Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Йордан Симеонов
СНИМКИ: Йордан Симеонов

Автентични седесари от първите години на прехода и известни интелектуалци изпълниха в храм "Св. Седмочисленици" в София, за да изпратят в последния му път Алекс Алексиев. Той издъхна на 76 години в софийска клиника след тежко сърдечно заболяване. Известният политически анализатор от половин век живее в САЩ, но избра в родината България да бъдат положени тленните му останки.

За да му отдадат последна почит, от Америка пристигнаха втората му съпруга, четирите му дъщери и двамата му синове.

Пред ковчега се поклониха бившият премиер Филип Димитров и съпругата му Елена, режисьорът Димитър Бочев, бившият посланик в Москва Илиян Василев, който първи съобщи за кончината на Алексиев, социологът Георги Фотев, Богдана Карадочева, проф. Михаил Неделчев, бившият депутат Лъчезар Тошев, председателят на КЕВР Иван Иванов, бившият шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов, Едит Гетова, бивш зам.-министър на икономиката, и съпругът й баскетболистът Владо Боянов, Васил Гарнизов - зам.-министър на регионалното развитие от правителството на Иван Костов, Илия Лингорски, зам.-министър на финансите в кабинета на НДСВ и др. От управляващите в момента бе забелязан да полага цветя зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов.

Алекс Алексиев е син на известния издател, журналист, публицист, художник и карикатурист Райко Алексиев и внук на Никола Алексиев, дългогодишен активист на ВМРО в Солун.

Райко Алексиев е убит от комунистическия режим още в първите дни след 9 септември 1944 г., гробът му е неизвестен и до днес.

Алекс Алексиев успява да емигрира с майка си в САЩ. Дълги години работи като политолог и анализатор за изследователски център за политически науки "Ранд Корпорейшън". Смятан е за един от най-добрите познавачи на радикалния ислям, СССР и Русия.

След падането на комунизма в България през 1989 г. Алексиев се завръща в София и става съветник на първия демократично избран премиер Филип Димитров.

След 2010 г. Алекс Алексиев окончателно се установява в България.

През последните години е председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, отговорен редактор на "Bulgaria Analytica" и редовен коментатор и анализатор на политическите събития у нас. Пише анализи за редица медии, има критична гледна точка спрямо Русия на Владимир Путин и Турция на Реджеп Ердоган.

Научен сътрудник в института "Хъдсън", с дългогодишен стаж в американския тинк танк за глобална политика RAND corporation.

През 2014 г. се кандидатира се за независим депутат, но не успява да влезе в парламента.