Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Опасни бактерии като ешерихия коли в насипните сладоледи установи проверка на асоциация "Активни потребители". Специалистите алармират обаче, че и в пакетираните варианти се добавят множество вредни съставки като трансмазнини, подсладители и оцветители.

Проучването на "Активни потребители", осъществено през юли тази година, установява наличие на колиформи и ешерихия коли в насипните сладоледи. От асоциацията подчертават, че сладоледите съдържат концентрирани мазнини, протеини и въглехидрати, които са идеална среда за развитието на различни микроорганизми. Ниската температура би трябвало да спира растежа на бактериите, но се оказва, че това не е съвсем вярно.

Според статистически данни за последните десет години в САЩ над 250 души са се разболели сериозно след консумация на сладолед, като пет от тях са починали. Причина са били именно опасни бактерии.

От "Активни потребители" осъществяват проучване в София, като от различни търговски обекти, продаващи насипни сладоледи, са закупени продукти, които веднага след това са прехвърлени в

стерилни контейнери

и доставени в лаборатория за микробиологичен анализ. Още при покупката от асоциацията установяват множество нарушения: носенето на предпазни ръкавици не се спазва в 70% от търговските обекти. Освен това приборът за разсипване на сладолед не се държи в хладилната витрина, а масово е накиснат в купа с вода при околна температура на въздуха от 30, а понякога и повече градуса. При тези условия той се превръща в инкубатор за бактерии, обясняват от асоциацията и подчертават, че още един потенциален източник на зараза са раздаваните лъжички за сладолед. В почти 90% от обектите

тези прибори не са опаковани,

както е най-безопасно, а са в насипно състояние върху витрината или в някоя купа, като така се превръщат в развъдник на бактерии.

Резултатите на лабораториите за микробиологичен анализ категорично показват наличие на опасни бактерии в насипните сладоледи - колиформи в 73% и ешерихия коли в 36%. Специалистите напомнят, че при определени условия ешерихия коли може да е много опасна за здравето на хората. Присъствието на този тип бактерии в питейните води е забранено, а при храните има определено максимално допустимо количество. За съжаление за сладоледите няма категоричен европейски или национален лимит.

От "Активни потребители" са категорични, че насипните сладоледи са изключително рискова храна и консумацията на заразени с бактерии продукти е възможно да е причина за много от установяваните през лятото хранителни разстройства.

Специалистите напомнят обаче, че и пакетираните сладоледи също крият рискове за здравето, тъй като често съдържат вредни съставки. Най-често става дума за хидрогенирани мазнини, които се натрупват в тялото и с течение на времето повишават нивото на т.нар. "лош" холестерол. При редовен и дългосрочен прием трансмазнините могат да провокират високо кръвно налягане, диабет тип 2, риск от сърдечносъдови проблеми.

Много опасни добавки в сладоледите са и различни оцветители. Сънсет жълто (Е110) например може да провокира хиперактивност, гадене, повръщане, проблеми с метаболизма. Страничните ефекти на индигокармин (Е132) включват позиви за повръщане, тежест, гадене, повишаване на кръвното налягане, дихателни проблеми, екземи, алергии. С Е102 се отбелязва тартразин, за който се смята, че провокира пристъпи на хиперактивност, астма и

проблеми с щитовидната жлеза

В сладоледите се добавя и агар (Е406), който се получава от червени водорасли. Той по принцип е лаксатив и може да доведе до стомашни проблеми и диария.

Вредни са и подсладителите

като ксилитол (Е967), който крие риск от бъбречни и чернодробни проблеми, както и калиев ацесулфам (Е950), който се смята за изключително опасен, защото може да доведе до рак. От стабилизаторите в сладоледите най-често се използва гума карая (Е416), която е силен алерген, провокиращ дихателни проблеми и стомашни реакции. Може да доведе до срив в метаболизма, до задържане на вода и свръхтегло.