Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Истинско чудо се случи с турист в Пирин, оцелял от мълния, преминала през тялото му. Такива случаи са един на хиляда, казват дългогодишни планински спасители.

А късметът споходи 41-годишния Марк от Англия, който миналия петък тръгнал сам на еднодневен преход в Пирин. Бил запален планинар и често тичал по пиринските пътеки. С щеки и лека екипировка стигнал по обяд в района на Винарската порта. Тогава се разразила гръмотевична буря и го поразила мълния, докато вървял по билото.

Изпаднал в безсъзнание, в това състояние е бил вероятно поне 2-3 часа. Към 14,30 ч се опомнил. Дрехите му били изгорели, обгаряния имал по краката, не чувал и бил с травми на главата.

"Добре, че е успял да запази самообладание и да се обади по телефона за помощ.

Имал е

невероятен късмет,

защото в такива ситуации малцина оживяват", коментираха планинските спасители от Сандански, които тръгнали да му окажат помощ.

Освен късмет спасило го е и това, че е имал два мобилни телефона. Единият бил унищожен от мълнията, но другият работел и успял по него да се обади за помощ. Звънял на приятели в Банско, които пък подали сигнал на тел. 112. Първоначално мястото на инцидента било посочено като Бъндеришката порта, накъдето поели спасителите.

После обаче Марк успял да ги упъти точно къде се намира, имал добра ориентация и така те го открили на около 2400 метра надморска височина в Чаирския циркус. "Беше страшно изплашен, стресиран, трудно говореше, с черепно-мозъчна травма и спукано тъпанче, с множество изгаряния по тялото.

Мълнията е пробила през главата

и е излязла през десния му крак", казват спасителите. Те го транспортирали до болницата в Сандански, а оттам към "Пирогов".

Миналата година на било под връх Ореляк в Пирин моторист обаче нямаше късмет и бе убит на място от гръм. Тогава мълнията бе паднала до 32-годишния Айдън Тифанов и той загина на място. Сега мълнията мина през тялото на Марк, но той оцеля, което си е истински феномен.

"Най-важният съвет към всички туристи е да се информират предварително за прогнозата за времето. Вече има достатъчно мобилни приложения, които дават актуална информация. Да не тръгват при лоши прогнози и да имат предвид, че в планината времето се мени много рязко и неочаквано.

Може да се ползват и барометри, които сигнализират за падане на атмосферното налягане. При първи симптоми на влошаване и задаваща се буря, ако са на било, да слязат в ниската част на планината. Преди тръгване да съобщават на хижари, в ПСС или на приятели по какъв маршрут мислят да вървят, за да може при инцидент бързо да се локализира мястото", съветва шефът на ПСС - Банско, Румен Баряков. Опитни туристи казват, че точно в планината може да разбереш буквално какво означава "Гръм от ясно небе".

При гръмотевична буря планинарите бързо трябва да се отърват от метални предмети по себе си, да ги оставят на 20-ина метра, защото

те привличат гръмотевиците Изхвърлете щеки, ножове, пикели, дори метални лъжици, които носите в раницата.

Ако сте на мотор или колело, веднага слезте и също го оставете легнало встрани. Не е препоръчително и да се тича, защото мълнията може да последва образувалото се зад човека въздушно пространство.

Никога не се крийте под самотно дърво, въпреки че инстинктивно всеки търси да се скрие от дъжда, но то привлича гръмотевиците. Ако сте група - разпръснете се, така рискът всички да пострадате е по-малък, съветват още спасителите.

Най-безопасната поза е да се клекне с плътно прилепнали крака и наведена глава. Ръцете обаче

не трябва да допират мократа земя,

за да не изиграят ролята на проводник и да затворят веригата на протичане на тока.

Може да се потърси нещо сухо - клон, раница, намотано въже, които да играят ролята на изолатор и върху които да се стъпи или седне.

Не стойте под далекопроводи, в близост до метални парапети и огради.

Въпреки че в защитените територии в планините къпането в планинските езера е забранено, ако все пак бурята ви застигне докато сте в езеро или река, бързо излезте навън и се отдалечете от брега.

Добър вариант за убежище е и да се скриете в кола, ако има такава наблизо, като приберете антената. Въпреки че автомобилът е с метален корпус, той се превръща в "клетката на Фарадей", пространството в него е защитено и мълнията се плъзга по повърхността му към земята. Заради този физичен ефект и по билата на планините има много метални заслони, където турист да се подслони.

При гръмотевична буря понякога човек се самоуспокоява, че мълниите са далеч и няма да го застигнат. Мълнията

обикновено

е дълга до 3 км,

въпреки че има редки случаи, в които стига до 10-15 км и да падне там, където небето е ясно и дори пече силно слънце - ново потвърждение на "Гръм от ясно небе".

След проблясването на светкавицата трябва да се отброи времето до чуване на звука. Светлината изминава 1 км за 3,3 микросекунди, т.е. вижда се веднага. Звукът обаче се движи със скорост 343 м в секунда, или за 3 секунди изминава 1 км.

Ако веднага след светкавицата се чува и гръм, това означава, че сте на най-опасното място. Сравнително безопасно е, ако от присвяткването до чуването на гърма има поне 10 секунди, което означава, че мълнията е на около 3 км от вас. Започне ли интервалът между святкането и гърма да се скъсява, то бурята приближава.

"Най-важното е

да не се надценяват собствените сили

и да не се подценява природата", категоричен е планинският спасител Румен Баряков.

И още нещо важно за тръгващите на поход в Пирин. Неслучайно едно от старите имена на планината е било Перун. Наричана е на един от върховните и най-могъщи богове в славянската митология.

Бог Перун е господар и сътворител на бури, светкавици и гръмотевици. Името му означава удар, поразява, разрушава. В същото време е и благодетел чрез дъждовете, които изпраща за плодородие. По-късно е отъждествяван с християнския св. Илия.

Не гневете Перун, за да не ви отмъсти, казват старите хора в подножието на Пирин.