Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Без сделка, нова сделка или отказ от Брекзит

Възможно е икономиката на ЕС като цяло да се свие с $228 млрд.

Великобритания ще има нов премиер. Какво ще стане с Брекзит? Докато тече надпреварата между бившия и настоящия външен министър Борис Джонсън и Джереми Хънт за лидерското място в Консервативната партия, анализатори разглеждат различните сценарии за Брекзит и ефекта върху икономиките в ЕС.

Който и да успее да спечели битката за лидер на Консервативната партия и да стане министър-председател, почти със сигурност ще се опита да постигне по-твърда сделка за развод на Великобритания с ЕС и някои предполагат, че може да има предсрочни избори. ЕС многократно е заявявал, че няма да преработи Договора за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС, за който Тереза Мей преговаря над две години.

Това означава известна конфронтация на Острова и Брюксел преди планирания краен срок за напускане – 31 октомври. Съществуват различни варианти - Обединеното кралство да излезе от Съюза с някакво преходно споразумение, да напусне без сделка или изобщо да не излезе. Възможно е и ново забавяне.

Кой ще оглави торите

и ще стане следващият министър-председател на страната, ще стане ясно около 22 юли. От това зависи и какво ще се случи с Брекзит. Засега повечето анализатори смятат, че фаворитът на консерваторите е Борис Джонсън.

Той беше лице на официалната кампания за Брекзит през 2016 г. и яростен критик на "мекия подход" на Тереза Мей. Привърженик на твърдия Брекзит, през последните седмици той стана обект на скандали и бе разобличен в тиражирано видео, в което получава съвети от бившия съветник на Доналд Тръмп по стратегическите въпроси и противник на Обединена Европа Стив Банън. Нещо, което той отрича.

Джонсън изразява позиция за напускане на Европейския съюз без официално споразумение, което може да се види и в послания на крайнодесните, които стоят зад Тръмп. Депутатите вероятно ще се опитат да блокират такъв план. Ако не успеят, до 31 октомври ще има Брекзит без сделка. Ако успеят – следва вот на недоверие към правителството.

Борис Джонсън е един от кандидатите за наследник на Тереза Мей като премиер.
Борис Джонсън е един от кандидатите за наследник на Тереза Мей като премиер.

Джереми Хънт, другият претендент за лидерското място начело на консерваторите, през 2016 г. подкрепи оставането на Великобритания в ЕС и очевидно ще се стреми към предоговаряне на сделката на Тереза Мей. Той също настоява за Брекзит, но е готов да отложи излизането от ЕС и след 31 октомври, без да фиксира срок. Ако ЕС се съгласи на нови преговори, има вариант парламентът да гласува следващата сделка или да не я гласува.

При отрицателен вот се очертават различни възможности – Брекзит по договорения план, Брекзит без сделка, анулиране на Брекзит, нов референдум, избори, вот на недоверие, следващо забавяне, коментира по Би Си Си Питър Барнс, старши политически анализатор. Според него изход от безизходицата може да бъде нов вот - или предсрочни парламентарни избори, или референдум.

Сценарий 1: Без сделка

За да засилят позицията на бъдещия министър-председател, някои министри искат да ускорят подготовката за излизане от ЕС без сделка. Според анализатора Питър Барнс Брекзит без сделка е резултатът, в случай че депутатите не могат да се споразумеят за друго. Възможно е депутатите да подкрепят напускане на ЕС без сделка, въпреки че този вариант е бил отхвърлен с мнозинство при предишни гласувания.

В парламента върви сериозна дискусия за това дали депутатите ще могат да блокират излизането от ЕС без сделка, ако новият премиер е твърдо решен да продължи в тази посока.

Протести на привърженици на оставането на Великобритания в Европейския съюз.
Протести на привърженици на оставането на Великобритания в Европейския съюз.

Вярно е, че новият премиер може да се опита да избегне задължителното гласуване в Камарата на общините, но председателят й Джон Бъркоу даде ясно да се разбере, че ще даде възможност на депутатите да кажат мнението си. И в крайна сметка новият министър-председател може да бъде свален.

