Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томислав Дончев
Томислав Дончев

Над 10 сигнала от страната срещу кметове имало до етичната комисия

Хората от ЦИК казват, че при 6000 машини има риск за вота на местните избори и няма отговорен държавник, който да каже каквото ще да става, каза пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев. Второто, с което трябва да се съобразим, е опитът на другите. Няма държава в ЕС, която да използва изцяло машинния вот. Ако България вземе решение да е единствената държава в ЕС с машинно гласуване, тя трябва да си произведе машините, каза Дончев. За него проблемът е наемането на машините в последния момент, което е огромен риск.

След като Цветанов вече не е част от ГЕРБ трябва да се вземат организационни мерки, за да няма дефицити в работата. Още няма избрани членове на етичната комисия, но се водят разговори, има кой да приема сигналите. Нека уточним - това не е разследващ орган, каза Дончев. ГЕРБ има почти 100 000 членове, поне 200 от тях са кметове. Ние трябва да имаме механизми, които да отговарят на очакванията на хората. Не е незаконно да носите хубав костюм или да карате хубава кола, въпросът е да отговаря на доходите си.

По повод сигнала на Яне Янев срещу кмета на Сандански той каза, че нещата изглеждат смущаващи, но още се проверяват и вероятно другата седмица ще има решение. Сигналите до комисията досега били повече от 10 от цялата страна. Зад тях стоели конкретни лица с имената си. Ще се приемат обаче и анонимни сигнали. Трудността особено в предизборна ситуация била да се отделят местните интриги от действителните случаи.

Членовете на етичната комисия ще се избират от изпълнителната комисия. Те ще са между 3 и 5 човека и имената им ще стават ясни до края на месеца