Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Смъртоносната мисия "Марс"

Специално пред сп. „Космос” топспециалистът по космическа радиация, с когото работят Европейската космическа агенция и НАСА - проф. Марко Дуранте, разказа кои са технологиите с най-голям шанс да защитят астронавтите

Мисията до Марс най-вероятно ще е смъртоносна за космонавтите. Тази прогно- за направи астрофизикът Георги Петров пред сп. „Космос“ преди повече от шест месеца, предупреждавайки, че хората на борда може да загинат още преди да са стигнали до Червената планета. Дори и някой с по-здрав организъм да стигне там жив, малко след кацането на Марс може би ще почине. Сега това предупреждение отправя и Европейската космическа агенция (ESA) към НАСА, която планира мисията до Марс. Причината е в непосилната за човек космическа радиация. Основните причини за нея са две – галактическите и извънгалактическите космически лъчи и слънчевите час- тици. Високоенергийните лъчения и частици, след като преминат през организма, могат да доведат до така наречената радиационна болест, предупреждават от ЕSА. Причината е, че всяка секунда в Космоса летят високоенергийни частици със скорост, близка до тази на светлината. Те не са опасни за хората, които са на Земята, тъй като тя е защитена от магнитното поле и атмосферата. Благодарение на тях, ако радиацията тук е единица, в открития Космос и на Марс тя е над 700 пъти над това допустимо ниво на Земята, сочат последните изследвания на ESA.

Какво разкри топспециалистът на НАСА и ESA проф. Марко Дуранте и как ще бъдат защитени астронавтите, четете в новия брой на списанието.