилде Елисе Хелдал. - Така че не бяхме особено изненадани да открием там високи нива."

И докато настоящите нива са по-високи от нормата, според Хелдал не са достатъчно завишени, за да са опасни за норвежката риба и други морски обитатели. Затова засега екипът планира да изследва подробно взетите проби и да продължи да следи останките за повишаване на радиацията.

Подводницата "Лошарик", на която избухна пожар миналия месец и уби 14 военни.
Подводницата "Лошарик", на която избухна пожар миналия месец и уби 14 военни.