Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Антоний Тодоров и Харалан Александров КАДЪР: БНТ
Проф. Антоний Тодоров и Харалан Александров КАДЪР: БНТ

"Прасето е много важен социален актьор, силно недооценен от социалните науки. То не е просто част от хранителната верига, то е част от социалните отношения. Чрез прасето една категория българи постига усещане за екзистенциална сигурност, стабилност, свобода и независимост от пазара, от властта, от държавата и от обществото като такова, т.е. аз и моето прасе, което аз храня, после то ще ме нахрани създават един цялостен затворен кръг на самодостатъчност. Тази ситуация на самодостатъчност е много сериозно атакувана и разрушена", подчерта Харалан Александров. 

Влезе ли заразата в територията на политиката коментираха в Сутрешния блок на БНТ социалният антрополог доц. Харалан Александров и политологът проф. Антоний Тодоров.

Познавайки много "прасисти", антропологът поясни, че те имат повече базисно доверие на прасето, отколкото на чужденеца, към държавата и много често към съседа. И в момента това доверие е атакувано и това е много голяма травма в сърцето на социалната връзка, коментира Александров.

Социалният антрополог Харалан Александров се спря на въпроса каква е ролята на домашното прасе в българската култура. И се позова на изследване на румънския му колега Винтил Михайлеску за ролята на прасето в полумодернизираната култура на Балканите.