Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

21-годишният Патрик Крусиус, който на 4 август в град Ел Пасо, Тексас, уби 20 клиенти на веригата магазини Walmart и рани други 26-има, написал писмо часове преди екзекуциите.

В него той обяснил, че бъдещето на Америка е мрачно и няма светлина заради множеството мигранти, които са се заселили в страната. Документът, който е в четири страници и е озаглавен "Неудобната истина", е публикуван онлайн приблизително 20 минути преди стрелбата. Той е споделен на интернет платформата 8chan, която в последно време се възприема като основно място за разпространение на екстремистка пропаганда. В него Патрик насърчава всички свои "братя" да препращат съдържанието във всеки възможен форум в интернет.

Според разследващи, които са чели текста, той бил изпълнен с расистка омраза и насочен главно към латиноамериканците. В него Патрик обяснил, че е против

"расовото

смесване",

и е най-добре всички мигранти да се върнат в родните си страни по най-бързия начин.

В части от документа дори са открити и идеи на президента Доналд Тръмп, който преди време обяви, че ще бъде построена стена по границата на САЩ с Мексико.

Младежът също така не пропуска да предупреди, че това, което се случва в момента в родината му, е "испанска инвазия" и демократите използват "отворените граници" и "безплатното здравеопазване за нелегалните мигранти", за да привлекат нови избиратели.

Засега основният мотив, който властите посочват за извършването на престъплението, е омраза.

Факт е, че голяма част от пострадалите са мексиканци, като трима от тях дори са починали, а сред ранените е

10-годишно

момиченце

Оказва се, че в същия ден и час, в който младежът разстрелва нищонеподозиращите клиенти, в сградата имало между 1000 и 3000 души, както и 100 служители. Според американските власти истински късмет било това, че жертвите не са двойно повече от сегашния брой.

Патрик Крусиус беше задържан малко след престъплението, без да окаже съпротива. Засега неговата съдба остава неясна.

"Смятаме да направим това, което правим с терористите в тази страна - да гарантираме бързо и неоспоримо правосъдие - каза прокурорът от западния окръг на Тексас Джон Беш след убийствата. - Ще искаме смъртна присъда."

Оказва се, че Крусиус не е имал предишни криминални прояви. Според полицията младежът не бил от най-проблемните деца, но все пак се отчел с няколко негативни подвиза.

През 2014 г. непълнолетното тогава момче било обявеното за издирване, след като избягало от дома си. Час по-късно Патрик сам се върнал при близките си. Две години по-късно пък претърпял лека катастрофа, докато пътувал с автобус.

Интересното е, че през март тази година стрелецът е подал фалшив сигнал за тревога в дома на баба си и дядо си.

В социалните мрежи Крусиус не бил много активен. Във фейсбук например имал само трима приятели. В профила си в LinkedIn пък е написал само в коя гимназия е учил и е дал

кратко описание

за себе си

"Не съм мотивиран да правя нещо повече от необходимото, за да се справям - пише за себе си той. - Работата като цяло е гадно нещо, но предполагам, че кариера в сферата на софтуерното инженерство би ми подхождала добре. Прекарвам около 8 часа всеки ден на компютър, така че може да се каже, че имам опит с технологиите."

Какво каза Тръмп по повод на двете кървави стрелби в Америка четете в печатното издание на "168 часа".