Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ръководството на ЗК "Лев Инс" разказва за установени от тях застрахователни измами в чужбина.
Ръководството на ЗК "Лев Инс" разказва за установени от тях застрахователни измами в чужбина.

Нашето бюро “Зелена карта” само поискало мониторинга

България губи национален капитал от застрахователни измами в чужбина. По някои от тях в Италия тече разследване, поискано от “Лев Инс”, и дори има арести на адвокати, магистрати и лекари.

Бивш шеф на националното бюро “Зелена карта” е предложил над България да има мониторинг заради неизплатени щети по произшествия зад граница. Презастрахователният договор, поискан от България като гаранция от нашите компании, първоначално е струвал 30 млн. евро. При новото ръководство на КФН и на бюро “Зелена карта”, сумата е свита десетки пъти.

При старото ръководство на “Зелена карта”, са приемани стотици, дори над 1000 претенции за изплащане на щети, за които нямало доказателства.

Това обяви на пресконференция ръководството на ЗК “Лев Инс”. Да обяснят защо тяхната компания оспорва някои щети от чужбина, дойдоха изпълнителните директори Мария Масларова-Гъркова, Павел Димитров и Биляна Вълчева, експертът в италианското бюро Людмила Бърнева и адвокат Теодор Петров.

Още през 2016 г. сме алармирали всички институции за тези измами и от вчера нашите сигнали получиха още едно неоспоримо обстоятелство след проверката на българското бюро “Зелена карта”, заявиха от “Лев Инс”. Одитът установил много нарушения и наличие на много неистински претенции, съобщи Павел Димитров.

“Излиза, че с бездействието на определени институции се налагат корупционни практики, чрез които навън изтичат пари на български компании и граждани. Ако позволим да се изплащат измамни претенции, това ще оскъпи и задължителната застраховка “Гражданска отговорност”, смятат от “Лев Инс”. От компанията се обявиха против притискането им, включително и чрез медийни публикаци (виж карето по-долу) и видяха в това атака не само срещу тях, като лидер на пазара, но и срещу целия бранш. Адвокат Теодор Петров зададе няколко въпроса: Кой цели дестабилизация на застрахователния сектор? Кой в българската прокуратура оказва влияние едни преписки да се движат, а други - не, по настоящия проблем? Въздейства ли някой на българската прокуратура да не работи, за да може едни хора, олигарси с медийна власт или висши служители в държавни органи, да се чувстват недосегаеми? Участвали ли са бивш зам.-председател на КФН и бивш председател на “Зелена карта” в България в корупционни схеми по застрахователни измами?

“От Комисията за финансов надзор имаме разбиране, че става дума за акция срещу

застрахователния бранш у нас, и са се запознавали с доказателствата, както и вече са провели среща с европейското бюро “Зелена карта” точно по повод тези схеми, които освен в Италия се разиграват и в Гърция”, заяви Димитров.

Представителят на компанията в Италия - Людмила Бърнева, разказа някои от схемите за измами. При една от тях щети от 2012 г. се предявяват през 2018-а, като се представя решение на италиански съд от 2014 г., но решението е загубено от съда. Застрахователят отказва да плати и започва разследване, което установява, че посочения свидетел е загубил личните си документи, никога не е свидетелствал и не познава страните по делото.

В друг случай претенции има за щети при верижна катастрофа, като един и същ адвокат представлява всички страни. Свидетел обаче декларира, че никога не е присъствал, не е пострадал, не познава адвоката си, не познава другите участници и няма никакви претенции. 

Трети случай - осем инцидента с две коли, управлявани от двама братя, заведени са претенции за произшествия с тях. При разследване обаче става ясно, че посочените участници никога не са притежавали тези автомобили, злоупотребено е с данните им, а колите отдавна са в автоморга.

Компанията: “Капитал” ни поиска 78 000 лв.

Ръководството на “Лев Инс” публично обвини в рекет в. “Капитал”, чийто издател е Иво Прокопиев.

“Показвам два мейла. На 22 август 2018 г. получаваме въпроси за медийна публикация и веднага отговаряме. На 24 август излиза статията, в която сме представени като най-лошите хора в България и се казва, че трябва да платим чуждите сметки и да изнесем от България едни пари.

На 27 август получаваме писмо до пиар отдела ни, където ни предлагат пиар в “Капитал” с оферта от 78 хил. лв. без ДДС. Миналата седмица излиза публикация срещу нас и в понеделник ни пращат писмо, в което ни предлагат участие в бизнес каталог отново срещу пари. Няма да търпим този медиен рекет!", разказа изпълнителният директор на компанията Павел Димитров.

Протеста на служители на “Лев Инс” пред редакцията на “Капитал” от компанията обясниха така: “Имаме 980 служители на трудов договор и управляваме 122 агенции в страната. Този огромен човешки потенциал е гневен от публикацията във в. “Капитал” и това е причината да излязат на спонтанен протест преди дни. Ние защитаваме и над 1 млн. семейства, които са наши клиенти. Неоснователните нападки на “Капитал” целят политически натиск за облагодетелстване на определени групировки и това няма да се приеме от хората”.

“През над 25-годишната история на “Капитал” сме виждали почти всичко, но протестът на служители на ЗК “Лев Инс” пред редакцията е нещо уникално и изключително симптоматично”, заявиха в своя позиция от изданието. Според тях, прoтестът е уникален, защото по същество е срещу позиция на ЕЦБ и на застрахователния регулатор EIOPA.

“Ние спазваме принцип на разделение между редакционната и търговската си политика. Редакцията и търговският екип функционират под отделни ръководства, без вмешателство един спрямо друг. Търговците нямат практика да отправят оферти към фирми заради това, че по един или друг повод са попаднали в редакционното съдържание. В същото време рекламната ни политика е неутрална - работим с всички компании, при публично обявени условия”. Така Сибел Реджеб - търговски директор в “Икономедиа” коментира обвинението за медиен рекет срещу тях. Справка с търговския отдел на “Икономедиа” показва, че твърденията на “Лев Инс”, че са получавали оферта за реклама веднага след като в “Капитал” са публикувани статии за компанията , които те определят като негативни, не отговорят на истината. 

Илиана Христова, зам.-председател на КФН: Имаме

прозрачна комуникация с европейския надзорен орган

“Един от нашите приоритети е директната комуникация и активния дискусионен режим с всички заинтересовани страни. Една от тях е международната организация EIOPA. Срещата с тях беше за начините ни на партниране, реакция в случай на проблем и възможни области, за които може да разчитаме на подкрепа от тяхна страна”, заяви за “24 часа” Илиана Христова, зам.-председател на КФН. Тя бе помолена за коментар по твърдения в медиите, че КФН са получили остро предупреждение заради мониторинга над “Зелена карта” точно от EIOPA. Христова обясни, че срещата била очаквана, а не инцидентна. И добави: “Имаме прозрачна комуникация с европейския надзорен орган, оттам заявиха, че ще са безкомпромисни към нарушаващи правилата. Това е ясна подкрепа за работата на КФН. Ние също носим отговорност като контролираща, и ако се наложи, санкционираща страна”, каза още Христова.

Относно в. “Капитал” и ЗК “Лев Инс” тя заяви, че казусът за публикациите на едната страна и възможните последствия за имиджа на другата касае двете страни и КФН не е част от полемиката. По отношение на актуалната ситуация със застрахователна компания “Лев Инс” Христова уточнява, че цялата налична информация в КФН е конфиденциална, като това се отнася за всяко поднадзорно лице, а не само за конкретния застраховател.

Иво Прокопиев
Иво Прокопиев
Илиана Христова
Илиана Христова