Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Октоподът е твърде едър и с дебели пипала, за да бъде преборен с кръгли маси и клетви за по-добро бъдеще

Един от фейсбук приятелите ми тези дни много успешно сравни българския футбол с хроничен пияница. Сигурно сте чували как тези наказани от съдбата и природата мъже и жени почти всяка седмица обещават да спрат алкохола още от утре и никога повече да не се връщат към порока. По същия начин най-популярният спорт по нашите географски ширини през годините сипеше тържествени клетви, че веднъж завинаги ще се отърси от корупцията, насилието и посредствеността.

Случи ли се? В България колкото фенове - толкова и различни мнения, но мнозинството е отвратено от спектаклите по овехтелите ни стадиони. Футболът ни е муден, скучен и изпълнен със съмнения за уговорки и черно тото. Всичко това се отразява върху представянето ни в Европа, където клубните отбори (с изключение на "Лудогорец") и националният тим

сякаш свикнаха да

ги правят за смях.

На този нерадостен фон премиерът Бойко Борисов се срещна с босовете на трите най-влиятелни клуба в момента - "Левски", ЦСКА и "Лудогорец". В кабинета му бяха още шефът на БФС, главният прокурор, заместникът му и вътрешният министър. Така и не стана ясно какво точно са си говорили политическите и футболните ръководители в държавата. Единствен Гриша Ганчев се спря пред журналистите и в типичния си стил обяви: "Разбрахме се да не се купуват мачове, да не се купуват съдии, да не се пробиват отбори. Да има пълен феърплей". Което моментално поражда въпроса дали до този момент са се купували мачове и съдии, че оттук нататък няма да се случва.

Босът на ЦСКА е сериозен човек и бизнесмен - не казва нищо току-така. Ако се доверим на думите му, в българското първенство

много от мачовете са се решавали по втория начин.

Щом собственикът на софийския гранд говори за подобни неща, представете си какво се случва сред по-малките и бедни тимчета, които едва успяват да се задържат на повърхността.

Дори и там не е най-страшно. Какво да кажем за юношеските първенства! Младите момчета са готови да направят всичко за двеста-триста лева, без да осъзнават, че така провалят собственото си бъдеще. През годините имаше слухове, че и националният отбор е участвал в крайно съмнителни мачове, а наши рефери са ръководили срещи с крайно екзотични резултати, които носят солидни печалби на залагащите.

"Българското

първенство е едно от

най-корумпираните в света.

Дори бих казал, че е най-корумпираното", издава своята присъда през 2014 г. Франческо Баранка, главен секретар на "Федербет". Това е най-голямата в света организация на операторите на спортни залагания, ангажирана с борбата срещу черното тото. Може да го наречем черноглед хейтър, а може и да му повярваме. Затова и срещата при премиера може да се окаже толкова важна, ако обещанията на нея бъдат спазени.

И тук идва големият проблем. Клубните босове през годините много обещаваха, но изпълниха малко. Мантрата за всеобщ феърплей въобще не е нова и се чу още навремето, когато Борислав Михайлов и другите герои от САЩ '94 поискаха да отнемат властта от ръцете на Иван Славков-Батето. Сториха го и след това се изпокараха помежду си, а мечтите им за по-добро бъдеще някак си останаха на заден план.

Футболът ни, ще не ще, все пак тръгна да търси европейския си облик. Някога групировките пращаха яки момчета да респектират съдии, босовете ходеха с пищови в джоба, а куфарчетата с пари си разменяха собствениците край страничната линия. Сега е по-спокойно и уредено, но в никакъв случай не е по-честно. Което означава, че досегашните срещи за спасяването на българския футбол

са били просто прах

в очите на хората.

Един-двама съдии изгоряха, "Верея" беше изхвърлен от Първа лига, няколко футболисти и техните треньори се разходиха до прокуратурата и това беше.

А с половинчати мерки няма да стане. Октоподът е огромен и с дебели пипала. Заложени са много пари, а главните действащи лица

трудно може да бъдат уличени, осъдени

и вкарани в затвора.

Затова и обещанията, дадени пред премиера, изглеждат трудни за изпълнение. Хубавото е, че първенството започва и много бързо ще стане ясно кой какво е обещал и какво възнамерява да изпълни. Евротурнирите също стартираха, а там най-добре си личи кой колко се е самозалъгвал през годината, че произвежда истински футболен продукт. Дано Бойко Борисов също да гледа предстоящите двубои по родните и европейските терени. После нищо не пречи пак да събере собствениците и простичко да им каже: "Е, нали обещахте!".