Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вино, вдъхновено от този античен град, донесе 20 медала на световни конкурси само от началото на годината

Стотици хора от Ямбол и цялата страна се събраха в древното тракийско селище Кабиле, за да се заредят от енергията на първите слънчеви лъчи в деня нa лятното слънцестоене.

Ентусиастите изкачиха възвишението Зайчи връх, където се пренесоха в мистичната атмосфера на древен орфически ритуал по посрещане на Слънце – Бога. Арена на обреда бе тракийското светилище на Великата богиня – майка Кибела, чието име носи античният град край Ямбол. Възстановката на ритуала отпреди повече от 2000 години бе предшестван от танц на жриците и факелното шествие до върха.

Посетителите наблюдаваха как от изток слънчевите лъчи преминават през изсечената от човешка ръка каменна мушка и огряват образа на богинята Кибела върху една от скалите.

Събитието традиционно се организира от община Ямбол и Регионалния исторически музей в града с подкрепата на най-старата изба в Южна България – „Вила Ямбол“ и тяхната серия вина Kabile, кръстени на античния град.

Гостите имаха възможност да наблюдават изгрева на Слънцето през телескоп, да опитат специална „слънчева храна“, приготвена от ученици в ямболската Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм, да се насладят на специална селекция вина на „Вила Ямбол“.

Историята на траките, култът им към виното и традициите да се празнува с напитката са с дълбоки корени в региона на Кабиле. В знак на почит към това богато наследство най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ кръсти серия вина Kabile, а на етикета постави лика на богинята Кибела. Именно тези вина опитаха ентусиастите на Зайчи въх в най-дългия ден от годината.

Любопитна подробност е, че само от началото на годината тази марка спечели 20 медала от световни конкурси. Седем от тях са от престижния Vinalies Internationales 2019 във Франция. На пътуващия международен конкурс Mondial de Bruxelles наградите са четири. На Los Angeles International Wine Awards „Вила Ямбол“ спечели осем приза за марката Kabile, от които три златни. От International Wine Challenge 2019 серията има едно бронзово отличие за червеното Kabile Мерло и Каберне Совиньон.

„Според сведенията нашите земи са сред първите географски региони в света, където са се отглеждали лозови насаждения и се е произвеждало вино от траките. Има защо да се гордеем и сме щастливи, че можем да споделим Kabile с всички гости именно на това антично място. Традициите и богатото наследство на региона ни вдъхновяват да правим качествени и вкусни вина“, коментираха от „Вила Ямбол“.