Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова от Бузлуджа: За БСП ГЕРБ е опонент, враг е страхът От Бузлуджа Корнелия Нинова днес обяви, че враг на БСП е страхът, ГЕРБ е опонент.

Наесен ние сме на ход, надъхват се социалистите

"На Бузлуджа ни събират две ценности - справедливост и свобода. Защото и днес мнозина не се чувстват свободни българи и за мнозина няма справедливост. Днес българи отнеха свободата на други българи и справедливостта за други българи. Днес едноличната авторитарна власт, пълзящата диктатура, управлява чрез страх и апатия. Борисов управлява, не защото може и не защото народът го иска и го харесва, управлява заради страха, в който държи народа. Заради апатията, която предизвиква с политиката, която води. Но държава не може да се управлява със страх, нация не може да се развива с апатия. Държава се управлява с ум, нация се развива с труда и силите на всеки българин. И това е задачата пред нас. Днес нашият политически опонент е ГЕРБ, но нашият враг е страхът", това каза днес в словото си на връх Бузлуджа лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя говори пред многохиляден митинг на Историческа поляна, организиран по случай 128 години от началото на организираното социалистическо движение в България.

БСП празнува по традиция на Бузлуджа от 1991 г. насам, когато бе отбелязана 100-годишнината на Бузлуджанския конгрес. По данни на полицията на върха днес от всички райони на страната се качиха около 440 автобуса и микробуса и близо хиляда леки автомобила.

"Не идваме тук по магистрали, а по пътеките на историята. Наесен БСП е на ход", увери в словото си Александър Горчев, който е втори мандат кмет на Велики Преслав.

За БСП Корнелия Нинова каза на хората, дошли на Бузлуджа: "Не можаха да ни купят с постове и пари, не можаха да ни счупят с натиск, лъжи, манипулации и измислици. Но решиха да ни унищожат финансово, като ни спрат субсидията и да затворим Българската свободна телевизия. Оставиха ни пред избор да се предадем или да се продадем на олигархията. Горките! В главите на тези хора политиката е само алъш-вериш, бизнес и продажба. Те не знаят какво е БСП - не се предаваме и не се продаваме. Има за нас трети път - да продължаваме, и то с вярата, с която сте дошли тук".

Тя припомни, че от петък БСП излезе със своя платформа за местните избори, според която социалистите настояват част от данъците да остават в общините, комуналните услуги да се извършват от общински предприятия, а не да се отдават на концесии, да се запазят общинското здравеопазване, грижата за бедните, социалните домове и пенсионерските клубове.

"Политиката вече не е дискусии в телевизионните студия, тя се превръща във възрожденско будителство. Нашата задача от тук е да тръгнем по страната и да будим. Народе, помогнете ни, да спасим България", завърши словото си Нинова.

На Бузлуджа днес се качиха и представители на т.н. опозиция в БСП като Валери Жаблянов, Янаки Стоилов, Георги Гергов, Красимир Янков, но те предпочетоха да останат на поляната сред хората, далеч от официалната трибуна. Самоукият художник от шуменското село Средня Юсуф Мустафов подари на Корнелия Нинова нейн портрет, като избрал да я нарисува в народна носия.

Множеството беше поздравено от музикантите на духовия оркестър "Виво Монтана", малките таланти от вокална група "Щурчета" в Тутракан и обичаната народна певица Николина Чакърдъкова. Преди да запее, тя се похвали на множеството, че вече има две внучета и припомни стара мъдрост от нейния македонски край: "Власт, пари и жени не се дават, те се вземат". "Така че наесен на изборите вземете своето", заръча тя на социалистите, после запя.