Сценарий 2: Предоговаряне

Новият премиер може да се опита да договори нова сделка за Брекзит. Някои от алтернативните предложения изискват промяна на Договора за оттегляне - частта, която обхваща пари, преходен период, права на гражданите и въпроса за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Досега ЕС коментира, че не е готов да отвори отново за преговори тази част от сделката. Алтернатива биха били промени в политическата декларация - частта, която очертава плановете за дългосрочни бъдещи отношения между Великобритания и ЕС. Проблемът тук е, че критиците, които многократно гласуваха срещу сделката на премиера Тереза Мей, не са убедени, че това се налага. При отказ от предоговаряне има различни сценарии - вот на недоверие, нови избори, нов референдум, отказ от Брекзит или забавяне на Брекзит.

Привърженици на Брекзит размахват британското знаме.
Привърженици на Брекзит размахват британското знаме.

Ако евентуална сделка с ЕС и предоговаряне мине през парламента, споразумението ще започне да се прилага. Проблем при този вариант е, че до 31 октомври има малко време за предоговаряне.

Според редица анализатори договаряне на напълно нова сделка ще бъде изключително трудно за който и да било нов министър-председател, като се има предвид, че Мей преговаря повече от две години.

Сценарий 3: Референдум

Референдумът през 2016 г. беше правно необвързващ и консултативен. Някои депутати искат да се проведе задължителен потвърждаващ референдум, чийто резултатът автоматично да влезе в сила. Те смятат, че след като се постигне сделка с ЕС, трябва да има потвърждаващ референдум и обществото да може да избира между приемане на същестуващата сделка за напускане и оставане в ЕС.

Други твърдят, че всеки следващ референдум трябва да дава възможност за напускане на ЕС без споразумение. Така или иначе процедурата за референдум е сложна. Трябва да има нов законодателен акт, но и след като бъде разрешен референдум, той не може да се проведе веднага. Експерти предполагат, че минималното време за всички необходими стъпки, за да се стигне до референдум, е около 22 седмици. Това може да стане след 31 октомври. Не е ясно как ще гласуват британците при нов референдум.

Сценарий 4: Призив за парламентарни избори

Новият премиер може да реши, че най-добрият изход от задънената улица са предсрочни парламентарни избори. Правителството може да предложи на депутатите да гласуват за предсрочни избори по специалния Закон за предсрочни избори. Ако две трети от 650-те представители са "за", вотът ще се проведе. Ако се съберат по-малко от две трети от гласовете, отново се отива към различни сценарии - Брекзит без сделка, вот на недоверие на правителството и пр.

Сценарий 5: Още един вот на недоверие

Правителството на Тереза Мей оцеля при вота на недоверие на 16 януари с 325 гласа срещу 306 гласа. Лейбъристите може да внесат предложение за вот на недоверие на новото правителство по всяко време. Ако кабинетът оцелее, ще задейства плана си. Следващите редовни парламентарни избори са през 2022 година. Но вот на недоверие, поискан в парламента, дава възможност на депутатите да гласуват и срещу правителството. Ако то падне и в рамките на 14 дни не бъде избрано ново, ще се свикат предсрочни парламентарни избори. За това са нужни най-малко 25 работни дни.

Според Ройтерс резултатът от нови избори във Великобритания е непредсказуем, тъй като и двете големи партии губят подкрепата си за сметка на увеличаващото се доверие на електората към по-малки партии като "Брекзит" на Найджъл Фарадж, Либералните демократи, Шотландската националистическа партия и Зелените.

Сценарий 6: Отмяна на Брекзит

Европейският съд постанови, че би било напълно законно Обединеното кралство да отмени едностранно член 50, за да отмени Брекзит, без да е необходимо съгласие от останалите 27 държави от ЕС. Нито един от претендентите за лидер на консерваторите не е предложил това като своя политика, въпреки че този вариант не е невъзможен, но чак след като е изпробвана някоя от другите възможности.

Сценарий 7: Връщане към договорената сделка

Въпреки че служебният премиер Тереза Мей ще излезе от "Даунинг стрийт" 10, все още има вероятност сделката, която тя договори с ЕС, да влезе в сила. Ако парламентът не може да се споразумее за друго, депутатите, които преди са гласували срещу съществуващата сделка, биха могли да сменят позицията си, за да предовратят излизане от ЕС без споразумение.

