Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Меркел стоически издържа атаките на тремора.
Меркел стоически издържа атаките на тремора.

Треперенето на Меркел: има два варианта, в които може да е безобидно, и два, които крият тежки диагнози

Въпреки че се бори с тежка депресия, Вили Брант държал в кабинета си "къртица" на ЩАЗИ, за да знаят в Източна Германия, че е коректен

Джон Кенеди предотвратява Карибската криза, докато е на тежки опиати и се бори с жестоки болки в кръста

Гардът на Брежнев на пода в откритата лимузина държал олюляващия се лидер изправен, бил в постоянен полусън

В един от най-драматичните моменти, когато ЕС е раздиран от множество противоречия, а Германия и Франция са в тежък конфликт, стожерът на Съюза – германският канцлер Ангела Меркел, страда от неконтролируеми силни пристъпи на тремор.

Според нея това е най-безобидният му вариант. В Осака Меркел заяви, че причината за проблема й е дехидратация и скоро организмът й ще се възстанови. Ако това е вярно, въпросът е защо на 27 юни, когато по време на срещата си с германския президент Валтер Щайнмайер тя отново се разтрепери,

Меркел отказа

чаша вода

Според специалисти именно тези няколко глътки са могли да предотвратят тремора. Разбира се, ако тя е права, че причината за всичко е дехидратацията на организма й.

Затова от Осака Меркел бодро заяви, че няма никаква причина за безпокойство: "Сигурна съм, че както се е появило, така и ще отмине".

Според лекари това ще е най-добрият възможен изход за нея. Достатъчно е периодично на серии от по няколко дни да й се влива физиологичен разтвор с подходящи медикаменти по венозен път.

При възрастните подобни състояния на дехидратация са често срещано явление, тъй като чувството за жажда не е така силно изразено, както при по-младите. Освен това едва ли някой може да си представи

натоварването,

на което всекидневно е подложена жена като Меркел. От тази гледна точка изобщо не е изключено тя просто да забравя да пие достатъчно течности.

Подобни симптоми се развиват и при рязко падане на кръвната захар – това става, ако човек дълго време не е приемал храна или е изтощен до крайност. В такива ситуации дори един-два бонбона могат да предотвратят треперенето,

като повишат нивото на кръвната захар

Според медици по-неприятните варианти ще са, ако Меркел е развила епилепсия, ако има тумор или други усложнения, за което засега няма никакви индикации.

Факт е, че както дехидратацията, така и хипоглекимията са абсолютно логични за свръхнатовареното ежедневие на Меркел, която от 20-ина години е по върховете на германската политика още от времето, когато я наричаха "Момичето на Хелмут Кол".

Също като Меркел и менторът й Хелмут Кол през 1989 г. отключи сериозен проблем с простатата, точно когато собствената му партия готвеше преврат. Това обаче не му пречи да остане завинаги в историята като

"Обединителят"

на Източна и Западна Германия и да е ключова фигура за падането на Берлинската стена.

И той както и сега Меркел стисна зъби, за да не покаже по никакъв начин, че е слаб или че страда, и когато бурята отмина, постъпи в болница.

Всъщност той постъпи точно като предшественика си - немския канцлер Хелмуд Шмит, който едва преди пет години призна, че е бил

болен почти през

цялото време,

докато е бил във властта.

Освен общото неразположение, подчинените му често го заварвали в безсъзнание. Те били ужасени, че докато е бил на най-високия пост, той припадал поне 100 пъти, но това се пазело в дълбока тайна.

Предшественикът му Вили Брант също не е пощаден от страданията на болестта си. Докато е канцлер на Германия, той е принуден да се бори с тежки пристъпи на депресия. Въпреки това успява да стане политикът с

най-голяма заслуга

за сближаване

на Изтока и Запада

по време на Студената война.

Докато е канцлер между 1969 г. и 1974 г., той търси всякакви начини, за да покаже на кабинета в Източна Германия, че е искрен в търсенето си на сътрудничество. Стига дори още по-далеч. Досещал се, че дясната му ръка - личният му съветник Гюнтер Гийом, е агент на шефа на източногерманската спецслужба ЩАЗИ Маркус Волф. Въпреки това Брант нарочно е споделял с него

тайни от кухнята,

за да може той да предаде на Берлин, че Западна Германия играе с открити карти.

