Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Важно е дали той ще оглави партията и какви ще са посланията му към избирателите

Партия на Слави Трифонов би спечелила 4,3%, ако местните избори бяха в началото на юли тази година.

Доверие в Слави Трифонов са декларирали 29,2%, а недоверие - 55,1%. С тези резултати шоуменът се оказва 5-и в класацията след омбудсмана Мая Манолова, кмета на София Йорданка Фандъкова, президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов.

Това показа последното от поредицата социологически проучвания в годините, в които се тестват електоралните нагласи към хипотетично формирование на Слави. То е поръчано и проведено от Центъра за анализи и маркетинг. Според ръководителя на центъра Юлий Павлов партия на шоумена, който се раздели с Би Ти Ви преди дни, би била четвърта сила в столицата.

В годините подкрепата за хипотетична партия на Слави Трифонов варираше между 3 и 12%, показва справка на “24 часа”. За такова формирование се заговори, след като Слави проведе референдум за избор на народни представители с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, за въвеждането на задължително гласуване и за 1 лв. на глас държавна годишна субсидия на партиите.

Едва на 31 юли тази година обаче легендарният водещ обяви в последното издание на “Шоуто на Слави” след 19 години в ефира на Би Ти Ви, че ще има не само собствена телевизия, но и партия.

Повечето социолози и политолози са предпазливи в прогнозите си за политическата траектория на такова формирование. Но са единодушни, че шоумен №1 на България ще събере част от протестния вот, представители на партията на негласуващите, млади избиратели, хора, които са склонни да променят вота си.

Какво мислят по въпроса изследователите на общественото мнение - ето коментарите на социолозите Евелина Славкова от Изследователски център “Тренд” и Добромир Живков от “Маркет линкс”.

Евелина Славкова, “Тренд”:

Рейтингът на шоумен №1 ще е различен от този на политика

Потенциалът на бъдещата партия на Слави тепърва ще се измерва - едно е да се тества хипотетична партия, друго - съществуваща. Важно е кои ще бъдат нейните лица, дали Трифонов ще е начело, с какви послания ще мотивират избирателите си.

Безспорно той е публична и разпознаваема личност. Но рейтингът му като шоумен вероятно ще се различава от този на политическо лице. Обществото ни не гледа с добро око на хората, които се занимават с политика, и затова влизането на Слави в политическа роля може да му донесе и негативи. Спомнете си рейтинга на Мая Манолова като депутат и скока му нагоре, след като стана омбудсман.

Според мен бъдеща формация на Слави Трифонов ще е подкрепена от по-масов електорат, какъвто е този на БСП, ГЕРБ и “Воля”.

Освен за създаването на партията, разбрахме единствено, че тя ще се бори за осъществяване на решенията на референдума на Слави. Но политическият инстинкт на Борисов проработи и той иззе темата за партийната субсидия, като я сведе до 1 лв. на глас, както поиска референдумът на Слави. Това леко обезличи тази инициатива на Трифонов. Предстои да видим следващите послания на партията и най-вече движещите й фигури.

Добромир Живков, “Маркет линкс”:

Ще привлече шарен електорат

Според проучванията ни през последните 1,5-2 г. политическа формация, ръководена от Слави Трифонов, има потенциал от минимум 4-5% да спечели мандат в следващия парламент. Даваме си сметка, че между декларативна подкрепа и реален резултат винаги има разлика. Но за партия на Слави Трифонов тя няма да е голяма, защото той е отдавна позната личност със сериозен авторитет сред много хора. Вероятността да прескочи от раз изборната бариера е голяма.

Не чух от него обаче силна опозиционна заявка, а заявка за постигане на целите му, заложени в проведения през 2016 г. референдум. Този кръг от цели за мен е ограничен и е ясно, че това не е официална програма на бъдеща негова формация.

Онова, което сме свикнали да виждаме у Слави Трифонов, е силната му критичност към статуквото, политическата и партийната система, нещо, което не усетих в последното му предаване. Предполагам, че то може да бъде доразвито като линия в бъдеще.

Електоратът на формация на Слави Трифонов би бил с доста шарен произход от целия политически спектър, от целия диапазон ляво-дясно. В голямата си част ще има представители на негласуващите, също избиратели, които често сменят избора си.