Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Двама мъже са задържани в Пазарджик за изготвяне и подаване на фалшиви справки-декларации за осигурени лица, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов.

Оперативната разработка и операцията по задържането са проведени от екип на икономическа полиция, под наблюдението на прокурор от местната окръжна прокуратура. Във вторник оперативни работници са извършили претърсвания в къща, апартамент и офис в Пазарджик, обитавани и ползвани от жителите на града Васил К./36г./ и Йордан П. на 47 години.

Двамата осъществявали престъпна дейност изразяваща се в подаване на справки-декларации от името на различни търговски дружества. С тях се обявявали за осигурени лица, с които обаче фирмите нямали реално сключени трудови или граждански договори. По този начин се давала възможност за неправомерно получаване на обезщетения за временна нетрудоспособност или безработица. Така се ощетявал държавният бюджет, предвиден за общественото осигуряване. По време на обиските от жилищата и помещението ползвано за офис са иззети множество осигурителни и трудови книжки, декларации и компютърни конфигурации.

По случая се води досъдебно производство за престъпление по чл.256 от Наказателния кодекс. Работата по документиране на престъпната дейност на двамата задържани продължава.