Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тайните болести на политиците. Зад треперенето на Меркел може да стои тежка диагноза Меркел стоически издържа атаките на тремора.

Треперенето на Меркел: има два варианта, в които може да е безобидно, и два, които крият тежки диагнози

Въпреки че се бори с тежка депресия, Вили Брант държал в кабинета си "къртица" на ЩАЗИ, за да знаят в Източна Германия, че е коректен

Джон Кенеди предотвратява Карибската криза, докато е на тежки опиати и се бори с жестоки болки в кръста

Гардът на Брежнев на пода в откритата лимузина държал олюляващия се лидер изправен, бил в постоянен полусън

В един от най-драматичните моменти, когато ЕС е раздиран от множество противоречия, а Германия и Франция са в тежък конфликт, стожерът на Съюза – германският канцлер Ангела Меркел, страда от неконтролируеми силни пристъпи на тремор.

Според нея това е най-безобидният му вариант. В Осака Меркел заяви, че причината за проблема й е дехидратация и скоро организмът й ще се възстанови. Ако това е вярно, въпросът е защо на 27 юни, когато по време на срещата си с германския президент Валтер Щайнмайер тя отново се разтрепери,

Меркел отказа

чаша вода

Според специалисти именно тези няколко глътки са могли да предотвратят тремора. Разбира се, ако тя е права, че причината за всичко е дехидратацията на организма й.

Затова от Осака Меркел бодро заяви, че няма никаква причина за безпокойство: "Сигурна съм, че както се е появило, така и ще отмине".

Според лекари това ще е най-добрият възможен изход за нея. Достатъчно е периодично на серии от по няколко дни да й се влива физиологичен разтвор с подходящи медикаменти по венозен път.

При възрастните подобни състояния на дехидратация са често срещано явление, тъй като чувството за жажда не е така силно изразено, както при по-младите. Освен това едва ли някой може да си представи

натоварването,

на което всекидневно е подложена жена като Меркел. От тази гледна точка изобщо не е изключено тя просто да забравя да пие достатъчно течности.

Подобни симптоми се развиват и при рязко падане на кръвната захар – това става, ако човек дълго време не е приемал храна или е изтощен до крайност. В такива ситуации дори един-два бонбона могат да предотвратят треперенето,

като повишат нивото на кръвната захар

Според медици по-неприятните варианти ще са, ако Меркел е развила епилепсия, ако има тумор или други усложнения, за което засега няма никакви индикации.

Факт е, че както дехидратацията, така и хипоглекимията са абсолютно логични за свръхнатовареното ежедневие на Меркел, която от 20-ина години е по върховете на германската политика още от времето, когато я наричаха "Момичето на Хелмут Кол".

Също като Меркел и менторът й Хелмут Кол през 1989 г. отключи сериозен проблем с простатата, точно когато собствената му партия готвеше преврат. Това обаче не му пречи да остане завинаги в историята като

"Обединителят"

на Източна и Западна Германия и да е ключова фигура за падането на Берлинската стена.

И той както и сега Меркел стисна зъби, за да не покаже по никакъв начин, че е слаб или че страда, и когато бурята отмина, постъпи в болница.

Всъщност той постъпи точно като предшественика си - немския канцлер Хелмуд Шмит, който едва преди пет години призна, че е бил

болен почти през

цялото време,

докато е бил във властта.

Освен общото неразположение, подчинените му често го заварвали в безсъзнание. Те били ужасени, че докато е бил на най-високия пост, той припадал поне 100 пъти, но това се пазело в дълбока тайна.

Предшественикът му Вили Брант също не е пощаден от страданията на болестта си. Докато е канцлер на Германия, той е принуден да се бори с тежки пристъпи на депресия. Въпреки това успява да стане политикът с

най-голяма заслуга

за сближаване

на Изтока и Запада

по време на Студената война.

Докато е канцлер между 1969 г. и 1974 г., той търси всякакви начини, за да покаже на кабинета в Източна Германия, че е искрен в търсенето си на сътрудничество. Стига дори още по-далеч. Досещал се, че дясната му ръка - личният му съветник Гюнтер Гийом, е агент на шефа на източногерманската спецслужба ЩАЗИ Маркус Волф. Въпреки това Брант нарочно е споделял с него

тайни от кухнята,

за да може той да предаде на Берлин, че Западна Германия играе с открити карти.

Когато през 1974 г. избухва скандал по този повод, че къртица на ЩАЗИ работи в кабинета на Брант, миротворецът е принуден да подаде оставка.

Но усилията му не остават напразни, тъй като с Гийом той постига такова смекчаване на отношенията между Изтока и Запада, което е немислимо дотогава. Именно затова е удостоен и с Нобелова награда за мир.

Брант ще бъде запомнен също като човекът, поканил в Бон лидера на "Империята на злото" Леонид Брежнев. Там той свойски го прегръща и така го предразполага, че съветският лидер дори иска да се снима с Брант и съпругата му в поза, издаваща, че те са стари и искрени приятели.

С напредването на възрастта Брежнев също не е пощаден, но за разлика от западните политици той

трудно прикрива неадекватността си

Неговият бодигард Владимир Медведев в мемоарите си описва потресаващи случки.

Брежнев обичал да позира в открита лимузина с Тодор Живков и от нея двамата да поздравяват хората, дошли да го приветстват. Но осъществяването на този замисъл било истински кошмар. Гардът на Брежнев лягал на пода на лимузината, за да държи изправени краката и задните части на съветския лидер, който постоянно се олюлявал и всеки момент можел да падне.

Една от причините за това е, че е държан години наред в полусънно състояние. Според Медведев той издигнал в чин генерал мъжа на медицинската сестра на Брежнев, която му набавяла неограничени дози от любимите му приспивателни. По това време те са забранени за внос в СССР.

Именно благодарение на сънотворните Брежнев години наред е в полусънно състояние, за което свидетелства и влошаващият му се говор. В края на управлението си той дори не може да произнася думите правилно.

Според гарда точно в такова полузаспало състояние Брежнев е убеден да нападне Афганистан - нещо, което по-късно е отчетено като една от най-големите грешки на съветската външна политика. Според Медведев заради заболяването и медикаментите

преценката на Брежнев била толкова неадекватна, че хардлайнерите в КПСС прекалено лесно го подхлъзнали да предприеме дръзката авантюра, която бележи началото на края на СССР.

Останал доживотно на поста си, Брежнев е сменен от друг болнав лидер.

Медведев си спомня как когато Брежнев е на смъртния си одър, отишъл до болницата, за да изведе оттам наследника му Константин Черненко. Съблекли му пижамата, облекли му официалния костюм и го завели в избирателната секция, за да бъде сниман от медиите

как гласува и е в

цветущо здраве

И ако Черненко и Брежнев е логично да са болнави заради напредналата си възраст, е доста странно, че от много сериозно заболяване е страдал и младият президент на САЩ Джон Кенеди.

По време на мандата си той е бил с болестта на Адисън (хронична бъбречна недостатъчност - бел. ред.), която причинява изключително остри болки в областта на надбъбречните жлези.

Как с тази тежка диагноза е предотвратил Караибската криза и с какво се е борил предшественикът на Кенеди, четете в хартиеното издание.