Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЖЕРТВА: Марина Георгиева-Николова тренира по два пъти на ден и успява да гледа 6-годишната си дъщеричка.
ЖЕРТВА: Марина Георгиева-Николова тренира по два пъти на ден и успява да гледа 6-годишната си дъщеричка.

 

 

 

"Тренираме за 400 лв. на месец при 1 градус температура на пързалката. Върнах се с медал от европейското първенство, но отношението на ръководството на федерацията по кънки не се промени. Честитиха ми чак на награждаването на държавния шампионат, което не е коректно", признава най-добрата ни активна състезателка в шорттрека Марина Георгиева-Николова.

Тя спечели бронзово отличие в старта на 1000 м от европейското първенство. Две седмици по-късно отново е на голямата пързалка в Зимния дворец.

Тренира с останалите

таланти от клуба на легендата в шорттрека Евгения Раданова - "Айс Пийк".
Групичката е съставена от седем момчета и момичета. Те развиват убийствена скорост под наставленията на старши треньора на женския национален отбор Юлиан Ангелов.

"Толкова е студено, че не може да се изпотим - отсича националът Асен Йорданов, който с мъка си поема въздух след поредната обиколка. - По-добре е от пързалката "Славия", където влажността е много неприятна и става още по-мразовито."
В почивките Марина Георгиева-Николова заедно с част от останалите състезатели отива за кратко на топло в съблекалнята. Кашлицата е

най-често чуваният звук

Отстрани Жени Раданова е седнала до мантинелата и редовно отваря пакета с носни кърпички. Задачата на най-титулуваната българка в зимните олимпиади е да заснеме тренировките. След това с Юлиан Ангелов анализират слабостите в техниката на кънкьорите.
"За да пуснат парното в залата, са необходими около 1200 лв. на ден - обяснява Марина Георгиева-Николова. - Това е непосилна сума."
Бронзовата медалистка от Евро 2011 имала шанс и за още по-добро представяне. Липсата на физиотерапевт преди финала попречила за възстановяването преди

решителния старт

"Вложих много на четвъртфиналите, защото бях в силна серия - разказва Марина Георгиева-Николова. - След полуфинала бях свръхуморена. Имах около 30 минути преди финала. Едвам дишах, сърцето ми биеше с всичка сила."
Юлиан Ангелов добавя, че реалното време за почивка между полуфинала и финала е 10 минути. Другото минава в точене на кънки, обуване и изготвяне на тактика.

"Имахме решение на спортно-техническата комисия към федерацията да замине физиотерапевт с нас, който да се грижи за състезателите - обяснява треньорът. - Едно от момичетата беше със счупен глезен. Свали гипса
10 дни преди европейското
първенство. Точно преди заминаването от Управителния съвет на федерацията ни отказаха."
Председателят на Българска федерация по кънки Татяна Йорданова обясни, че технически не било възможно да бъде изпратен в последния момент физиотерапевт.
"Подобен човек дублира функцията на масажист, който вече имаше в тима - обясни шефката на кънките. - Освен това ни съобщиха за така наречения физиотерапевт ден преди заминаването. Нямаше как да го изпратим, защото не фигурираше в предварителните заявки на отбора."

Конфликтът


между фигурното пързаляне и шорттрека тлее от доста време. Двата спорта са част от една федерация - кънки.

"Нямам нищо против фигуристите, с които се познаваме от години - обяснява Марина Георгиева-Николова. - Нека да има йерархия. Едно е да имаш успехи и класирания на световни и европейски първенства, а съвсем различно е да си някой си Пенчо в селски турнири. Принизяват нашите успехи. Аз получавам още 400 лв. от олимпийския комитет, но положението на останалите национали по шорттрек не е добро."
Третата в Европа тренира по два пъти на ден, има малко детенце и живее под наем.
"Не виждам изход, докато не се промени ръководството на федерацията - добавя Марина Георгиева-Николова. - Желанието ми е да вървят добре и двата спорта."
През април федерацията ще има изборно събрание. Тогава се очаква избор на нов Управителен съвет.

