Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пожар издава най-голямата ферма за коноп, разбивана край морето

В края на май в землището на поморийското село Бата избухва пожар и няколко екипа огнеборци пристигат да гасят пламналите треви и храсти. След като овладяват огнената стихия, бдителен пожарникар забелязва нещо странно. В съседен имот, закътани между дървета и храсти, са засети десетки растения с марихуана. Те са много добре подредени, с равни отстояния между тях. Мястото се пада в ниското и няма никаква видимост към него, намира се между селата Страцин и Бата.

Веднага е подаден сигнал в полицията, а на 8 юли насред плантацията с канабис е арестуван 57-годишният Тодор Стамов. Бургазлията е издебнат, докато полива насажденията, и е атакуван от

внушителен брой маскирани полицаи Той е бивш параходчия, а преди няколко години се регистрирал като земеделски производител.

Откритата наркоплантация се оказва изключително модерна и добре поддържана, със 193 растения от рода на конопа, за които е било изградено капково напояване. Някои от растенията достигали до 1,60 м, други били около 70 сантиметра, а общото им тегло - около 130 кг.

От прокуратурата са категорчни, че начинът, по който са били подредени насажденията, говори за целенасочено, умишлено и съзнателно отглеждане, за да дадат добра реколта.

Това обаче не е всичко. В масивна постройка на метри от наркофермата, също собственост на параходчията, полицаи откриват над 90 кг сух коноп - канабис и марихуана, разпределени в бидони, хартиени пликове и вакуумирани найлонови пакети. Стойността на откритата суха листна маса по цени на съдопроизводството

надхвърля

500 000 лв.

По пазарни цени обаче сумата възлиза на близо 1 млн. лв., като се има предвид, че от едно растение се добиват около 250 грама марихуана, а грам върви между 10 и 15 лв. според качеството, разкрива бургаски криминалист пред "168 часа".

Според осведомени по време на акцията спецполицаи конфискуват и няколко мехлема с неустановен произход. Предава им ги лично задържаният Тодор, който твърди, че отглеждал марихуаната, за да извлича от нея лечебна тинктура. От прокуратурата обаче отричат да са иззети мехлеми, като уточняват, че тази защитна версия на обвиняемия може да доведе и до събиране на допълнителни доказателства.

"При претърсването е установено, че са обирани само връхчетата на канабиса, в които съдържанието на наркотичното вещество е най-високо. Те са оформяни като топчета и съхранявани в бидони", разкрива пред "168 часа" апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров. Според него, дори да е правел някакви кремове, 57-годишният бургазлия не е имал необходимите разрешителни за това.

"Сега чакаме експертизите, които да установят какво точно е процентното съдържание на наркотичното вещество, но по първоначални данни то е много високо - над 45%", казва прокурор Петров. И посочва, че според Конвенция за наркотичните вещества за такива се смятат тези с над 2% съдържание.

Веднага след като е сгащен в нивата, 57-годишният бивш моряк е тикнат в следствения арест. На 8 юли съдът

му налага най-тежката мярка

за неотклонение "задържане под стража" и оттогава той не е обжалвал нито веднъж. Морският вълк е с две тежки обвинения - за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение и за отглеждане на 193 броя растения от рода на конопа.

По първото, по-тежко обвинение го грози затвор от 3 г. до 12 г. и глоба от 10 000 до 50 000 лв. Подозренията на разследващите са, че бургазлията е част от сериозна наркомрежа за разпространение на марихуана по Черноморието. Имотът на Тодор се намира на двайсетина километра от Поморие и на не повече от 35-40 км от курорта Слънчев бряг.

Самият той пък никога не е имал работа с полицията, не е криминално проявен, съдебното му досие е чисто, а по-голямата част от трудовия му път минава по корабите. Което го прави идеалния избор за участие в престъпната схема, без да се набива на очи, коментират бургаски криминалисти.

"Все още се работи интензивно по случая, като към момента текат не само процесуални и следствени, но и оперативно- издирвателни действия в посока на разкриване на други лица, съпричастни към престъпните деяния", коментира шефът на Областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Според защитата в обвиненията срещу земеделския производител имало житейски резон, но тепърва трябвало да се докаже налице ли е реално наркоразпространение.

"В случая

шокиращото е количеството открит наркотик,

но се питам защо толкова време никой не разбра и не предприе нещо? Клиентът ми е дал подробни обяснения и съдейства. Очакваме в предвидения от закона двумесечен срок разследването да приключи и да ни бъдат предявени материалите по делото", каза адвокат Росен Кожухаров. Познати описват 57-годишния бивш моряк като изключително интелигентен, с две дъщери, които в момента заемали престижни позиции в столична болница и в световна авиокомпания. Преди около година Тодор изгубил майка си, която починала от рак. Той обаче се радвал на добро здраве.

Разбитата наркоплантация

край Бата е най-голямата през последните години в Бургаско и пета поред от началото на тази година. В другите четири случая обаче тревата се е гледала в домашни условия, а произведените количества са далеч по-незначителни.

Интересно е, че за една от разбитите нарколаборатории са заподозрени гранични полицаи. Те попадат в полезрението на разследващите в края на май т.г., когато в апартамент на ул. "Майор Вишняев" в Малко Търново са открити девет саксии с канабис.

Случаят се разплита, след като един от граничните полицаи е хванат с марихуана. От прокуратурата обясниха за “168 часа”, че следствените действия са били проведени в условията на неотложност, за да се запазят доказателствата. Растенията тъкмо били достигнали зрял вегетационен период и е предстояло добиването на суха тревна маса. Два месеца след неотложната акция обаче все още няма повдигнати обвинения, а официалната причина е, че не е готова експертизата, която трябва да определи точното количество и вида на изсушената вече тревна маса.