Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стево Пендаровски СНИМКА: РОЙТЕРС
Стево Пендаровски СНИМКА: РОЙТЕРС

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски готви шокиращо признание за сънародниците. "Гоце Делчев се е определял като българин и това е безспорен исторически факт", заявява държавният глава в интервю, което ще бъде излъчено тази вечер по местна телевизия.

„Има два неоспорими исторически факта и това трябва да бъде като компромисен вариант за личността и делото на големия революционер, който създаде напрежение в отношенията между Скопие и София и който заплашва да създаде отново нови противоречия между двете държави”, каза Пендаровски, пише trafficnews.bg.

В интервюто пред телевизия “Алсат“, той заявява, че исторически неоспорим е фактът, че Гоце Делчев се е определял като българин. Според Пендаровски, в същото време няма нито един исторически факт, че се е борел за Велика България или Санстефанска България.

Спорът чий е Гоце Делчев блокира работата на създадената след подписването на договора за добросъседство двустранна комисия, която трябва да изчисти всички спорни моменти в историята на България и Северна Македония.

„Гоце Делчев се е борел за автономия на Македония, за независима държава, та дори в края на живота си прави завещание неговите кости да почиват в независима македонска държава. С една дума както казват някои политици: истината и само истината - така да бъде.

Безспорна историческа истина е, че той се е определял като българин. Безспорна историческа истина е фактът, че се е борел за македонска държава. Ето я формулировката, дайте да я подпишем и да не създаваме проблеми там, където не трябва да има. Ние като държава не може да преглътнем тезата, че през 1944 г. сме се събудили една сутрин – и наистина днес сме македонци. Дайте оттук нататък да разговаряме, защото този политически подход няма да ни доведе до никъде“, казва още Пендаровски.

В дискусията се включи и северномакедонският премиер Зоран Заев, който на 1 август 2017 г. парафира с българския си колега Бойко Борисов договора за добросъседство.

"С България подписахме Договор за приятелство, а не за проблеми и престрелки. Постигнахме договореност за общите моменти от миналото, които трябва да ни обединяват, а не да ни разделят", заяви Заев.