Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Почти всеки пети младеж между 20 и 34 години у нас нито учи, нито работи, показват данни на Евростат.

В България в тази категория попадат 20,9% от младите хора, докато средно за ЕС делът на мързеливите е 16,5%.

България е на трето място сред 28-те страни членки в това отношение. Най-много от младите хора нито учат, нито работят в Италия - 28,9%. (Кликнете върху графиката, за да я увеличите.)

Неотдавнашно изследване показа, че Италия е и страната, в която младежите живеят най-дълго с родителите си.

На второ място по дял на неработещи и неучещи младежи е Гърция, ние сме на трето, а след нас се нареждат Румъния, Словакия и Испания, т.е. явлението обхваща предимно южните страни от континента и страните от бившия социалистически блок.

В противоположния край на тази класация са Швеция, Холандия и Люксембург, където младежите, попадащи в тази категория, са под 10% от всички на тази възраст, а в Швеция са 8%.

Без изключение във всички страни членки по-голямата част от младежите между 20 и 34 години, които не работят и не учат, са от женски пол. В България например от женското население в тази възрастова група 26,2% не работят и не учат, докато сред мъжкото това се отнася за 15,9%.

Общо 12,3% от младежите в България, които нито работят, нито учат, не желаят да започнат работа, като при мъжете този дял достига 5,7%, а при жените - 19,4%. Младежите, които искат да работят, независимо дали търсят работа в момента, или не, са като цяло 8,6%, като това важи за 10,3% от младите български мъже и за 6,8% от младите български жени.