Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дори сред червените избиратели доминира одобрение за намалената субсидия

Данните от юлската вълна от проучването на “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” не регистрират изненади. Инерцията на резултатите от европейските избори продължава да дава своето отражение, а летният отпускарски сезон ни кара да гледаме и с малко повече оптимизъм. В този контекст – няма динамика в електоралните нагласи спрямо предишния месец, оценката за основните институции е практически идентична, а тези партийни лидери, чиито формации постигнаха добри резултати на вота през май, получават своя бонус и като лично одобрение. Предсрочните парламентарни избори вече като че ли не са тема.

Отвъд това искам да обърна внимание на данни, които получихме за една доста актуална напоследък тема – тази за държавните субсидии за партиите. Около инициативата на премиера Борисов за намаляване на партийните пари отново се върнахме на голямата тема за финансирането на политическите партии. Разбира се, както обикновено, по темата не се чу мнението на изследователи, които са посветили усилия научно да дадат своята оценка за ефекта от държавното финансиране. Спорът остана заключен най-вече между основните политически сили. Позициите бяха на двата полюса, а решението за намаляването на държавните субсидии за партии далеч не остана консенсусно. В дебата се включиха и немалко политолози и социолози, като повечето от тях също изразиха позиция срещу инициативата на ГЕРБ. Аз също бях от тях.

Какъв е резултатът от целия този дебат? Промениха ли те нагласите на хората по тази тема? Категорично не. Данните от националното представително проучване на “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” сочат еднозначно, че предложението за намаляване на държавната субсидия за партиите на 1 лев на получен глас на избори среща 69% одобрение срещу само 14% неодобрение. Тук дори често наблюдаваният партиен рефлекс на симпатизантите на БСП (когато партията защитава определена позиция, червените привърженици я възприемат бързо) не сработва – сред привържениците на социалистите два пъти повече одобряват намаляването на субсидията.

Или по друг начин казано – резултатите остават приблизително същите, каквито получихме на референдума през 2016 г. - 72% гласуваха с “да” за намаляването на държавните субсидии за партиите, а 15% гласуваха с “не”.

25% от всички анкетирани в проучването пък отиват дори по-далеч – не трябва да има никаква държавна субсидия за партиите.

В същия момент 47% от всички интервюирани изразяват мнението, че с намаляването на партийните субсидии партиите ще станат по-зависими от бизнеса, което надали е добра новина за българските граждани. Уточнявам, че само 26% смятат, че партиите така няма да станат по-зависими.

Как се съчетават в съзнанието на българина тези две твърдения – хем искаме да намалим до минимум държавната субсидия за партиите и хем знаем, че по този начин ще станат по-зависими от бизнеса?

На първо място, огромното мнозинство от българските граждани са дълбоко убедени в зависимостта на партиите от бизнеса, без значение колко е размерът на държавното финансиране за тях. На второ място, но не и по значение е хроничното недоверие на гражданите към елита като цяло. А като стане дума за този елит, партийните разделения падат. Щом има възможност да бъдат наказани, мнението ще бъде категорично. Дали ще им намалим парите, дали ще намалим депутатите, или ще направим нещо друго, от което да ги заболи – ще се подкрепи.