Сценарий 8. Допълнително забавяне

Няма законова пречка за следващо забавяне. Новото правителство може да поиска допълнителна отсрочка, за да проведе нов вот или да даде възможност за повече подготовка за Брекзит без сделка. Не е ясно дали ЕС ще се съгласи, тъй като това ще трябва да бъде одобрено единодушно от всички останали държави-членки.

Според мнозина анализатори Брекзит без сделка е кошмарният сценарий за много предприятия, които в момента работят с петата по големина икономика в света. Брекзит ще промени веригите за доставки в Европа и извън нея, съобщава Ройтерс. Ако се съди от случилото се в миналото, финансовите пазари ще изпаднат в стрес и курсът на лирата ще падне.

Американската инвестиционна банка JPMorgan повиши вероятността за Брекзит без сделка на 25%, като заяви, че вероятно Борис Джонсън ще стане министър-председател и прогнозира парламентарни избори. Тя предупреди клиентите си със съобщение: "Брекзит: Време е да се притесним, тъй като вероятността за сделка без Брекзит се повиши”.

Банката смята, че вероятността за забавяне на датата на развода на ЕС и Великобритания е 60%. BNP Paribas преди време заяви, че вероятността за излизане без сделка е нараснала до 40%, в сравнение с 20% преди това.

Политическият и социалният ефект при този сценарий трудно може да се прогнозира.

Според Керълайн Търнбул-Хол, водещ анализатор за Брекзит в PwC, Великобритания, при липсата на преходен период предприятията, физическите лица и обществените институции трябва да реагират незабавно на промените. В сферата на търговията Обединеното кралство ще се върне към правилата на Световната търговска организация (с изключение на случаите, когато споразуменията за свободна търговия са "прехвърлени") и всеки износ за ЕС ще подлежи на мита, както и на разрешение и сертифициране.

На 13 март британското правителство публикува своите временни тарифи и квоти за първите 12 месеца след излизане без сделка от ЕС, което ще бъде добре дошло за някои предприятия. Освен това правителството обяви

временни планове за сключване на сделки отвъд границата с Ирландия,

които, макар и добре дошли в краткосрочен план, не решават дългосрочно въпроса за границата на островна Ирландия.

Преди дни консервативният британски в. "Дейли експрес" публикува резултатите от анализ на университета в Льовен, според който, ако лидерите не успеят да убедят следващия премиер на Великобритания да подкрепи споразумението на Тереза Мей, икономиката в целия ЕС ще се свие с 228 милиарда долара.

Докладът, поръчан от Министерството на външните работи на Фландрия, предупреждава, че сценарият за Брекзит без сделка ще доведе до загуба на 1,2 милиона работни места. Ирландия, Белгия и Нидерландия ще бъдат по-тежко засегнати, като Дъблин трябва да компенсира пълната загуба на 50 330 работни места. Германия и Франция също ще пострадат - ще загубят работни места. Ангела Меркел ще бъде изправена пред предизвикателството да се справи с 291 930 безработни, а Емануел Макрон - с 141 320.

В доклада се твърди, че при Брекзит без сделка Великобритания ще бъде по-силно засегната от повечето страни от ЕС - 525 000 души ще загубят работните си места, а

БВП ще спадне с 4,4%

Авторът - проф. Хилке Ванденбуше, критикува някои анализи, които подценяват опасността от Брекзит без сделка и подхранват този тежък за ЕС сценарий. Тя смята, че планът да се предложи на фирмите от ЕС свободен от мита достъп до пазарите на Обединеното кралство, ще помогне за спасяването на европейските фирми.

Според Керълайн Търнбул-Хол въз основа на опитите за Брекзит досега е трудно да се прогнозира точно какъв би бил различният подход към Брекзит от страна на бъдещия министър-председател, тъй като дългите разговори с лейбъристите за намиране на компромисно решение се провалиха. Един от вариантите е правителството да се опита да постигне съгласие за малък брой варианти в бъдещите отношения, които ще бъдат представяни пред парламента, за да се определи какъв курс да се поеме.

Въз основа на предишните вотове може да се предполага, че най-предпочитаният вариант е или Митнически съюз (провалил се на 1 април само заради три гласа), или потвърждаващ референдум (отхвърлен с 12 гласа). Но всичко ще зависи от подхода на новия министър-председател.