Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отстъпката за пропътувани километри стига до 30%

При тестовото стартиране на толсистемата на 16 август най-вероятната тарифа ще е 12-14 ст. на километър за камион над 12 тона с 3 оси и с екокатегория Евро 6. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков след второто поред заседание на обществения консултативен съвет по въвеждане на толсистемата във вторник.

“Тези пари няма да се събират от превозвачите, а първоначално ще служат само за да се изясни дали тази тарифа е най-удачната”, обясни Нанков.

При споровете с превозвачите, които започнаха в началото на годината, държавата имаше намерение за тази категория превозни средства да събира между 20 и 26 ст. Превозвачите настояваха за не повече от 5-6 ст. Стойността 12-14 ст. е само за този тип превозни средства - иначе тарифата представлява подробна таблица, в която стойностите нарастват или намаляват в зависимост от екокатегорията на возилото, тонажа и категорията на пътя.

“Сега ще имаме достатъчно време, за да видим дали тези цени удовлетворяват и двете страни. Дали се събират достатъчно средства за поддържане на пътната мрежа и дали спедиторите, големите търговски вериги и всички останали са заплашени с поскъпване на стоките”, каза Нанков. Той напомни, че финалното решение за тарифата ще бъде взето с акт на Министерския съвет.

В зависимост от пропътуваните километри ще има отстъпки, за което настояват превозвачите, съобщи Нанков. Те са 10% за над 5 хил. километра месечно, 20% за над 7500 км и 30% за над 10 хил. км. Тези стойности обаче са изчислени при тарифа 20 ст. на км и трябва да се преизчисляват.

Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов, който е член на съвета, каза след заседанието, че по обхвата на пътищата с толтакса все още се спори. Превозвачите настояват тя да се плаща само за магистралите, пътищата първи клас и онези пътища втори клас, по които минава транзитен трафик. Според Попов обаче транзитният трафик от камиони трябва да се обхване 100%, което със сигурност ще наложи пътищата с толтакса да се обсъждат още.