Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Интервю на Кристина Кръстева за "24 часа"

Още акценти от интервюто:

“Атака” ще внесе предложение за отстраняване на шефката на външната комисия на НС

За да си върнем руските туристи, България трябва да смени начина на издаване на визите за тях и да измисли как да поевтинеят самолетните им билети

Усетих, че руснаците предпочитат тръбата за “Балкански поток” да мине оттук, а не през Гърция

С Марешки сме в много добри отношения. Общуваме с едни и същи партии навън. Нека всички подкрепят анекс с Македония

Абортите са много важна тема. Имам лични негативни преживявания. Нека започне дебат дали да не се ограничат

- Г-н Сидеров, върнахте се преди броени дни от визита в Москва, където като част от делегацията на председателя на НС Цвета Караянчева бяхте приети на най-високо равнище - и от премиера, и от шефовете на Думата. Там отправихте конкретни послания и най-вече, че трябва да отпаднат санкциите срещу Москва.

- Приемът наистина беше на най-високо ниво. За първи път на председател на български парламент беше дадена възможност да направи слово 10-15 минути. Това е знак, че въпреки нашите непоследователни действия към Русия те са готови да продължат отношенията си с нас в икономически, културен, туристически, бизнес и всякакъв друг план. Но това е само знак. Какво ще стане оттам нататък, зависи от българското правителство, от българския парламент и от управляващото мнозинство.

В 2 от 4-те срещи аз запазах коректно мълчание, защото не исках да вкарам дисонанс в цялостното говорене. Караянчева във всички срещи казваше, че санкциите са инструмент за регулиране на дестабилизацията - едни клишета, написани ѝ във Външно министерство. И повтаряше, че България стои зад тези срещи. Аз бях принуден на третата среща с Вячеслав Володин, шеф на Думата и неин колега по ниво, да кажа, че не може да се каже, че България стои зад тези санкции, които са незаконни по смисъла на международното право. Европейските държави повтарят папагалски решението на САЩ и влизат в капан, защото заради санкциите износът на България към Русия е намалял с 46% само за 2-3 г. Наполовина. Намалели са руските туристи. България търпи щети. САЩ си правят бизнеса с Русия. Както казва римската поговорка: “Това, което на Юпитер е позволено, на бика не е.” Значи ние сме добитък, бедна България търпи милиардни щети, само и само поредният американски посланик да каже “Браво!”.

- Излиза, че санкциите не действат.

- Във всеки разговор ставаше дума и за санкциите, и за прекратения “Южен поток”, и за възстановяването на членството на Русия в ПАСЕ, гласуването за което бе в дните на нашето посещение. Г-жа Караянчева е добър човек, съглашателен, но нямаше разрешението да каже нещо повече.

Сега пред България стои въпросът дали да направи АЕЦ “Белене”. Радвам се, че е взето положително решение. “Росатом” е единствената фирма, която може да го направи, защото това е руска техника, реактори, поддръжка, зареждане. Другото е “Турски” или “Балкански поток”, както Караянчева го нарече. Това също е въпрос, който стои. Дали тръбата ще мине през България, или през Гърция, е още под въпрос. Очертава се да мине през България - руснаците са по-склонни към това.

- Така ли ги усетихте?

- Да, намекнаха, че предпочитат. Но пак зависи от нашата еманципация - дали ще бъдем малко по-суверенни и ще си гледаме интереса. Защото с прекъсването на “Южен поток” се разделихме с лека ръка с 500 милиона долара годишен доход. Сега даваме 3 милиарда и половина, отваряме 4000 работни места в Щатите, ще получим самолети, които не се знае дали ще са оборудвани, както трябва. Кой да каже? Г-н Каракачанов да каже.

- Вие още ли не си говорите?

- Не, говорим си, няма проблем. Само че той не ми казва какво прави.

Да се върнем на руското посещение. Докато говорим с най-важните хора, а Караянчева казва, че България е 100% “за” Русия да участва пълноценно в международния живот, нейната колежка Джема Грозданова, зъботехник по професия и по някаква случайност - шеф на комисията по външна политика...

- Зъболекар.

- Зъболекар? Това вероятно е много тясно свързано с външната политика. Но Джема Грозданова гласува против връщането на Русия в ПАСЕ. В първия ден на форума на ПАСЕ отсъстват всички - Джема Грозданова, Милена Дамянова, представителите на ДПС и на БСП ги няма. Представителят на “Обединени патриоти” се казва Красимир Богданов от ВМРО. Който гласува заедно с Джема Грозданова “въздържал се”, т.е. той е против връщането на Русия в ПАСЕ. Извинявайте, но ние нямаме насреща дебили или олигофрени. Със селски хитрости може да удариш някой с 300 грама в грамажа на Женския пазар, но не може да правиш международна политика. На Джема Грозданова аз ще ѝ поискам оставката, защото тя вреди на българската политика. При положение че Франция, Италия, Австрия, Швейцария, дори Естония гласуват за връщането на Русия в ПАСЕ, България се изшмулва - отсъства или “въздържал се”, което на езика на на евроинституциите значи “против”.

