Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Предложението, което внесоха ГЕРБ, Обединени патриоти и ВОЛЯ, касае премахване на машинното гласуване за местните предстоящи избори и за парламентарните такива, за президентските и европейските избори машинното гласуване ще функционира. Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Аргументите не са измислени от ГЕРБ, те са аргументи, водили ни от доклада на ЦИК, изслушването, което направихме в комисията по правните въпроси, където присъстваха всички политически партии. В доклада ЦИК акцентира на слабостите и проблемите. Оказа се, че най-сериозното притеснение пред ЦИК е, че на престоящите местни избори има много населени места, където биха се провели избори, първо в два тура, второ, няколко по своя вид - за кмет на голяма община, на район, на кметства, за общински съветници", каза още тя.

"Факт е, че данъкоплатците платихме 7 милиона и половина за изминалите европейски избори и за съжаление машинно са гласували само 150 000 български граждани, тоест, очевидно изводът е, че е много минимален интересът за гласуване с машини. За първи път машините се появиха през 2015 година, бяха 50 броя в София, тогава беше експериментално. На президентските избори се появиха по закон 500 машини, тогава гласуваха около 30% избиратели, които имаха право да гласуват. Сега се оказва, че от имащите право да гласуват на 3000 машини 73% са отказали да го направят. Ако водещото е цената, а аз мисля, че не е, то следва да предположим, че за 6000 машини ще се дадат около 20 милиона лева, само за машинните, а има и хартиени бюлетини. Нека да кажем, че по изчисление именно на ЦИК един глас на машина струва около 58 лв, един глас със хартиена бюлетина - около 70 стотинки", коментира Атанасова. 

"Честността на изборите може да се оспорва съгласно закона и това неведнъж се е правело. Демокрацията е най-доброто измислено нещо и ако искаме да живеем в нея, трябва да си платим цената. Въпросът е дали това машинно гласуване гарантира, че изборът е демократичен", каза още Атанасова. Не мога да се съглася, че то е единственото, което гарантира сигурността на вота", допълни тя.

"В момента всички собственици на кучета са задължени да ги извеждат на повод, без значение дали са голяма или малка порода. Всички собственици на агресивни кучета са длъжни да ги извеждат с намордник. Ние само увеличаваме глобите", коментира Атанасова въпроса за промените в закона за ветеринарномедицинската дейност. 

"Всеки собственик на куче е отговорен за домашния си любимец. Няма агресивни породи по презумпция, те или така са възпитани, или нещо ги е принудило към агресия. Собственикът носи цялата отговорност - ако той вземе решение, че кучето му може да се движи без намордник, но то ухапе човек, то тогава санкцията е 1000 лв. Няма нищо драматично", каза още Атанасова. "Намордници за всички кучета няма да има, ние от ГЕРБ ще се противопоставим. Моля да се успокоят всички собственици. Между другото, аз също съм собственик на куче, над 5 кг е кучето ми, тоест, знам какво означава и за собственика, и за кучето това нещо, завърши Атанасова.