Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Регионалният министър Петя Аврамова с нейния заместник Николай Нанков и шефът на толуправлението Олег Асенов бяха изслушани от ресорната комисия.
Регионалният министър Петя Аврамова с нейния заместник Николай Нанков и шефът на толуправлението Олег Асенов бяха изслушани от ресорната комисия.

Може да има нощни или уикенд тарифи

Дори без таксуване чрез толсистема се очаква до края на 2019 г. да се съберат над 400 млн. лв. от винетки, което е повече от предходните години. Това обясни регионалният министър Петя Аврамова по време на изслушване пред ресорната комисия в парламента. Със законодателна промяна в сряда парламентът реши на 16 август да стартира само техническата експлоатация на толсистемата, а таксуването да почне до 1 март догодина.

Министърката уточни, че досега са събрани 260 млн. лв. от винетни стикери. И припомни, че нейният заместник Николай Нанков е представил нови варианти за тарифи и обхват на пътищата.

Не искаме

стресово да

въведем таксите

на база изминато

разстояние,

така че да повлияем негативно на превозвачите, транспортния бранш и цените, каза тя.

Аврамова обясни, че с “по-мека” тарифа за толтаксуване се очакват годишни приходи от 550 до 650 млн. лв. За тази година в бюджета на министерството са били заложени 200 млн. лв. приходи от винетки и още 200 млн. лв. от толтакси в централния бюджет.

Нашите планове са да покрием изцяло разходите за толуправлението и вноската, която трябваше да изплатим на фирма “Капш” по договора за изграждането на системата”, заяви министърката в отговор на въпрос от зам.-председателя на регионалната комисия Александър Ненков.

Атанас Ташков от ГЕРБ предложи с доразвиването на и системаата

да се въведат

нощни или уикенд

тарифи за

толтаксите,

за да се намали трафикът и да се избегне евентуално поскъпване на стоките. Шефът на толуправлението Олег Асенов обясни, че е възможен такъв модел, но ще се обмисля, след като системата реално заработи.

В сряда вторият национален доставчик на електронни винетки - “Телетол”, подаде сигнал до прокуратурата и ЕК за корупция от страна на АПИ и регионалното министерство.

Аврамова заяви, че проблемът с “Телетол” е технически и ще изчакат становище от прокуратурата.