- Как реагираха домакините ви?

- С иронична усмивка. На неофициалната вечеря, която даде г-жа Матвиенко, казах, че членството на Русия в ПАСЕ въобще не трябва да бъде под въпрос. Казах хубави думи за Караянчева. А също - за премиера. Казах, че имаме правителство, което води балансирана политика. Измих очите. А Джема да открие зъболекарски кабинет в парламента.

- Споменахте, че имате идеи как да си върнем руските туристи.

- Нека не ги караме повече да пътуват по 1000 км до консулски отдели за виза. А да направим, както в Кипър, провиза се казва процедурата. Ти си руснак и живееш в Екатеринбург или някъде в Челябинск. Пускаш по електронен път искане до нашето консулство. И то ти казва в рамките на 5 дни “Да, одобрен сте за турист в България. 90 дни.” Това си го разпечатваш, на руското КПП го показваш при излизане, пристигаш в България и тук само ти удрят един печат. Плащаш, ако трябва, някаква такса, но може и да не плащаш. Всичко това трябва да го направи Външно. Това трябва да направим, защото 12% от нашия БВП е туризъм, от които преобладаваща част - над 500 000, са руските туристи. Обаче започват да намаляват. Първо, затруднение с визите. Второ, билетът дотук струва на руснака по 350 евро. Турците му вземат 100 евро - до Истанбул и до турските курорти. И ми разказаха, че има случаи, в които руснакът взема такси от Приморско до Истанбул и оттам взема самолет, защото излиза по-евтино. Как да го накараш този човек да повтори? Ние сякаш нарочно туристите ги отблъскваме.

- Искате да забраните абортите.

- Това е страшно важна тема. Аз имам лични негативни преживявания, няма да ги разказвам сега. Война да имаше, нямаше да губим толкова хора, колкото от абортите. 26 000 аборта на година - 70 на ден, в България. Това са 70 убийства на деца на ден. Не казвам тотална забрана. Да има някакъв регламент, да има случаи, в които по медицински причини или други, но не така, както е сега. Сега всяко момиче, което отиде и плати такса - айде под ножа. Нека да има изключения, но да започнем да го дискутираме. Да се намеси висшият клир. Тук този разговор го няма, а в много страни го има.

- 0 или 1 лев на глас партийна субсидия, в съчетание с дарения, но със или без таван?

- Нашето предложение, вкарано още през 2012 г., беше за 0 лева. Но участията в медии да не бъдат платени. Как ще стане - някой ще каже: “Това е частна телевизия”, не зная. Може би ЦИК да поеме плащанията. Това вече да го решат юристите.

- За друго не ви ли трябват пари?

- Другото да са дарения от граждани и фирми. И да няма ограничение като сега. Сега имаш до 10 000 от физическо лице и името му излиза в Сметната палата. Ако е опозиционна партия...

- Никой няма да иска да я дарява.

- Да. Той ще каже: “Искам да ти помогна, ама не ми пиши името.” Трябва да се измисли начин за финансиране на партиите - най-вече за поддръжка на структури, клубове. Когато имаш кампания - медийно присъствие, разгласа и т.н. И когато имаш медии. Ние сме партия изключение, имаме и телевизия, и вестник, което не всеки може да си го позволи. Понеже аз съм медиен човек, го направих.

- Затова трябва да се разрешат даренията и от юридически лица.

- Да. Но пак ще повторя - аз от 2005-а, когато направих пробив в Народното събрание, до 2009-а съм работил без субсидия. Двете партии мандатоносителки - на Петър Манолов и Илия Киров, си прибираха субсидията и за Сидеров, за “Атака” - нула. Те по закон си получаваха, няма как да ги пипнеш. И докато ми прибираха субсидията, имах 21 депутати и 3-ма евродепутати. Бях на балотаж за президент. Справял съм се и така, и така. Затова не държа на субсидията и казвам “Щом като народът иска, окей.”

- Как ще се справят партиите?

- С идеи и енергия, с убедителност и с харизма.

- “Атака” няма да участва изобщо в консултации по темата, а като излезе консенсусно решение, ще подкрепи?

