Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ
ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ

Съмнения, че дете се е разболяло от западнонилска треска, не бяха потвърдени

99 души са получили от началото на 2019 г. възпаление на мозъка (енцефалит или менингит) заради ентеровируси. Това е значителен ръст, защото болните са вече с 35 повече отколкото същия период на 2018 г. каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Ентеровирусите се предават чрез мръсни ръце и храна, а през лятото, когато температурите са много високи, това става изключително лесно, допълни той.

“Да се мият по-често ръцете, да се внимава с храната и да се пие само бутилирана вода”, съветва проф. Кантарджиев.

Първите за тази година проби за западнонилска треска бяха получени във вторник в националния център по заразни болести. Те са взети от малко дете от Русе, което развило симптоми като тези на заболяването.

“Имало е висока температура и е било в безсъзнание, което се изразява в това, че в продължение на 3 дни спи по 23 часа. Симптомите са показателни за възпаление на мозъка, но резултатите за западнонилска треска са отрицателни”, каза проф. Кантарджиев. Възможно било обаче детето вече да е било оздравяло, когато са взети пробите.

“От понеделник са доказани първите два случая на западнонилска треска в Кипър, а при тях комарите се появяват месец преди нашите. Това означва, че при нас активни прояви ще има след 10-20 дена”, обясни проф. Кантарджиев.

Обикновено пикът на западнонилската треска в България е в края на август - началото на септември. Вирусът се предава по кръвен път, главно при ухапване от комар, рядко от кърлеж.

Заболяването протича леко, като симптомите са грипоподобни - температура, главоболие, отпадналост, болки в мускулите, стомашни проблеми, възможно е да се появи и обрив. В около 1-2% от случаите вирусът може да доведе до възпаление на мозъка. Симптомите, които подсказват усложнение, са много висока температура, дезориентация, скованост, парализа, дори кома.

“Западнонилската треска, която се пренася от нашенските комари, предизвиква възпаление на мозъка при по-възрастни хора, над 60-годишна възраст, и такива с имунен дефицит. Смъртността при засегната централна нервна система е от 10 до 20%”, обясни проф. Кантарджиев. Риск от тежко протичане има и при диабетици, хипертоници, трансплантирани.