Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хората повече се доверяват на социалните мрежи и предпочитат да подават сигнали там, отколкото към институциите. Това заяви главният редактор на вестник "168 часа" Слави Ангелов пред Нова Тв по повод погрома в столично заведение на 12 август, за който полицията разбра от публикувано в социалните мрежи видео.

Ако говорим за връщане на мутренските времена, е малко като с ремонта на "Графа". Ако се върнем 15 г. във времето, в което, ако човек влезеше в шадравана да се разхлади, можеше да го убие токов удар, сега нещата много са се променили. Харесва ми какво се направи, но не ми хареса начинът, по който се направи - едни и същи фирми правят ремонтите, което създава напрежение у хората. А за мутренските времена - тогава ситуацията беше съвсем различна, институциите бяха парализирани, обществото някак и то, но вече сякаш има нетърпимост към тези неща. Обществото се е променило. Организираната престъпност в днешно време е много по- различна, тя е по-скоро икономическа и много по-свързана с политиката, отколкото тази едно време, коментира Ангелов.

Това си е наказателна бригада. Ако погледнем в междуличностната история на тези двама сътрудници, ще ни стане ясно, че това са хора, които са свикнали да решават проблемите си по този начин, продължи той. Според Ангелов това, което дразни най-много е, че проблемът не се решава чрез полицията, а се пуска видео на нападението в социалните мрежи, защото хората смятат, че могат да се доверят повече на социалните медии и чрез тях да подадат сигнал.

МВР и прокуратурата се справят доста добре с наркогрупите през последните 10 г. Така се случи, че хващат една група и успяват много бързо да ги накажат. Тези хора обаче са разпространили видеото в интернет именно заради доверието към социалните медии и недоверието към институциите. А те дават поводи за това. Например преди дни директорът на СДВР направи декларация, в която подкрепи Иван Гешев за нов главен прокурор. За мен това е нещо изключително странно и не знам защо се прави, припомни той.

На въпрос може ли да се направи нещо с хората, които си плащат за охрана и по този начин притесняват останалите в заведенията, че може да се случи нещо и животът им да се застраши, Ангелов заяви: Лошото е, че това нещо няма как да се забрани. Те казват - това са моите приятели, моите зъболекари и тн. В днешно време е характерно, че това не са някакви мутри, а смешни новобогаташи. Това е по-скоро една демонстрация, че ти по някакъв бърз начин си забогатял, но това нещо няма как да се разреши.

Големият проблем е, че има много случаи на ненормалност в днешно време, когато би трябвало да са се решили тези проблеми, категоричен бе Ангелов.