- Ние сме за това, за което са се произнесли 2 милиона и половина българи. Аз не мога да кажа като Валери Симеонов, че това било глупав референдум. Не може да наречеш 2 милиона и половина българи глупави. Дали някои са подведени, или не, това е народен глас. Няма значение кой е направил референдума,дали ми е симпатичен Слави Трифонов, или не. Друг е въпросът защо беше направено така, че да намразят партиите. Конституцията казва, че политическата воля на гражданите се изразява през политическите партии. Тя не се изразява през ловните дружинки, през компании за бридж белот и други образувания. Окей, променете конституцията тогава. Кажете да няма партии. Народът, щом се е произнесъл... 2 и половина милиона гласа не са малко. Не можеш да ги наречеш глупави, както нарече избирателите на “Атака” лумпени, за което не се е извинил още между другото. Не на мен, не на него, на избирателите - хората, които са пуснали бюлетина и те са най-различни. Не може да обидиш народа си, защото нещо не е по твой вкус. Произнесли са се хората. Казват за партиите “Загубихме доверие към вас.” Ами кой е виновен? Народът или ние, които сме партийци? Ние сме виновни. Аз съм виновен, защото съм направил партия и доверието към мен е паднало. Ама защо? Може да съм си скъсал ризата, може да съм направил какво ли не - не си го направил, точка. Приемаш народната воля и казваш: “Щом те не искат партиите да получават пари, да няма пари.” Точка.

- А за кмет на София “Атака” вече мисли ли? Ето, Марешки влиза в надпреварата. Като споменахме Слави, много се говори, че той може да изкуши омбудсмана да играе за поста.

- С Марешки сме в много добри отношения. Той е в контакт с партията на Льо Пен, с австрийската Партия на свободата, със Салвини, с Лигата. Това са все партии, с които аз също имам отношения, така че ние имаме общи виждания. Искам да го поздравя, че неговият представител в ПАСЕ Пламен Христов гласува “за” връщането на Русия.

По въпроса за кмет на София съм категоричен, че София има най-после нужда от кмет, на когото фокусът да не е само “Граф Игнатиев”. София е огромен град - имаш квартали, които са цели градове и в които грижата е последна грижа. Ако може там да се насочат усилията, ако може да видим къде отива бюджетът от милиард и половина, вече близо 2. И всеки, който се заеме с това и каже “Точка 1. Ще забраня гей парадите”, аз го подкрепям. Ако не се намери такъв, може и аз да изляза.

- Има ли такава вероятност?

- Един от най-успешните кметове на София е Иван Иванов от 30-те и 40-те години. Той е родом от Сливен. Баща ми е от Сливен, аз съм от Ямбол. В София живея, откогато още трамваите се движеха с отворени врати, билетът беше 4 стотинки и можеше да се качиш в движение. Това е 1974-75 г. Така че, ако няма кандидати, които са сериозни, мога да се явя с една-единствена точка в програмата - забрана на гей парада. И ревизия на бюджета, защото част от бюджета отива за охрана на гей парада. Това са две точки, с които мога да изляза. Повече не ми трябва. Две точки.

- Понеже няколко пъти споменавате ВМРО, да ви попитам защо пък вашата партия иска анекс към Договора за добросъседство?

- Този анекс е допустим, той е възможен в юридическия смисъл по договора. С този анекс ние предотвратяваме всякакви други спекулации с историята - с личности, със събития и т.н. Интересното е, че от ВМРО казаха, че няма да подкрепят анекса, защото не бил предложен в комисията по външни работи, при зъболекарката Джема Грозданова. Ми добре, ама то не е кариес, а е анекс все пак. Ако беше кариес, щях да го предложа при Джема, първо. Второ, в тази комисия никога не се е разглеждал договорът с Македония, за да става дума там и за анекса. Но ако Джема предложи, ще ѝ го дам. Той в момента вече е внесен в деловодството от 7-ината депутати от “Атака” и очакваме подкрепа - от ГЕРБ, от БСП, от “Воля” и евентуално от НФСБ и ВМРО. Защото поне на книга ги водят патриотични партии. Извинявай, каква патриотична партия си, която казва: “Ние този анекс няма да го подкрепим.” И в същото време: “Кой казва, че Гоце Делчев не е българин?” Чакай сега, тук няма нужда от патос в телевизионните студиа, има нужда от законодателни поправки. Да се присъединят към тази инициатива. Аз този анекс го показах още миналото лято. Не го внасях, защото чаках подкрепа от коалиционните си партньори. Подкрепа - нула. Ако искат да се присъединят. Аз не мога да ги хвана за ръчичка: “Айде, моите момчета, елате, заповядайте.” Ако искат, да се присъединят. Ако не искат, да не се присъединяват, но да кажат защо не е добър този анекс. Да предложат по-добър. Заповядайте.

CV

Роден на 19 април 1956 г. в Ямбол

Завършил теология

През 1989 г. става член на Комитет 273 и на “Екогласност”, съдейства на Независимото дружество за защита правата на човека. После отива в СДС

В началото на 90-те години е главен редактор на в. “Демокрация”

През 2005 г. създава партия “Атака”, както и едноименния вестник, чийто главен редактор е. Прави и партийната телевизия “Алфа”, която на 1 април тази година започна политическо риалити за млади хора, които искат да са евродепутати. Листата на “Атака” за евровота на 26 май ще бъде подредена изключително по този начин

Депутат в 40-ото, 41-ото, 42-ото, 43-ото и сегашното 44-о народно събрание. Председател на парламентарната група “Обединени патриоти”

Женен, има син