Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Предишното осветление според бившия кмет Емил Цанков изобщо не е било върху скалите, а пред тях.
Предишното осветление според бившия кмет Емил Цанков изобщо не е било върху скалите, а пред тях.

Разходите за осветлението варират от 4 до 11 хил. лв. 

“Новото осветление, монтирано на Белоградчишките скали, е излязло общо към 4 хил. лв., като само малка част от тези средства са дадени от общината, и то под формата на окабеляване.” Това каза пред “24 часа” зам.-кметът на община Белоградчик Росен Младенов. Останалата част от сумата е събирана чрез дарения предимно от местни хора.

Кметът Борис Николов вчера се занимаваше цял ден с посрещане на проверяващите от културното министерство. Министър Боил Банов се самосезира, след като за вандалско дупчене на природния феномен разтръби шефът на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов.

Инициативата е на местни хора, които искали да възстановят едновремешното осветление на природната забележителност, работило до 90-те години, обясни Младенов. “Ние от години молим Министерството на околната среда и водите да ни разреши да изкореним храстите върху скалите, но все не получаваме разрешение. А те всъщност много повече повреждат уникалните скални образувания, отколкото новомонтираното осветление”, каза той.

Емил Цанков
Емил Цанков
Младенов твърди още, че почти не са правени дупки в скалите, а са използвани тези отпреди години - направени, за да се захванат перила и стълби. Заради старото дупчене местната управа изобщо не помислила, че ще има проблем да се направят още пробиви.

Бившият кмет на Белоградчик и настоящ общински съветник Емил Цанков обаче заяви пред “24 часа”, че част от тези твърдения не са верни. “На място можете да видите, че старото осветление, което работеше допреди 8 г., е било в ниското, а не върху скалите. Тези дупки, които са голяма вандалщина, са правени сега”, каза той. Според Цанков освен дупченето на скалите, което нарушава статута на природния феномен, са правени и разкопки в самата крепост, което също нарушава закона.

“Това е незаконно строителство. Аз подадох сигнала, защото вече месец и половина кметът Борис Николов увърта и не желае да ни отговори какво прави. Освен това твърденията, че са събирани пари от населението, са силно съмнителни - аз не съм открил да е имало дарителска сметка”, каза още Цанков. На него му направило впечатление също така, че сумата, за която твърди пред медиите Ангел Боянов - един от организаторите за осветлението, е 11 хил. лв., а не 4 хил.