Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Транспортирането на живи свине е забранено в 10-километровата зона около Николово, Русенско.
Транспортирането на живи свине е забранено в 10-километровата зона около Николово, Русенско.

Тя е в русенско село. Умъртвяват всички прасета в радиус от 3 километра

Африканската чума стигна до индустриален свинекомплекс в България, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). В събота бяха потвърдени като положителни пробите, взети от свинекомплекса в с. Николово, Русенско, и областната дирекция на БАБХ веднага е забранила движението на свине във и от комплекса. Извършени са и проверки на кланиците, в които са изпращани свине за клане от този свинекомплекс. Месо и продукти, добити от свине от тази ферма, са възбранени и подлежат на унищожаване, се казва в съобщението.

“Свинекомплекс Николово” АД е публично дружество, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса. Вчера на телефоните на директора и на отговарящия за връзки с инвеститорите на дружеството не отговаряше никой.

В съобщението на БАБХ не се казва в прав текст каква ще е съдбата на животните от комплекса, които са около 17 хиляди, но най-вероятно те ще бъдат умъртвени. В съобщението пише, че предстои умъртвяване по хуманен начин на всички домашни свине в 3-километровата зона около свинекомплекса. Освен това в 10-километровата зона се забранява търговията, придвижването и транспортирането на живи свине. При нарушение животните се отнемат и умъртвяват незабавно. В 10-километровата зона около свинекомплекса в Николово се намира още една индустриална ферма - в село Юделник, и безброй лични стопанства.

Преди няколко дни от браншовите асоциации на свиневъдите казаха, че у нас няма достатъчно кланици, в които да бъдат заклани всички прасета, ако африканската чума стигне до голям индустриален свинекомплекс. Те ще трябва да бъдат унищожени по други начини и всичко това заедно със средствата за обеззаразяване и почистване на самите ферми ще струва милиони на собствениците им.

Най-вероятно на тях ще са им необходими 3-4 години, за да възстановят бизнеса си.

Заболяването във фермата в Николаево е хванато в рамките на засиления ветеринарен надзор, тъй като е само на 9 километра от границата с Румъния и се води рискова зона.