Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

УНИКАЛНО: Базил де Карвальо два пъти си вади рамото в “Брест”.
УНИКАЛНО: Базил де Карвальо два пъти си вади рамото в “Брест”.

"Базил де Карвальо рядко се контузваше с изключение на последния сезон, когато игра при нас - разказаха ексклузивно за "168 часа" от пресцентъра на френския клуб "Брест", където е играл нападателят. - Единственият сериозен проблем беше рамото му. Вадеше се, но Базил бързо се възстановяваше."
Сенегалското крило се превърна в ябълката на раздора между два от водещите клуба в България - "Левски" и "Локомотив" (Пд). "Смърфовете" продадоха голмайстора за 350 хил. евро. Още на първата тренировка със "синята" фланелка талантът извади рамото.
Столичният гранд
прати на изследвания
новото попълнение, след което обяви, че се отказва от сделката. Причината е установяване на хроничен проблем с нараненото рамо. Двата клуба ще стигнат до съд, за да се разбере чий футболист е Базил де Карвальо. "Първата му травма беше през 2006 г. - спомнят си от "Брест". - Извади рамото си в мач с "Гингам". Оттогава датират и проблемите му.
Изненадващо бързо
се възстанови. Нямаше го малко повече от месец."

Базил де Карвальо се превръща в основна фигура за отбора на "Брест", който играе във Втора и Трета френска дивизия. В продължение на пет години африканецът записва 108 мача и вкарва 17 гола. Най-тежък за него е сезонът 2009-2010.
"Малко преди старта на първенството през 2009 г. Базил отново си извади рамото - казват от "Брест". - Това се случи в приятелски мач. Разбрахме, че контузията му е хронична. Отново се получи с дясното рамо. Само след няколко дни почивка вече беше готов да тренира."
Карвальо се завръща в тима и бързо намира място сред титулярите. Нова лека контузия, но този път на адукторите, го вади от терените за няколко седмици.

"На полусезона го продадохме на "Страсбург", където треньор беше неговият бивш наставник Паскал Жанин. Феновете ще го помнят като
един от най-добрите
играчи на "Брест" през последните години. Винаги се раздаваше на терена" - разказват от бившия клуб на сенегалеца.

В новия си тим африканецът подписва договор за пет месеца. Базил де Карвальо е неизменен титуляр. Изиграва 15 срещи, в които вкарва едно попадение. Рамото отново се обажда. Вади го за трети път. След няколко дни почивка бързоногото крило
отново е сред трениращите
В края на сезона "Страсбург" изпада в Трета лига. Това принуждава талантът да търси нов отбор. С помощта на емблематичната мениджърка мадам Ба акостира в "Локомотив" (Пд). Сенегалецът се превръща в един от лидерите на тима. Вкарва 7 гола в 13 мача. Попаденията привличат вниманието на "Левски", защото "сините" търсят подсилване на дясното крило.
"Трансферът стана по изричното желание на Георги Иванов-Гонзо, обяви източник на "168 часа" от "синия" клуб. - Грешката беше, че представиха Базил преди да е минал прегледите. Знаеше се, че е имал проблеми в миналото, но не сме имали представа, че през последния сезон си е вадил два пъти рамото. Той не е млад футболист. На 29 години е."


Почва тренировки след 7 седмици
Базил де Карвальо ще започне пълноценни тренировки след седем седмици.
Това са обещали от клиниката на Филип Дюпон, където сенегалецът се подложи на операция.
Според плановете за възстановяване рехабилитаторите ще се включат в раздвижването на рамото от третата седмица. В началото на втория месец след интервенцията Базил де Карвальо ще може да тича.
Очакванията са бързоногият африканец да се завърне на терена за петия кръг от първенството в "А" група. Не е ясно дали ще успее да навакса с физическата подготовка за толкова бързо време.

Д-р Тони Георгиев: 80% се възстановяват успешно

Доц. д-р Тони Георгиев е един от най-добрите травматолози в България. Работил е в клиниката за спортна медицина в "Дианабад", институт "Пирогов" и ВМА. Той е председател на Медицинската комисия към Българския футболен съюз.
- Д-р Георгиев, какви са шансовете на Базил де Карвальо да се възстанови след тази травма?
- Не съм запознат с точната специфика на контузията, защото не се е лекувал при мен. При подобна травма много е важно дали след първото изваждане на рамото ще се получи добро зарастване. Ако не стане, това е гаранция, че ще има следващи изваждания. Колкото по-млад е спортистът, толкова по-често ще се случва. Оперативното стабилизиране е задължително. Според статистиката над 80% от случаите дават добри резултати.
- Добри ли са отзивите от клиниката на д-р Дюпон в Париж?
- Доколкото знам, някои български волейболисти са се оперирали там. Предполагам, че са достатъчно компетентни. Подобни интервенции правим и в моята клиника "Свети Панталеймон".
- Защо в България травмите се откриват след подписване на договор и представяне на спортистите?
- Това е проблем на мениджърите. Самият аз съм се питал този въпрос. Когато са заложени сериозни пари за трансферни суми, няма как да не се провери обстойно здравословното състояние. Логично е това да се случи. В моята практика съм имал подобни случаи на късно открити контузии, както се случи с Базил де Карвальо.

Дембеле гони рекорд на Камата
Гара Дембеле ще гони рекорд на Христо Стоичков за най-много голове в "А" група. Камата държи върховото постижение в елитния шампионат. През сезон 1989-1990 легендата отбеляза 38 попадения с екипа на ЦСКА. Веднага след това невероятно постижение Модерния ляв беше трансфериран в гранда "Барселона" за рекордните у нас 4,5 млн. долара.
До момента Гара Дембеле има 16 попадения. Те са отбелязани в едва 12 срещи. Французинът беше наказан и за два мача заради червен картон през есента.

Операция за 7000 евро
Базил де Карвальо се подложи на скъпоструваща операция в Париж. Стойността на интервенцията е 7000 евро. Сенегалецът постъпил в известна клиника за спортна травматология, където се лекуват всички френски национали. От медицинското заведение са препоръчали на Базил да остане още една седмица за първоначалния курс по физиотерапия, който е изключително важен за правилното възстановяване. Африканецът отказал, защото искал възможно най-бързо да разбере с кой клуб има договор.

Феновете срещу Гошо Петков
Голяма част от феновете на "Левски" не изпратиха със заслужени почести дългогодишния капитан на тима Георги Петков. Стражът напусна със скандал. Той обяви, че Тодор Батков реди състава, а изпълнителният директор Георги Иванов и треньорът Ясен Петров нямат никакви функции. Ръководството на "Левски" отвърна, че Петков е взел 80 хил. евро, за да разтрогне с клуба.
Запалянковците си припомниха куриозна случка преди години. Тогава вратарят пазеше за "Славия" и носеше прякора Урсула. В един мач от турнира за Купата на България, спечелен от "белите" с 3:0, Петков показа среден пръст на "синята агитка". Няколко месеца по-късно бъдещият национал премина на "Герена" и не беше посрещнат много топло.

д-р Тони Георгиев
д-р Тони Георгиев