Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ердоган: Доставката на руските системи С-400 ще започне до 15 юли Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Доставката на руските зенитно-ракетни системи С-400 в Турция ще започне през първите 15 дни на идния месец, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, където говори пред чуждестранни журналисти.

От момента, в който започне доставянето на системите, ще бъдат определени местата, където те ще бъдат разположени, посочи Ердоган и подчерта, че сделката с Русия е "при много изгодни за Турция условия", предава БТА.

Ердоган направи това изявление вчера на фона на предупрежденията от Вашингтон, че ще наложи санкции на Турция във връзка с купуването от Русия на зенитно-ракетните системи С-400. Преди това помощник държавният секретар на САЩ по военно-политическите въпроси Кларк Купър заяви, че Съединените щати обсъждат прилагането на множество санкции спрямо Анкара, ако сделката за ракетните системи бъде финализирана.

Според информации част от санкциите ще бъдат насочени към това да бъде спрян достъпът до американската финансова система на турски компании от отбранителната промишленост.

В същото време турският президент изрази скептицизъм относно изпълнението на заплахата на Вашингтон за санкции.

"Не виждам никаква вероятност тези санкции действително да се случат," каза Ердоган, но добави, че ако това все пак стане, Турция няма да остане безмълвна, а ще отговори със собствени санкции.