Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Диков говори пред СЕМ.
Диков говори пред СЕМ.

Кой даде право да тръгне такова безумно предаване като „Тъписимо“, както аз казвам на „Спортисимо“, попита Сашо Диков СЕМ. Той е сред кандидатите за генерален директор на БНТ и тази сутрин представи концепцията си за управление и развитие на обществената телевизия.

Аз се чувствам малко особено в тази си роля, за първи път се кандидатирам за този пост. Особеното е, че ще говоря за съвсем друга телевизия, а не за тази, за която ставаше дума вчера. Но ще кажа много тежки и неприятни думи по адрес на телевизията, в която съм бил 15 години. Много ми е болно понеже знам в какво може да се превърне националната телевизия, започна Диков.

Той остро критикува ръководството на БНТ, което според него е виновно за сегашното плачевно състояние, в което се намира тя. „В моята концепция съм казал, че телевизията е в ужасяваща криза като имидж, доверие, журналистическа работа, програмно и финансово. Това, което представлява БНТ в момента, е огромно престъпление на група хора – първо към аудиторията. Това, което се предлага от 4-те канала, е под всякаква критика. Второ, спрямо професията и начина, по който тя се упражнява. Това е престъпление и спрямо самата 60-годишна институция БНТ“, каза Сашо Диков.

За излизане от кризата Диков предлага 2 направления, по които да се вземат мерки. Едните са финансовите мерки за стабилизиране. Диков обясни, че трябва да се тръгне на смел разговор с властта. „Не е е нормално да продължава тази история с разпространението и тези милиони, които се плащат на частна фирма за това. Този въпрос трябва да се уреди принципно. Освен това да отпадне ограничението за 5 мин реклама в праймтайма, както и 15-те минути реклама на денонощие да са поотделно за всеки канал, а не за цялото БНТ.“

Диков обясни, че според него бюджетът на „Стани богат“ е живо източване на БНТ. „Кой даде право да тръгне такова безумно предаване като „Тъписимо“, както аз казвам на „Спортисимо“. И 8000 за „Бързо, лесно, вкусно“ – какво е това?“, попита Диков за трите скъпоструващи предавания в програмата на обществената телевизия.

По думите му онова, което в най-голяма степен липсва не само в БНТ, а и в журналистическата професия, е истината. „Изправени сме пред факта да не знаем каква точно е истината за БНТ. Ако погледнем от имиджова гледна точка, съм дал примерите за слугинаж, за спестяване на неудобните истини. Вземете публицистиката – в пика на „Апартаментгейт“ „Референдум“ се занимаваше с бъдещето на ЕС и с бъдещето на Турция. Това са христоматийни примери - сваля се предаване като „Открито“, без да има никакви мотиви. Това ни върна години назад – през 90-те години, когато всеки ден имаше протести пред телевизията, екипи на предавания пишеха декларации. Естествено, че не забравям последното проучване на „Ройтерс“, което дава най-голямо доверие на БНТ. Но когато твоето доверие е 7%, малко прилича на „Добре играхме, но загубихме.“

Сашо Диков даде за пример данните, които се дават от пийпълметричните агенции. „Те са убийствени за състоянието на националната телевизия. Абсолютно мизерен е пазарният дял на националната телевизия. По данните и на двете пийпълметрични агенции БНТ е пет пъти по-негледаема. БНТ 2 я няма никъде на зрителската карта – в сегашния си вид тя е тотално недоразумение. Така БНТ е един абсолютен аутсайдер на рекламния пазар.“

Диков даде друг пример: „Трагична е историята със Световното първенство по футбол за 2018 г. – да не можеш да си запълниш рекламните блокове по време на световно, говори, че си тотален некадърник по въпросите за реклама!“ Той предложи уплътняване и максимално използване на възможностите, да има атрактивни рекламни пакети.

„Край на слугинажа, достойна, честна журналистика при цялата подготвеност и отговорност на журналистите." Той предлага създаване на публицистичен пояс в БНТ 1 от 20 до 21 ч от понеделник до петък и там да се знае, че ще има най-важните теми от деня. "И към това добавям достойно място на разследващата журналистика“, обясни Сашо Диков.

В концепцията си той засяга и спортните предавания. "Има по-големи възможности за излъчване на спортно съдържание от България, което не изисква да се купуват скъпи права. БНТ може дори да бъде в ролята на съорганизатор и може да печели от това. Пакетирането на спортни събития може да бъде много по-интересно, както го правят големите телевизии – топлата вода е открита, въпросът е да я използваме“, каза Диков.

Неговата концепция предвижда БНТ 2 да бъде публицистично-информационен канал. „Сегашната му лицензия за култура и образование трябва да се смени, защото към най-важните неща у нас има най-малък интерес. Така е с културата и образованието. Тъжно е да се види как се прави БНТ 2 – гледах там един човек, който става идеален за водещ на „Кеч мания“. Всички тези неща за култура и образование ги виждам в този информационен канал. Там трябва да има много преки включвания, прекъсвания на програмата за всичко, което става у нас и по чужбина. Това трябва да е канал ала Си Ен Ен с дискусионен характер“, обясни Диков.

Сашо Диков иска БНТ 3 да е с ново допълнено съдържание – да е по-модерен, в него да има повече за хобита, за здравословен начин на живот.

Според него най-справедливият модел на финансиране за БНТ ще е тя да не зависи от волята и прищевките на управляващите. „Нещата не може да са така и нека и служителите ме чуят – 70 млн. да потъват всяка година, без да се знае за какво. Трябва да има реформа - има огромен потенциал за промяна. Не може медия като БНТ да е в това финансово състояние. БНТ може да стане незаобиколим медиен фактор.“

„Това е по-добра подробна схема от Би Би Си. Концепция за телевизия утопия. Но как ще го направиш – нямаш достатъчно финансов, технически и кадрови ресурс?“, обърна се към Сашо Диков Бетина Жотева от СЕМ. „Това, което мога да гарантирам с далеч по-малките възможности, е, че не ми трябват три години, а три месеца. Ако до 3 месеца не са станали тия промени в БНТ 2 и БНТ 3, направо ще си дам оставката“, отвърна й Диков. И даде пример: „Отива днес новинарският екип на БНТ да снима парламента, но вместо минута-две включване, ще прави цял час включване – вместо да си пият кафето, ще работят много по-интензивно. Говорим за максимално използване на целия капацитет на БНТ 1 – това не иска повече пари, а виждане човек да знае как да го направи. Аз съм го правил, едва ли има някой друг, който знае за това повече от мен.“

Сашо Диков обясни, че в БНТ работят 1268 души, но трябва добре да се види всеки от тях какво върши. „Ще искам отчет за последния месец кой какво е свършил. Като предлагам коренна промяна в двата канала БНТ 2 и БНТ 3, виждам увеличаване на работа. Знаейки пълната заетост, ще знам дали има нужда от още хора, или обратното. Според отчета на БНТ тя разполага със 160 автомобила, от които 86 – леки автомобила. Какво правим? Това ще даде ясна представа“, каза още Диков.

Нямам никакви непогасени заеми, не ми е минавало през акъла да прикривам гафове пред ефира, не съм търсил бележки, за да си добавям стаж, така че мога да действам единствено воден от моите собствени убеждения за професионално вършене на работата, завърши Сашо Диков на изслушването си пред СЕМ.