Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Точат карти с джаджа под наем

Пет групи в София правят нови високотехнологични скимиращи устройства за източване на суми до 50 лева от дебитни карти. Тази апаратура вече няма нужда да се монтира на банкоматите, защото директно точи суми от картите в джоба ви. Успокоителното е, че все пак можем да се предпазим. Вече съществуват протекторни стикери, които се лепят върху магнитната лента на банковата карта. Така информацията и личните данни на притежателя стават недостъпни за устройствата.

"Самото устройство е малко и трудно забележимо - разказват пред "168 часа" източници от МВР. - То просто се включва и в този момент започва да прехвърля пари от картите, които са близо до него. Няма значение къде се намират - дали в портмоне, в джоб или някъде в чантата. Джаджата е много по-удобна от тези четци, които сканират картата, само когато тя е в банкомата."

Именно поради тази причина новата апаратура е доста по-скъпа. Доскоро е можело да се купи, но напоследък регламентът в ъндърграунда се е променил.

"Ако допреди година се продаваха на приблизителна цена от 500-600 лева, то сега вече апаратурата само се отдава под наем - под формата на процент от спечеленото - разказват пред "168 часа" запознати. - Тоест всеки, който иска да източва карти у нас или в чужбина, взема устройството, но с уговорката, че ако днес има голям удар, от него сума ще приберат и създателите на машинката."

Според хора от системата на МВР групите сами финансирали разработката на апаратурата у нас.

"Има истински специалисти в изготвянето на устройствата, които знаят точно как трябва да ги направят, за да проработи механизмът - обясняват източници на вестника. - Работата по тях е изключително пипкава и отнема дълго време. Много хора си мислят, че тези устройства се правят в чужбина и нашите ги купуват оттам, но това не е вярно. Правят ги сами."

Тези, които изработват апаратурата обаче, се пазят много добре. Да се достигне до тях, се оказва изключително трудна задача.

"Все пак това, което правят, е подсъдно и случаен човек, който просто е решил, че от днес му се точат карти и иска да припечелва така, няма как да получи устройството - казват запознати.

- Много малко са тези, на които биха дали под наем или продали апаратурата. Получават я само приближени до тях хора или близки на техни познати."

Оказва се, че за родните престъпници този вид техника е много удобна. Причината е, че въпреки че извършват престъпната дейност, трудно може да бъдат заловени.

"С тази система се крадат малки суми - разказва полицай. - Устройството няма да изтегли 100-200 лв., а по-малко. Примерно ще източи 20 лева от нечия карта, която се намира в близост до човека, държащ в себе си машинката. Тоест тегли се сума, чието отсъствие ще се усети трудно. Много малко хора биха обърнали внимание на липсата на 15-20 лева. А ако се замислят за тези пари, ще си кажат, че при използването на картата в различни магазини е възможно просто да са им ги удържали."

Въпреки че на пръв поглед източените пари не са много, за престъпниците това се оказва изключително печелившо. Причината - с устройството те могат да точат от няколко карти едновременно.

"Ако, да кажем, те включват устройството в метро, могат да припечелят една доста добра сума - казват запознати. - Да кажем, че около тях има 30 човека. От тях дори само петима да носят карти, това са общо 100 лева, ако приемем, че от всеки е взета сумата от 20 лева."

Оказва се, че нашенците предпочитат да използват устройствата повече в чужбина, отколкото в родината си.

"Точат главно на о-в Бали, но и в държави от Европейския съюз, и то на места, които се посещават от много туристи - твърдят разследващи. - Италия и Франция например са рай за този вид дейност. В тях ходят не само българи, но и чужденци, които се занимават със скимиране на карти. В градове като Милано например, които са желана дестинация за много хора, е изключително голям процентът на тези, които олекват с различна сума, след като тя е прибрана чрез този вид кражба. Жертвите доста късно осъзнават, че всъщност парите, които им липсват, са се изпарили от картите им."

Според запознати точенето ставало на места, на които се събират големи групи хора. Най-често в метрото или в центъра на някой от по-големите градове. Така и залавянето на самите престъпници ставало изключително трудно.

"При стария начин за точене - скимерите се инсталират върху банкоматите и копират данни от магнитната лента на банкова карта чрез устройството - обяснява полицай. - Хващането на бандита в крачка е по-лесно, тъй като той самият трябва да е някъде в близост и да си го вземе след това. Историята помни много такива случаи. Хващат ги, докато си прибират устройствата или се навъртат около банкомата. С другото устройство обаче е много по-лесно и безопасно. Просто го пускат и без никакво усилие от тяхна страна парите започват да се прехвърлят. Пак казвам, че е трудно хората да се усетят за кражбата, тъй като се прибират минимални суми, така че тяхната липса да не е осезаема."

Лятото се оказва перфектният сезон за източване на карти у нас. Това се случва в морските курорти, в които почиват не само българи, но и чужденци.

"Схемата е същата - избират град, в който почиват много хора и прибират от тях малки суми, за да не личи - обяснява специалист. - Точно поради тази причина няма оплаквания, но престъпната дейност си върви с пълна сила."

Все пак картата може да бъде предпазена от скимиране. Съществуват различни начини за това. Единият от тях е протекторният стикер.

*По колко изкарват наши престъпници от точене на карти на о-в Бали, четете в печатното издание на "168 часа".