Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стълбището на Испанския площад в Рим е под протекцията на ЮНЕСКО СНИМКИ: Виолина Христова
Стълбището на Испанския площад в Рим е под протекцията на ЮНЕСКО СНИМКИ: Виолина Христова

Сядането на най-известното стълбище в света –това на Пиаца ди Спаня (Испанския площад), вече е забранено. Новата мярка на кметството в Рим е резултат от последния регламент на общинската полиция, подписан от управата на Вечния град. Така след като забрани яденето, пиенето и бивакуването, от 5 юли римското кметство издаде забрана и за сядането на стълбището, открито през 1725 г.от папа Бенедикт XIII.

135-те стълби са паметник под протекцията на ЮНЕСКО.

Ако от днес решите да седнете на Испанското стълбище, за да погледате красивата панорама в краката ви, да се снимате или просто да си отдъхнете, това може да ви струва глоба от 160 до 400 евро. За спазването на новите мерки бдят шестима представители на властите.

Повечето от туристите, но също и много римляни, са против новата забрана, която смятат за прекалено строга.

Депутатът и експерт по изкуство Виторио Сгарби дори я сравнява със забрана от фашистки тип. „Разбирам, че паметникът на изкуството трябва да се опазва, разбираемо е, и че не може да се яде върху мрамора, но забраната за сядане е прекалена. Това ми прилича на мярка от фашистки тип, която кметството ще трябва да премисли, защото откакто свят светува, пътникът и минувачът сядат на стълбището, за да се полюбуват на пейзажа.”

Съветничката за околната среда в кметството Ана Винченцони обаче е на противното мнение. „След като съществуват екцесии в поведението на някои туристи, които увреждат с надписи и драсканици стените на Колизея, гмуркат се в нашите фонтани, е разбираема строгостта на подобна норма като в този случай. Докато този тип туристи не бъдат превъзпитани, това трябва да бъде така.”