Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Ампов - Графа
Владимир Ампов - Графа

 

 

 

Влади Ампов-Графа ще представлява България на тазгодишната "Евровизия". Подобни слухове обикалят музикалните среди от месец насам. Още през декември миналата година от БНТ решават да заложат на Графа да направи достатъчно добра песен, с която да се явим на музикалния конкурс.
"Влади е най-добрият избор. Един от малкото, които могат да пеят на живо. Има и достатъчно опит, за да издържи на подобно изпитание", заявява изпълнител и близък приятел на Владимир Ампов.
Някъде около Коледа от държавната медия решават, че все пак трябва да организират конкурс, на който да бъде подбрано най-доброто парче. Само за около месец е сформирано жури, което носи претенциозното име Академия на музикалните специалисти. Членовете на академията ще трябва да изберат най-достойния ни певец. Неизвестно защо от БНТ предварително обявяват участниците в журито преди самите те

още да са дали своето съгласие

"Въобще не знаех, че са ме избрали за жури на "Евровизия". Научих от медиите. Няма как да не приема подобно предложение, защото това е призванието ми. Все пак трябваше първо да се консултират с мен, преди да си правят реклама с името ми", обясни член на набързо сформираната Академия на музикалните спецове.
Организацията на конкурса с участието на музиканти от различен калибър едва ли ще отнеме почти сигурната победа на Графа. Той си остава фаворит за краен победител. Самият регламент му дава основание вече да се готви за същинския конкурс, който тази година ще се проведе в Дюселдорф. Журито ще предлага изпълнители, от които ще бъдат избрани десетима. Всеки от тях ще трябва да представи три свои песни. На практика много малко певци в България могат да си позволят лукса да направят три песни, с които да се явят на състезание, участието в което е с доста съмнителна полза.
"Напълно нормално е Графа да има преднина пред останалите участници. Той е отдавна утвърден изпълнител с възможности. За него не представлява проблем да събере достатъчно добър екип, с който да направи добра песен. Повечето от останалите ентусиасти ще трябва да разчитат на добрата воля на музиканти и текстописци", обясни пред "168 часа" известният музикант Дани Милев.
Той е готов дори да подари своя песен на някой от финалистите.
"Бих създал нещо за без пари само заради идеята, че ще се състезаваме. Не знам дали и другите колеги са готови на подобна отстъпка. Имаме много малко време за работа, а не можем просто така да направим песен. Трябва да се съобразим с гласовите данни на изпълнителя и с ред други важни детайли. По принцип под напрежение понякога се раждат гениални проекти, но едва ли този случай ще е такъв", допълва Дани Милев. Много от неговите колеги въобще са отказали да участват в "Евровизия", тъй като не намират лична изгода в подобен проект.
"Няма да кандидатствам тази година. Миналата представих песен, никой нищо не каза и мисля, че няма смисъл. Предпочитам тази година да изчакам да видя дали наистина няма да има нагласени неща и уредени мачове, както се обещава. Пожелавам успех на тези, които ще се явят", заявява пред сайта "Всеки ден" Михаил Шишков-син.
Смятаният за основен фаворит на конкурса Влади Ампов отказа да се впусне в подробности около своето участие.
"Предпочитам засега да се въздържа от коментар. Нека видим какво ще реши академията и тогава ще говорим. В момента съм зает с подготовката на голямо мое турне в страната", заяви пред "168 часа" Графа.

Шоуто е проклятие

КОНКУРСЪТ се превръща в проклятие за участниците. Досега не е имало издание, след което да няма скандали. Това винаги се отразява на победителите. На всички участници кариерата им затъва след "Евровизия", а групите им се разпадат. Така се случва с първите ни представители - група "Каффе", както и с "Дийп зоун проджект". Само месеци след завръщането им от финалите на конкурсите настава омраза в групите. Нямат работа, а обвиненията за провала са взаимни.
"Повече никога не бих се занимавал с конкурса "Евровизия". Много трудно преживях скандалите около група "Каффе". Две години след конкурса нямах работа. Единствен от групата бях натирен и смачкан - изповядва певецът Орлин Павлов. - Премълчавал съм този факт, за да не излезе, че се оплаквам. Две години от живота си бях на стоп. Може би така е трябвало да стане. Да те смачкат, да паднеш, да пробиеш дъното. Нямах абсолютно никаква работа, за музиката беше абсурдно дори да си помисля", споделя певецът. Подобна е и съдбата на Мариана Попова и Дани Милев. Композиторът и певицата са сред най-успешните тандеми в родната музика. След "Евровизия" нещата се променят.
"Вярно е, че с Мариана не си говорим, не се поглеждаме дори като се засечем някъде. Вече не знам кой е виновен. И двамата сбъркахме, но е факт, че всичко започна след "Евровизия". Много е трудно да издържиш на напрежението. Очакванията са огромни, вкарват те в интриги. Когато не се представиш добре на финала, публиката те смачква. Това рефлектира върху изпълнителите", връща се назад Дани Милев. Композиторът още не може да реши дали да участва тази година и да напише текст на песен.
"Правилата са ужасни. Един изпълнител трябва има десет дни да представи три песни. Това е работа отгоре-отгоре. Няма как да се направи качествено парче за толкова престижен форум само за ден. Несериозно е. Не бих си заложил името. Парадоксът в моя живот е, че нищо хубаво не съм видял от "Евровизия", а още чакам чудото да се случи", признава Милев. Според него проклятието на конкурса застигна и Миро.
"Той се скри сякаш след като се върна от участието си миналата година. Започна да говори как президентът стои едва ли не зад шоуто, което е немислимо."

Красимир Аврамов: Корупция има

- Г-н Аврамов, твърди се че победителят в конкурса вече се знае.
- Това не ме учудва. Корупция в "Евровизия" има. Когато участвах, всички си мислеха, че съм платил, а не е така. Други бяха платили и аз обърках техните планове. Затова много хора се погрижиха да звуча ужасно на сцената в България. След това слушах записи и не можех да повярвам, че това съм аз. И все пак в "Евровизия" печели този, който направи добра кампания. Това е нещо като избори. Месеци наред съм обикалял градове, създавах групи, които да гласуват за мен. Така че който се справи с това, печели.
- За подобна кампания трябват ли много пари?
- Естествено. Моят клип струваше 65 хил. лева. Сумата, която имахме за пиар, не беше голяма, но все пак пари трябват. Затова печелят музиканти, които имат силен гръб. В крайна сметка е нормално. Това не е аматьорски конкурс.
- Много композитори отказват участие на конкурса. Защо?
- Това е тяхно право. Може би виждат, че няма смисъл. Но в България няма качествени композитори и текстописци, които да напишат качествена песен за конкурса. Това е самата истина.
- Около вашето участие в "Евровизия" имаше най-голям скандал, как ви се отрази?
- "Евровизия" ме съсипа. Срина ме тотално. Най-голямата болка е, че ме предадоха

 

Миро
Миро
Краси Аврамов
Краси Аврамов