Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Казали на човека с джета: “Плащай и влизай”

Според плажуващи и друг път се е случвало джетовете да се карат до водата с коли, които понякога затъват.

СНИМКА: СТОПКАДЪР ОТ YOUTUBE

Омагьосан кръг се получава около случая със затъналия джип в морето на Перла край Приморско, който през последните дни постави много въпроси около достъпа до българските плажове. Оказва се, че никой не може да попречи на някого да влезе с колата си на пясъка, за да си закара водния джет до морето, няма забранителни табели.

Екшънът се е случил в събота по обед, когато черен джип преминава 12 метра пясък на заден ход и затъва в морето на излизане. Това се случва пред погледите на стотици плажуващи, които после гледат сеир как багер издърпва затъналата в мокрия пясък кола на брега.

Плажуващ документира видяното и разпространи снимката в социалните мрежи, които прегряха от коментари, а Министерството на туризма се закани да наложи глоба на концесионера.

“Нищо не можем да направим в такива случаи. Нямаме никакви правомощия, освен да поставим указателни табели. Не можем да се саморазправяме, после ще излезе, че ние сме нарушили закона”, обясни пред “24 часа” концесионерът на плажа Лъчезар Захариев. Той смята да обжалва пред съда глобата, която Министерството на туризма възнамерява да му наложи (виж карето горе).

Захариев твърди, че нарушителят е Христо Щърбанов, който е навлязъл с джипа си на плажната ивица въпреки забранителните табели.

“Не знам какво повече трябва да пише, за да те спре да влезеш на пясъка. Дори и без табели какъв човек трябва да си, за да си закараш джипа до морето - никъде никой не спира колите си върху пясъка. Нещата опират до самосъзнание”, разсъждава концесионерът. И добавя, че е обособил коридора за джетове в най-тясната част на плажа, която е 12 метра. Защото на места ивицата достига до 60-70 метра и тук е единственото място, на което е удобно във водата да се вкарват джетове. Обикновено те тежат около половин тон и според твърденията му всички останали ги пренасяли с помощта на колесник.

Общата площ на един от най-красивите български плажове е 130 хил. кв. метра. “Това е голяма площ, не може концесионерът да е навсякъде и да е виновен за всичко, което става на ивицата, и накрая да го отнася вместо нарушителя”, коментира ситуацията Лъчезар Захариев.

Самият нарушител Христо Щърбанов не се е крил, а още в неделя е ходил в МВР да дава показания. Според него никъде преди зоната за джетове нямало забранителни табели. Той предположи, че те са поставени в неделя, а той е затънал с джипа си в събота.

“Пише само, че е коридор за джетове. Нито бариера има и всеки, който е посещавал плажа, го знае. Табелите ги сложиха на следващия ден. Аз съм спортист човек, дисциплиниран съм, баща на 4 деца - ако имаше бариера, никога не бих си и помислил да влизам с джипа на пясъка. Но ми казаха: “Плащай и влизай”. Може би и аз имам вина за случая, но да не ме изкарват абориген. Съжалявам, че така се получи, не го направих, за да нарушавам забрани или правила”, разказва своята версия Щърбанов. С джета си той пристигнал на Перла за участие в престижно състезание с водни мотори.

Хора, които често посещават плажа, разказват, че джипове и друг път са затъвали в пясъка по същата причина - докарват с тях джетове до водата. В Закона за устройство на черноморското крайбрежие обаче има изричен текст, който забранява МПС да влизат на пясъчната ивица, независимо дали плажът е стопанисван или безстопанствен.

Концесионерът пък разказа, че водният коридор на това място е даден под наем на фирма и най-вероятно той ще развали договора си с нея.

Затъналият в пясъка е състезател по екстремни спортове

44-годишният Христо Щърбанов е председател на клуба по екстремни спортове “София Екстрийм”. Той е син на бившия спортен директор в Българския олимпийски комитет Павел Щърбанов.

Заради случая от събота обаче Приморско можело да се размине със старта на втория кръг от републиканското първенство по джет ски на 13-14 август или да се лиши от международно участие, обясни Щърбанов. За шампионата се чакали гърци, сърби, румънци и турци, но като чули за екшъна, се отказали да идват в България от страх да не ги арестуват, каза той.

Стартът ще бъде даден на плаж Перла, където би трябвало умения да покажат мъже, жени и деца в различни категории на JET SKI CUP 2019 под патронажа на кмета на Приморско Димитър Германов. Организатор е местният клуб “Приморско екстрийм”.

Междувременно в социалните мрежи се появиха снимки на джипа на Щърбанов, показвайки как паркира в квартала, в който живее. Една от снимките, направена през лятото на миналата година, показва същия джип, паркирал на тротоара и запушил входа на площадка за игра. Съкварталците му обаче коментират отдолу не паркиралия джип, а това, че площадката отдавна се е превърнала в сборище за наркомани.

Ангелкова: Още 1 кола и спираме концесията

Направихме цялостна проверка на концесията на плажа на Перла и констатирахме и други нарушения, освен недопустимото навлизане с кола на плажната ивица”, заяви в Приморско вчера министърът на туризма Николина Ангелкова.

Според нея липсвали достатъчно спасители, като броят им не съответствал на утвърдената схема за водно спасяване.

Концесионерът щял да бъде глобен и за двете нарушения, като засега е ясна само сумата за навлизането на кола на плажа - 6 хил. лв.

“Категорично не може да има каквито и да било автомобили на плажа и тук глобата за концесионера е около 6 хил. лв. При повторно нарушение договорът за стопанисване ще бъде прекратен още в края на сезона”, каза министърката.

Според нея концесионерът е длъжен да следи за това и да информира министерството при нарушения, което в случая не е направено. На ивицата има общо 3 водни коридора и ако е необходимо, стопанинът ще си засили вниманието в тази част на плажа, категорична бе министърката. Тя допусна, че все пак може в това отношение да се прецизират текстовете в закона.

Колкото до самия нарушител министерството е информирало МВР за случая и те ще решат как да постъпят.

Общо 149 морски плажа са проверени от началото на сезона. В момента се правят геодезически заснемания, които да установят точно спазване на изискването за 50/50 свободна и платена зона на плажовете.