Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция и Украйна са си поставили цел да достигнат търговски стокообмен от 10 милиарда долара, съобщава в."Миллиет". Ердоган посочи това на съвместна пресконференция вчера с украинския си колега Володимир Зеленски, който е на двудневно посещение в Турция, предава БТА.

Ердоган уточни, че през 2018 г. двустранният търговски стокообмен е бил около 4 милиарда долара.

Ердоган изтъкна, че е време да бъдат финализирани продължаващите от години преговори за подписване на споразумение за свободна търговия между двете страни.

Турският президент заяви, че по време на разговорите с украинския му колега, са обсъдили също сътрудничество в областта на сигурността и борбата срещу Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/. Турските власти смятат, че групировката ФЕТО на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 г.

Ердоган посочи, че е уверил украинския си колега, че Анкара ще продължи да подкрепя суверенитета на Украйна, нейната териториална цялост, с Крим включително, и политическото й единство. Турция не е признала и няма да признае незаконната анексия на Крим, подчерта още Ердоган.

Нашите братя кримски татари са важен елемент от историческите и човешки връзки между Турция и Украйна, изтъкна турският президент. Продължаване на съществуванието на кримските татари в историческото им отечество Крим, запазването на тяхната идентичност и култура и гарантиране на основните им права и свободи ще бъде и занапред приоритет на Турция, увери Ердоган.