Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерката Шин Ок-Джу основала сектата.
Лидерката Шин Ок-Джу основала сектата.

Осъдиха на 6 години затвор южнокорейския духовен лидер Шин Ок-Джу

Църквата "Грейс Роуд" обещавала да спаси последователите си от световен глад

Шин Ок-Джу стои пред енорията си и крещи с пълен глас пред събралото се множество. Неочаквано за всички издърпва една от жените за косата, слага я пред себе си и започва да я налага с шамари и юмруци. Публиката е в шок, но може само тихо да заплаче. Всички знаят, че по време на наказателен ритуал не могат да говорят.

Шамарите не спират почти през цялото видео, заснето тайно от член на южнокорейската църква "Грейс Роуд", лидер на която е Шин Ок-Джу. Наказателният ритуал се нарича "вършитба", а при него членове на църквата биват удряни с шамари като форма на покаяние, отговарящо на начина, по който Шин тълкува Библията.

Църквата "Грейс Роуд" е основана в Южна Корея. През 2014 г. създателката й започва да набира свои последователи, които да заведе на остров Фиджи и там да създаде

религиозна общност,

изолирана от останалия свят. Според Шин Ок-Джу идва голям глад по света, а Фиджи е идеалното място, на което гладът може да бъде преживян, а хората да се подготвят за второто пришествие на Исус. За духовната лидерка не е трудно да си намери последователи.

Само за месец тя събира група от 400 души, които да заведе на острова. Цели семейства се записват и заминават, напускайки работа и оставяйки домовете си. Всички очакват, че в църквата "Грейс Роуд" ще променят живота си към по-добро и ще бъдат спасени от идващото бедствие. Никой обаче не подозира, че още през първата седмица последователите на църквата ще станат свидетели на насилие и редица зверски религиозни ритуали, изпълнявани предимно от духовния им водач Шин Ок-Джу.

С времето мозъците на членовете на "Грейс Роуд" толкова се промиват, че те започват да вярват в това, че чрез бой

злият дух бива изкаран от човек

Един от напусналите църквата разказва, че "вършитбата" постепенно се е превърнала от доброволно преживяване в нещо задължително. Първоначално хората сами са признавали за греховете си – например изневяра, а Шин ги е удряла, за наказание. Впоследствие лидерът на църквата е започнала сама да избира кой да бъде наказан. Процедурата била като публичен съд – заставаш пред повече от 300 души и получаваш своето наказание. Жена,

бивш член на църквата,

разказва как е започнала да кърви от носа заради ударите на Шин. Няколко мъже я хванали за ръцете и краката, а други жени започнали да режат косата й.

Последователите на църквата "Грейс Роуд" били подлагани на принудителен 14 часов труд.
Последователите на църквата "Грейс Роуд" били подлагани на принудителен 14 часов труд.

До разкриване на тайната незаконна общност се стига след като някои от последователите не издържат на насилието и успяват да избягат. Те предават на властите зловещи видеа и разкриват редица от тайните на общността. По думите на бивш последовател, църквата подготвя хората да не чувстват жал към своите близки и приятели, когато същите са подложени на наказания. Случвало се е майка и дъщеря да бъдат окуражавани да удрят шамари една на друга. Според бившите членове ритуалите "унищожават любовта в семейства".

През последните години няколко бивши членове успяват да избягат, макар и с конфискувани паспорти. Именно те са основни свидетели по делото срещу духовната лидерка. Пред съда те разказват, че освен на зверства, са подлагани и на принудителен труд по над 14 часа дневно. По думите на избягалите, по време на един от побоите в църквата един от последователите е

убит пред останалите

Шин Ок-Джу е арестувана едва този юли по време на едно от посещенията си в Южна Корея. Обвинена е в задържането на хора против волята им и физическо насилие. Според властите, паспортите на много от последователите на църквата във Фиджи са били отнети от нея още при пристигането им. Така те не можели да си тръгнат доброволно.

Лидерът на южнокорейската секта беше осъдена на 6 години затвор за държане в плен на около 400 свои последователи на Фиджи и подлагането им на насилие и варварски ритуали. Тя е действала незаконно и спрямо много деца, някои от които родени в сектата й.

Историята на младата Сеойон Лий, която напуска църквата по пижама и джапанки, обикаля целия свят. 21-годишната девойка е подведена от майка си и заминава

заедно със семейството си

за Фиджи, без да знае, че ще попадне на секта, която не зачита човешките права.

Никой няма право да напусне култа, а хората, които се опитат да избягат, са преследвани и много често залавяни. Сеойон обаче успява да се изплъзне. При бягството си тя среща полицейска кола, а властите я откарват в посолството, след това е върната обратно в САЩ. Студентката признава, че ако е била останала в култа, е щяла да се самоубие. Останалите й близки все още са във Фиджи. Когато Сеойон се връща в САЩ, тя разбира, че цялото им имущество е продадено, а парите са прехвърлени на църквата "Грейс Роуд". И въпреки че е останала без нищо, тя е решена да се бори за нормален начин на живот.

В момента църквата продължава да функционира, дори без лидера си. Синът на духовната водачка Шин Ок-Джу Ким е поел функциите й и се грижи за последователите им.

Според напусналите редиците на църквата има споразумение между Фиджи и църквата, защото сектата влага доста финансови средства на острова. Това пречи и на закриването й.

Църквата има и корпоративна страна - "Грейс Роуд Груп". Компанията работи с властите във Фиджи и инвестира в селскостопанската индустрия там. През последните четири години е започнала общо 50 различни

бизнеса в различни сфери

– от строителството и земеделието до ресторантьорския бранш. 400-те членове на църквата, изпратени на Фиджи, работят в компанията. Тя е наела и 200 души от самия остров, а инвестициите й са приветствани от правителството.

Църквата "Грейс Роуд" е един от многото вдъхновени от християнството култове, които се появяват в последните години в Южна Корея, където над една четвърт от населението се определя като протестанти или католици.

Част от тези култове обаче будят дискусии за това къде е границата на съгласието, при условие че членовете на църквата са под духовното влияние на лидера, отговарящ за спасението на душите им.

В друг подобен случай лидер на култ, който твърдеше, че е Месията, беше осъден на 16 години затвор в апелативен съд през май за изнасилване на множество свои последователи.