Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Специално пред сп. „Космос” топспециалистът по космическа радиация, с когото работят Европейската космическа агенция и НАСА - проф. Марко Дуранте, разказа кои са технологиите с най-голям шанс да защитят астронавтите

Мисията до Марс най-вероятно ще е смъртоносна за космонавтите. Тази прогноза направи астрофизикът Георги Петров пред сп. „Космос“ преди повече от шест месеца, предупреждавайки, че хората на борда може да загинат още преди да са стигнали до Червената планета. Дори и някой с по-здрав организъм да стигне там жив, малко след кацането на Марс може би ще почине. Сега това предупреждение отправя и Европейската космическа агенция (ESA) към НАСА, която планира мисията до Марс. Причината е в непосилната за човек космическа радиация. Основните причини за нея са две – галактическите и извънгалактическите космически лъчи и слънчевите час- тици. Високоенергийните лъчения и частици, след като преминат през организма, могат да доведат до така наречената радиационна болест, предупреждават от ЕSА. Причината е, че всяка секунда в Космоса летят високоенергийни частици със скорост, близка до тази на светлината. Те не са опасни за хората, които са на Земята, тъй като тя е защитена от магнитното поле и атмосферата. Благодарение на тях, ако радиацията тук е единица, в открития Космос и на Марс тя е над 700 пъти над това допустимо ниво на Земята, сочат последните изследвания на ESA.

Какво разкри топспециалистът на НАСА и ESA проф. Марко Дуранте и как ще бъдат защитени астронавтите, четете в новия брой на списанието. 

Проф. Марко Дуранте
Проф. Марко Дуранте