Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще се справим някак да доставим храна, вода и лекарства на нашия народ в Косово, дори да бъда обявен за Робин Худ, заяви днес на извънредна пресконференция за ситуацията в Косово сръбският президент Александър Вучич, цитиран от Танюг и БТА.

"Това е всичко, което мога да кажа, както досега сме правили и винаги ще го правим. Това е лудият Вучич, който от гората изпраща храна и вода, но нашият народ няма да бъде нито гладен, нито жаден", каза Вучич, като добави, че няма търпение да чуе какво ще му кажат по този въпрос експертите от Европа.

Вучич каза, че трудностите със снабдяването със стоки в Северно Косово са започнали веднага след въвеждането на 100-процентови мита за сръбски стоки. Сърбия е започнала да намира "алтернативни начини" да помогне на народа си в Северно Косово, като отбеляза, че от въвеждането на митата косовските албанци са задържали в зоната около "административната линия" /границата с Косово/ 16 камиона със стоки, всички шофьори са били задържани и малтретирани, а срещу единия камион са стреляли.

Сръбският президент отхвърли твърденията за изкуствено предизвикана хуманитарна криза в Северно Косово, определяйки ги като лицемерни.

Президентът заяви, че с действията си, включително с опитите "да принуди сърбите от Северно Косово да купуват албански, а не сръбски стоки", с лишаването от свобода на словото, арести и гонения на всички, които са против нейната политика, Прищина цели да установи контрол над Севера и да прогони сърбите от цялата територия на Косово.

Вучич изрази възхищението си от косовските сърби, които са затворили всичките 403 магазина в Северно Косово и вчера не са купили нищо от докараните от Прищина стоки.

"Те буквално показаха, че са в състояние да се борят с онези методи, с които албанците се бореха против нас през 80-те и началото на 90-те години", каза Вучич.