Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Справям се добре дори под напрежение. Бързо се уча. Нетърпелив съм да израствам и да успявам в живота."

Такова описание дава за себе си в профила си в социалната мрежа LinkedIn Конър Бетс, който на 4 август в Дейтън, щата Охайо, уби девет души и рани още 27. 24-годишният младеж шокира цялата американска общественост, след като въоръжен с мощна дългоцевна пушка и запасен с много пълнители, откри огън по хора на една от улиците на града. Нападението трая точно 60 секунди, след които екзекуторът беше

ликвидиран

от полицаите

въпреки бронежилетката, с която беше облечен. Разкриването на самоличността на мъжа в първия час се оказа трудна, тъй като властите не откриха документи в него. Освен това убиецът бил и с маска на лицето си, за да не го разпознаят, в случай че успее да избяга от местопрестъплението.

"Стрелецът беше неутрализиран по-малко от минута след началото на нападението - обясни кметът на града Нан Уейли, цитирана от Франс прес и Ройтерс. - Първите полицаи, озовали се на местопроизшествието, са успели да го обезвредят. Впечатлена съм от геройството на нашата полиция."

Фрапиращото в случая е, че мотивът за стрелбата все още остава неясен. Няма данни Бетс да е бил част от

терористична

организация,

нито пък някога да е вербуван от такава. Самият той не е споделял да се увлича по подобен тип идеология.

Най-младата от жертвите всъщност се оказа сестрата на Конър. Според полицаи 22-годишната Мегън е била и сред първите убити. Застрелян по същото време е и нейният приятел. Останалите убити са още двама бели мъже, три афроамериканки и трима афроамериканци. Най-възрастният е 57-годишен на име Дерик Фъдж.

Според американските власти Конър не е привличал вниманието на полицията след

навършване

на пълнолетие

Статистика на органите на реда показва, че той имал чисто криминално минало. Единствените провинения, които младежът е направил, били за нарушения на пътя през 2013 и 2014 г. Тогава Бетс получил два фиша за превишена скорост.

Какъв е бил като дете, четете в печатното издание на "168 часа".