Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Италианската полиция рязко намали престъпността в отделни райони благодарение на системата, разработена от инспектор Елиа Ломбардо. СНИМКИ: АВТОРЪТ
Италианската полиция рязко намали престъпността в отделни райони благодарение на системата, разработена от инспектор Елиа Ломбардо. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Италиански инспектор измисли алгоритъм, предвиждащ криминалните деяния

Може ли престъпността да се предвиди с алгоритъм? Италиански инспектор от полицията доказа, че е възможно, и

с помощта на

математическа

формула може

да се преборят

джебчийство,

обири,

грабежи, кражби на коли. Благодарение на измислената от инспектор Елиа Ломбардо система няколко италиански града, които се задъхваха от престъпност, успяха да получат живителни глътки въздух. Това е така, защото след прилагането на алгоритъма престъпленията от общ характер спаднаха с 80-90 на сто през последните години.

Става въпрос за Неапол, Салерно, Венеция, Ливорно, Модена, Триест, Тренто.

Новото оръжие на полицията срещу престъпниците се нарича XLAW. Това е софтуер, резултат от 20-годишните изследвания върху престъпността на висшия полицейски представител Елиа Ломбардо. Завършилият науки на комуникациите инспектор написа дори книга, за да разкаже как точно действа измислената от него система. Нейната крайна цел е обръщането на парадигмата – т.е.

полицията да

не преследва

престъпниците

и да регистрира

престъпленията,

а да ги предвижда

и да предотвратява извършването им. Системата на Ломбардо е обоснована и на научно ниво след изследвания в тази сфера на университета на Неапол “Федерико II”. Засега само в Неапол, който открай време за мнозина е символ на висока престъпност, тя е спаднала между 87 и 93%. Във Венеция, любимото място за действие на много бандити, престъпността е спаднала дори с 94%. 

Неапол открай време е бил символ на висока престъпност, но и там има силен спад чрез прилагането на алгоритъма.
Неапол открай време е бил символ на висока престъпност, но и там има силен спад чрез прилагането на алгоритъма.

Как стига до идеята за алгоритъма инспектор Ломбардо? От дълги години той се занимава със стратегии за контрол на сигурността на територията на Италия. Ето и как обяснява самият той методологията си пред изданието “Бизнес Инсайдер”.

“Имаме например 40 налични коли, които решаваме да разположим във вътрешността на даден град. Това означава, че първо трябва да работим със статистиките, да съберем оплакванията за кражби и

да направим

емпирична

оценка за

“горещите зони”

Като изключим колите под шапката на Префектурата, останалите патрулни коли ги разполагахме в тази или онази улица”, разказва инспекторът. Тази система обаче не води до резултати. Целта на Ломбардо е да предвиди действията на престъпниците, а не да ги констатира.

“Първоначално патрулките ни седяха на улицата в очакване на престъпниците. Сега благодарение на XLAW знаем къде точно да ги търсим, така че патрулните коли отиват на дадено място, за да предотвратят извършването на престъпление.” Според Ломбардо по-рано полицаят винаги тичал след престъпника. “Моделът е математически и се нарича некооперативна игра с постоянен сбор, в която двамата опоненти никога не постигат съгласие и всеки гледа да постигне максимум резултати. В този спор винаги има leader и follower - водач и последовател.

Водачът е

крадецът, който

прави първата

стъпка, а

полицаят

прави втората

При това положение ние вземахме оплакването, изслушвахме свидетелите и се опитвахме да отговорим на гражданите”. Престъпникът е лидерът, тъй като разполага с повече информация - познава плячката си, работното време на полицаите, знае кога и къде извършват рутинни проверки”.

Всичко това обаче според Ломбардо е трябвало да бъде преобърнато. С други думи, полицаят трябвало да стане водач, разполагайки с повече информации за престъпника и с интелигентен инструмент за предвиждане на действията му. Ломбардо изучил подробно всички статистики за престъпленията през последните 20 години, обиколил лично и много от местата с най-много престъпления. Така стигнал до заключението, че

повечето

престъпления

можело да бъдат

предвидени

– например обирите, грабежите, джебчийството, кражбите, защото хората, които ги извършвали, били организирани и професионалисти. 

С помощта на новия софтуер престъпността във Венеция спадна с 94% през последните години.
С помощта на новия софтуер престъпността във Венеция спадна с 94% през последните години.

Всеки, който извършва професионална дейност, е склонен да избере дадена стратегия. Така Ломбардо стига до извода, че няма значение дали мястото е Палермо, или Удине, в крайна сметка престъпниците винаги избират една и съща стратегия, която се базира на обективни и субективни фактори. Обективните означават избор на точно определено място, където има плячка и цел. Престъпникът не действа в безлюдно или изолирано място. Днес престъпленията се извършват в зоните, където има повече богатство, т.е. повече плячка.

Субективните фактори означават, че престъпникът

действа там,

където се чувства

по-сигурен и

където има

възможности

за бягство

Инспектор Ломбардо стига до извода,че престъплението на звяра срещу плячката създава своеобразни резервати за лов. Ако се вземе например град от рода на Неапол, се вижда, че престъпленията не се извършват на цялата му територия, а в точно определени зони, наподобяващи резервати за лов.

Първият елемент за разбирането на ситуацията в тях е, че там действат градски “зверове” , които не се стремят да направят удара на живота си, а да си генерират постоянен месечен приход. Вторият елемент е, че в този вид зони има постоянни операции като влизане и излизане от офиси и жилища, училища, пазари, магазини, пристигания на влакове.

Кръстосвайки данните за тях, се стига до извода, че престъпленията стават успоредно с тези регулярни операции. Знаейки всичко това, може да се разбере честотата на престъпленията и те да се предвидят. Благодарение на XLAW може

да се открият

къде точно

се намират

резерватите

за лов

Крайната цел на полицията е да отнеме на престъпника контрола над ловния резерват, т.е. да разположи в него патрулите си. По този начин престъпникът се отказва да извърши престъплението си. Така той се насочва към други зони, в които обаче не е толкова ефикасен и най-вече е много по-уязвим.