Събират се с молби

НАЦИОНАЛИТЕ по шорттрек се събират за новия състезателен сезон с много молби.
Треньорът Юлиан Ангелов се оплака, че липсата на стабилно финансиране е причина част от кънкьорите да търсят алтернативна работа.
"Винаги е най-трудно през май, когато започваме подготовката - обясни наставникът. - Не се знае какви средства се отпускат за стипендии. Това лято две от състезателките тренираха само веднъж на ден, а през другото време ходеха на работа, не могат финансово да се издържат."
През този сезон мъжката и женската щафета покриха нормативите за влизане в програмата на спортното министерство за олимпийска подготовка с класиране до 6-о място на европейско първенство и до 8-о на световно. Това гарантира стипендии за всички членове на националните отбори.

Новата зала с пързалка

НОВАТА многофункционална спортна зала може да има и зимна пързалка.
"Идваха експерти от Австрия, които правиха измервания - обясни националният треньор по шорттрек Юлиан Ангелов. - Залата разполага с необходимата площ 60х30 м. Бихме могли да провеждаме международни състезания."
Наставникът добави, че поддръжката на сегашните две пързалки в София - "Зимния дворец" и "Славия", е много скъпа. Новите технологии позволяват по-икономични системи, които генерират и топлина.
"Във Виена на едно световно първенство бяха направили пързалката на колодрум. В Япония беше върху басейн - добави Юлиан Ангелов. - Дори награждаването беше под дъската за скокове във вода."
Председателят на федерацията по кънки Татяна Йорданова обясни, че временната пързалка в многофункционалната спортна зала няма да реши проблема.
"Ще може да я ползваме само за големи състезания, но си остава проблемът с липсата на подходяща база за тренировки", допълни Йорданова, която е международна съдийка по фигурно пързаляне.
В момента федерацията по кънки плаща по 138 лв. на час за тренировки в голямата пързалка и по 90 лв. на час в малката на "Зимния дворец".
"Добре, че през този сезон голямата е отворена за тренировки - обясни Юлиан Ангелов. - Това се случва за пръв път от десет години."

Атака на световното през март

Марина Георгиева-Николова ще гони добър резултат на световното първенство през март в английския град Шефийлд.
"Всички ще бъдат много подготвени - обясни най-добрата ни състезателка в шорттрека. - Целта ми е да запиша успешно класиране. Засега имам отлични резултати на тестовете и тренировките, но в подобен шампионат всичко е много различно."
Преди световното първенство Марина Георгиева-Николова ще участва и в два старта от Световната купа, които ще се проведат в Москва (Рус) и Дрезден (Гер). Сезонът ще приключи с държавен шампионат в София.
Единственият български състезател по шорттрек, който е печелил световната титла, е Евгения Раданова.

Пистата е 111 м

Пистата за провеждане на състезания по шорттрек е дълга точно 111,12 м. Тя е разположена върху ледена пързалка с размери 60х30 м. Виражите се ограждат с по седем гумени маркера.
Дисциплините са четири - 500, 1000, 1500 и 3000 м. Щафетите при жените са с дължина 3000 м, а при мъжете - 5000 м. Бяганията се провеждат в посока, обратна на часовниковата стрелка.

Специални кънки

Кънките за шорттрек се различават от останалите пособия за пързаляне. Те са изработени така, че да поддържат по-висока скорост и да са по-стабилни на виражите. Обувките се правят от стъклопласт. Елитните състезатели се подлагат на отливка на крака, за да получат перфектни по мярка кънки.
Железата са изместени леко вляво. Целта е кънкьорите да "лягат" на завоите и да се оттласкват по-ефективно.

Трите медала на Жени

Евгения Раданова е най-титулуваната българска спортистка в зимните ни спортове.
Тя е печелила седем пъти абсолютната европейска титла и има общо 47 медала от първенства на Стария континент. Големия си удар прави на олимпиадата в Солт Лейк Сити. Софиянката завоюва сребърен медал на 500 м и бронзов на 1500 м. Четири години по-късно на игрите в Торино остава втора в коронната си дисциплина 500 м.
В кариерата си Раданова два пъти печели световната титла - през 2000 и 2003 г. Между 2001 и 2008 г. е световна рекордьорка на 500 м. Тя е единствената българска спортистка, която е участвала на лятна и зимна олимпиада.