Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

А сега малко злокобни гледки от Виена. Предупреждавам, хора със слаби нерви и деца да не гледат! Катедралата "Свети Стефан" в центъра на австрийската столица е един от най-красивите и величествени храмове в Европа.

Всяка година милиони хора посещават това място, но малцина слизат в мазетата долу.

Съвсем разбираемо е, защото гледката там не е от най-красивите. Но е достатъчно впечатляваща. Останките на 11 хиляди души, включително и тези, станали жертва на голямата чумна епидемия от 1735 г., са нахвърляни на огромни камари. Затворници са били пращани в катакомбите да подреждат труповете и костите, но както се вижда и днес, на някои места работата въобще не е свършена докрай.

Макар да изглежда ужасно занемарена, тази част от подземията всъщност е по-нова, а в старата част е така наречената херцогска крипта. Това е мястото, в което са тленните останки на 72-ма членове на Хабсбургската династия - императори, крале и кралици, херцози, принцове и принцеси... Всичките до един изкормени, а вътрешностите им балсамирани и съхранявани в съдове с различна големина, подредени по лавиците. В един от тях се пази и суверенният стомах на императрица Мария Тереза.

Вратата към катакомбите на катедралата "Свети Стефан" е в дъното, вляво от централния олтар по стълбите надолу. Но е заключена през по-голямата част от времето, така че няма как случайно да попаднете там. А след като вече знаете какво има в мазето, може и въобще да не ходите.

*Георги Милков във фейсбук