Когато през 1974 г. избухва скандал по този повод, че къртица на ЩАЗИ работи в кабинета на Брант, миротворецът е принуден да подаде оставка.

Но усилията му не остават напразни, тъй като с Гийом той постига такова смекчаване на отношенията между Изтока и Запада, което е немислимо дотогава. Именно затова е удостоен и с Нобелова награда за мир.

Брант ще бъде запомнен също като човекът, поканил в Бон лидера на "Империята на злото" Леонид Брежнев. Там той свойски го прегръща и така го предразполага, че съветският лидер дори иска да се снима с Брант и съпругата му в поза, издаваща, че те са стари и искрени приятели.

С напредването на възрастта Брежнев също не е пощаден, но за разлика от западните политици той

трудно прикрива неадекватността си

Неговият бодигард Владимир Медведев в мемоарите си описва потресаващи случки.

Брежнев обичал да позира в открита лимузина с Тодор Живков и от нея двамата да поздравяват хората, дошли да го приветстват. Но осъществяването на този замисъл било истински кошмар. Гардът на Брежнев лягал на пода на лимузината, за да държи изправени краката и задните части на съветския лидер, който постоянно се олюлявал и всеки момент можел да падне.

Една от причините за това е, че е държан години наред в полусънно състояние. Според Медведев той издигнал в чин генерал мъжа на медицинската сестра на Брежнев, която му набавяла неограничени дози от любимите му приспивателни. По това време те са забранени за внос в СССР.

Именно благодарение на сънотворните Брежнев години наред е в полусънно състояние, за което свидетелства и влошаващият му се говор. В края на управлението си той дори не може да произнася думите правилно.

Според гарда точно в такова полузаспало състояние Брежнев е убеден да нападне Афганистан - нещо, което по-късно е отчетено като една от най-големите грешки на съветската външна политика. Според Медведев заради заболяването и медикаментите

преценката на Брежнев била толкова неадекватна, че хардлайнерите в КПСС прекалено лесно го подхлъзнали да предприеме дръзката авантюра, която бележи началото на края на СССР.

Останал доживотно на поста си, Брежнев е сменен от друг болнав лидер.

Медведев си спомня как когато Брежнев е на смъртния си одър, отишъл до болницата, за да изведе оттам наследника му Константин Черненко. Съблекли му пижамата, облекли му официалния костюм и го завели в избирателната секция, за да бъде сниман от медиите

как гласува и е в

цветущо здраве

И ако Черненко и Брежнев е логично да са болнави заради напредналата си възраст, е доста странно, че от много сериозно заболяване е страдал и младият президент на САЩ Джон Кенеди.

По време на мандата си той е бил с болестта на Адисън (хронична бъбречна недостатъчност - бел. ред.), която причинява изключително остри болки в областта на надбъбречните жлези.

Как с тази тежка диагноза е предотвратил Караибската криза и с какво се е борил предшественикът на Кенеди, четете в хартиеното издание. 

Брежнев приемал сънотворни и в последните години постоянно бил в полубудно състояние.
Брежнев приемал сънотворни и в последните години постоянно бил в полубудно състояние.
Докато е канцлер на Германия Хелмут Шмид припаднал поне стотина пъти, а няколко пъти подчинените му го заварват в безсъзнание.
Докато е канцлер на Германия Хелмут Шмид припаднал поне стотина пъти, а няколко пъти подчинените му го заварват в безсъзнание.
Германският канцлер Вили Бранд страдал от дълбока депресия, но държал в кабинета си "къртица" на ЩАЗИ, за да успокои Източна Германия, че не играе зад гърба им.
Германският канцлер Вили Бранд страдал от дълбока депресия, но държал в кабинета си "къртица" на ЩАЗИ, за да успокои Източна Германия, че не играе зад гърба им.
Едва наскоро се разбра, че бронзовият тен на Джон Кенеди се дължи на болестта на Адисън.
Едва наскоро се разбра, че бронзовият тен на Джон Кенеди се дължи на болестта на Адисън.