Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въпреки “успокояването” на ръста на цените пак ще сме в топ 10 на ЕС по нарастване

Въпреки широко разтръбяваното от имотните агенции “успокоение” в ръста на цените на жилищата България е започнала 2019 г. отново с отчетлив ръст от 7,3%. Това е нарастването на цените през първото тримесечие на 2019 г. в сравнение с година по-рано и то вероятно ще ни постави отново в топ 10 на ЕС по поскъпване на жилищата, показват публикуваните от НСИ данни.

Рекордите у нас в това отношение бяха от средата на 2017 до началото на 2018 г., когато годишното нарастване на жилищните цени бе достигнало 9% на годишна база и в определени моменти бяхме сред първите 5 държави в ЕС по поскъпване. През последните две тримесечия на м.г. годишният ръст на цените спадна малко - до 6,3, а после и до 5,5%, но предварителните данни за 2019 г. показват отново ръст от 7,3%.

Той далеч не е еднакъв в цялата страна (виж инфографиката). Сред шестте града с население над 120 хил. жители, където НСИ следи по-задълбочено жилищните цени, има дори поевтиняване. В Бургас през първото тримесечие цените на жилищата са паднали с 1% в сравнение с предходното тримесечие. Но на годишна база поскъпването е 8%. По-високо е то само в столицата - 9,6%. В Пловдив е 7,1%.

В тези три града нарастването на жилищните цени се получава най-вече от ръста на цените на новото строителство, който надвишава в пъти средния ръст. Например в София годишният ръст на цените на новопостроените апартаменти през първото тримесечие на 2019 г. е цели 18,6%, докато на съществуващите жилища е само 5,3%. В Пловдив новите жилища са поскъпнали с 12,6%, докато старите - с 3,9%. В Бургас разликата е доста по-малка - 9,6 срещу 5,6%.

Най-вероятно това е еднократен ефект, получаващ се от това, че в един момент в София и в Пловдив на пазара са излезли много нови жилища, с които е имало сделки. Обикновено разликите в ръстовете на цените не са чак толкова драстични.