Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бизнесменът разказа за живота си зад решетките след заседанието в спецсъда. СНИМКА: АВТОРЪТ
Бизнесменът разказа за живота си зад решетките след заседанието в спецсъда. СНИМКА: АВТОРЪТ

Фамилията погасила 1,5 млн. лв. задължение към НАП

И бизнесменът Николай Банев като други известни арестанти от ранга на отстранената кметица на “Младост” Десислава Иванчева се обяви срещу условията в следствия арест на столичния бул. “Г.М. Димитров”.

“Тоалетната е в стая, в която живеем 3-4 души. 24 часа в денонощието има някой там. Карето за разходки е по-малко 20 кв. м. Представете си каква ще е тази разходка, когато в карето се съберат 15 души и всеки от тях пуши цигара. Фините прахови частици са смесени с едри прахови частици - мухъл, влага... Има хлебарки, има и дървеници. Цялата флора и фауна е в килията”, разказа за живота зад решетките бизнесменът. Той е обвинен като лидер на престъпна група за пране на над 1 млрд. лв., присвояване на 85 млн. лева и укриване на данъци.

В понеделник адвокатът на Банев Христо Ботев поиска спецсъдът да освободи клиента му, защото максималният срок от 8 месеца, през който обвиняем може да е в килия, е изтекъл. Николай Банев и жена му Евгения бяха закопчани на 26 октомври м.г. на летището във френския град Ница. Върнаха ги у нас през декември. За да защити тезата си, че Баневи са задържани от 8, а не от 7 месеца Ботев цитира директива, рамково решение и решение на съда в Страсбург. Поиска и преюдициално запитване до Съда на ЕС.

Друго е мнението на прокуратурата. Според обвинителите Мария Дойчева и Калин Стоилов срокът започва да тече след връщането му в България. Позоваваха се на решение на апелативния спецсъд. По изчисления на обвинението Банев може да стои под ключ до 6 август т.г., без срещу него да е внесен обвинителен акт.

Адвокат Ботев представи и документи пред съда като доказателство, че Баневи са изплатили 1,5 млн. лв. задължения на “Партнърс комерс” на НАП. Това е едно от обвиненията срещу съпрузите. “Те са покрили задължение, продавайки имущество, придобито по криминален начин”, отвърна прокурор Мария Дойчева, без да навлиза в подробности. Тя обаче посочи, че другите две обвинени по делото Евгения и майката на Банева Мария се разпореждали с пари от касата на завод “Елма”, заради което работещите там не получавали заплати.

След съвещание съдия Андон Миталов не освободи бизнесмена, като прие тезата на прокуратурата за срока на задържане.