Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Окръжният съд в Пазарджик отстрани от делото срещу 14 подсъдими за проповядване на верска омраза и призоваване към ислямска война прокурора по процеса Недялка Попова. Това стана, след като повечето обвиняеми, начело с имама Ахмед Муса Ахмед, и техните адвокати по време на поредното заседание в сряда следобяд по делото поискаха отстраняването на Попова, заради предубеденост и нетърпимост към мюсюлманите.

Като мотив те посочиха изказване на Попова пред журналисти, през март 2018г., в което тя заявява, че когато мюсюлманите станат 30% от населението на страната, ще е застрашена националната сигурност. Прокурор Попова отрече обвиненията и изтъкна, че думите й са преиначени и извадени от контекста на разговора. Освен това проверки на инспектората на ВКП и Комисията за защита от дискриминация са доказали, че прокурор Попова не е нарушила закона.

Въпреки това с подновяването на делото в четвъртък съдия Кристина Пунтева отстрани от процеса Недялка Попова. Самата прокурор Попова не беше в съдебната зала и не беше открита за коментар, а окръжният прокурор на Пазарджик, който също участва в процеса, отказа да коментира безпрецедентното решение на съда. Веднага след прочитане на съдебното определение защитниците на обвиняемите поискаха делото да бъде прекратено и върнато на досъдебна фаза, но с нов прокурор.