Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екрем Имамоглу гласува днес заедно със съпругата си и сина си. Снимки: Ройтерс
Екрем Имамоглу гласува днес заедно със съпругата си и сина си. Снимки: Ройтерс

Според неокончателните резултати Екрем Имамоглу, кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/, е новият кмет на Истанбул, който бе избран за втори път на повторните избори за кмет на мегаполиса, състояли се днес.

Турският телевизионен канал Фох ТВ съобщи, че след отваряне на 97 на сто от бюлетините, Имамоглу води с преднина от около 9 пункта пред опонента си Бинали Йълдъръм, кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/

Още преди да бъде вдигната забраната от Висшата избирателна комисия за огласяване на резулатите, Йълдъръм заяви на живо пред телевизионните станции: "В 19.16 часа станаха известни предварителните резултати и те показват,че Имамоглу има превъзходство и аз го поздравявам".

В изявление пред телевизионниет камери Имамоглу подчерта, че всъщност повторният избор е победа на демокрацията, на волята на народа на Истанбул. Имамоглу призова президента Реджеп Тайип Ердоган да работят заедно за разрешаване на тежките проблеми, пред които са изправени жителите на мегаполиса.

Екрем Имамоглу
Екрем Имамоглу

Моето желание е да работим заедно по всички проблеми, нашите съграждани очакват работа и разрешаване на проблеми. Затова съм готов всеки момент да се срещна с вас и да обсъдим пътната карта, по която като кмет на Истанбул бих искал да работим, каза Имамоглу. Той обеща, че ще вложи всички сили за разрешаването на проблемите. Имамоглу посочи, че избирането му не е победа, а е ново начало и че ще работи с всички заедно за прогреса на мегаполиса. Занапред всичко ще бъде много хубаво, каза в заключение Имамоглу.

Фактически от този час нататък практически няма възможност за подмяна на резултатите от вота.Така че за първи път след 25 години опозицията премахна контрола на властта на Ердоган над мегаполиса.