Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА
КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА

Изборът на евролидери се проточва

И Кристалина Георгиева се върти като име за нов председател на Европейската комисия, и още няколко имена. Това обяви премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел вчера. На него европейските лидери обсъждаха кандидатури за петте най-високи поста в ЕС.

Засега Борисов ще се придържа към официалния водещ кандидат на ЕНП Манфред Вебер, обясни той на влизане на съвета. “В последните дни имах по 3-4 разговора на ден по темата. Вариантите са много. Но вариант А на ЕНП е Вебер, като не стане, ще разберете и вариант Б”, заяви Борисов.

След традиционната среща на ЕНП преди съвета лидерът на партията Жозеф Дол заяви, че най-голямата партия в Европарламента не се отказва от Манфред Вебер. И се аргументира: “На изборите европейските граждани отново определиха ЕНП за най-голямата група в ЕП. Наше задължение е да уважим техния вот и да подкрепим Манфред Вебер за председател на ЕК. Ние твърдо вярваме, че Вебер има всички нужни качества и опит да води следващата ЕК.”

Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че въпросът с попълването на висши постове в ЕС, включително следващия председател на Еврокомисия, може да не бъде решен на този Европейски съвет, предаде ДПА. Меркел заяви, че “е възможно да няма резултат днес”, но отбеляза, че това не е голям проблем, стига да бъде намерено решение, преди Европейският парламент да се събере на 2 юли. “Това означава, че имаме още няколко дни”, каза тя. 

Премиерът Бойко Борисов говори в Брюксел с Доналд Туск, шеф на Европейския съвет, и румънския президент Клаус Йоханис (вляво).
Премиерът Бойко Борисов говори в Брюксел с Доналд Туск, шеф на Европейския съвет, и румънския президент Клаус Йоханис (вляво).

Френският президент Еманюел Макрон отказа да съобщи кого иска да види начело на основните институции в ЕС. “Аз подкрепям паритетно решение”, каза той. Според Макрон конкретните кандидатури за председател на Европейския съвет и ръководител на Еврокомисията трябва да бъдат определени след обсъждането на стратегията на ЕС за следващите пет години. “Това трябва да бъдат компетентни, вдъхващи доверие фигури, аз подкрепям най-силните”, заяви Макрон.

Италианският премиер Джузепе Конте каза, че е обсъждал с Меркел въпроса за следващия шеф на ЕК и възможността постът да бъде зает от канцлерката.

“Меркел има голяма политическа тежест и ние признаваме това. Последния път, когато се видяхме, обсъждахме този въпрос, но изглеждаше, че тя не проявява интерес”, заяви той.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че Еврокомисията би трябвало да бъде оглавена от жена. “Като либерал аз, разбира се, подкрепям Маргрете Вестагер”, каза той.

Според ирландския премиер Лио Варадкар лидерите от ЕС едва ли ще постигнат съгласие за кандидат за председател на ЕК, затова най-вероятно ще бъде свикан още един Европейски съвет в края на юни - началото на юли.